Bijdragen aan Berghapedia? Klik hier om je aan te melden !

Hofstraat, Johanna Aleida: verschil tussen versies

Uit Berghapedia
Ga naar: navigatie, zoeken
k (Bronnen: link hersteld)
 
(2 tussenliggende versies door een andere gebruiker niet weergegeven)
Regel 1: Regel 1:
'''Johanna Aleida Hofstraat''' werd geboren in [['s-Heerenberg]] op 27 september [[1892]] als dochter van [http://www.heemkunde.nl/varia/varia/vondeling.html Joannes Wilhelmus Hofstraat] ([[1868]] - [[1960]]) en Johanna Rulof ([[1868]] - [[1906]]).
+
[[Bestand: Ten Oever-Hofstraat 19110805 NvdD.png|thumb|right|500px|'''Het vertrek naar Indië van Johanna Aleida en haar man in ''Het Nieuws van den Dag'' van 5 augustus 1911 ]]
 +
[[Bestand:Oever 19150723 NvdD-NI.jpg|thumb|right|500px|'''De functies en standplaatsen van Johanna Aleida's man werden in de Indische pers meegedeeld. Hier een bericht uit ''Het Nieuws van den Dag voor Nederlandsch-Indië'' van 23 juli 1915]]
  
Zij trouwde op 3 augustus [[1911]] in de [[gemeente Bergh]] met Albertus ten Oever, opzichter bij de Heidemaatschappij, geboren te Assen op 9 februari [[1879]] als zoon van Albertus ten Oever en Hendrika Caspers. Op dezelfde dag vertrok zij naar Nederlands-Indië. Deze wat merkwaardige huwelijksdag kan betekenen dat zij met de handschoen is getrouwd , omdat haar man al in Nederlands-Indië was.
+
'''Johanna Aleida Hofstraat''' werd op 27 september [[1892]] geboren in [['s-Heerenberg]] als dochter van [[Hofstraat, Johannes Wilhelmus| Johannes Wilhelmus Hofstraat]] ([[1868]] - na [[1956]]) en Johanna Rulof ([[1868]] - [[1906]]). Zij was een halfzuster van [[Hofstraat, Lambertus Wilhelmus|Lambertus Wilhelmus Hofstraat]].
  
Johanna Aleida was een halfzuster van [[Hofstraat, Lambertus Wilhelmus|Lambertus Wilhelmus Hofstraat]].
+
Zij trouwde op 3 augustus [[1911]] in de [[gemeente Bergh]] met Albertus ten Oever, opzichter bij de Heidemaatschappij, geboren te Assen op 9 februari [[1879]] als zoon van Albertus ten Oever en Hendrika Caspers. Twee dagen later vertrokken de pasgetrouwden naar Nederlands-Indië. In Amsterdam gingen zij aan boord van het stoomschip ''Grotius'', dat op 10 september in Batavia aankwam. Op 9 augustus 1911 werd zij uitgeschreven uit het [[bevolkingsregister]] van de [[gemeente Bergh]].
  
 +
Over Johanna Aleida's leven in Nederlands-Indië zijn weinig gegevens voorhanden, maar de standplaatsen en het werk van haar man geven aanknopingspunten voor verder onderzoek.
 +
 +
Haar man werkte ook in Indië in de bosbouw. Na aankomst in de kolonie werd hij aangesteld als hoofdopziener bij het ''Boschwezen'' in Pekalongan-Kendal op Midden-Java. Begin [[1913]] werd hij overgeplaatst naar Toeban op Oost-Java, waarna hij in de zomer van dat jaar werd aangesteld als waarnemend leraar op de Bosbouwschool (toen Cultuurschool genaamd) in Buitenzorg op West-Java (het huidige Bogor). Begin [[1914]] verhuisde deze school naar Soekaboemi, dat eveneens op West-Java ligt. In juli [[1915]] kreeg hij een vaste aanstelling als leraar. Hij bleef op de school tot hij in [[1923]] weer een functie als hoofdopziener bij het ''Boschwezen'' toegewezen kreeg.
 +
 +
In hun Indiëtijd zijn Johanna Aleida en haar man ten minste een keer, maar waarschijnlijk vaker, met verlof in Nederland geweest. Op 10 februari [[1921]] vertrokken zij met het stoomschip ''Riouw'' van Batavia naar Amsterdam, waar zij op 17 maart aankwamen. Volgens de passagierslijst hadden zij toen drie kinderen. Op 24 december 1921 begon de terugreis naar Indië aan boord van het stoomschip ''Jan Pieterszoon Coen''. De aankomst in Batavia was op 27 januari [[1922]].
 +
 +
Over de latere levensfase van Johanna Aleida en haar man zijn geen gegevens voorhanden.
 +
<br clear=all/>
 
== Bronnen ==
 
== Bronnen ==
*[http://www.genias.nl Genlias]
+
*[[ Bevolkingsregister|Bevolkingsregister Bergh]]
*[http://www.achterhoeksarchief.nl/bevolkingsregister Bevolkingsregister Bergh]
+
*[http://www.delpher.nl Delpher]
 +
*[http://www.wiewaswie.nl WieWasWie]
  
{{Onderwerp|Personen|Indiëgangers}}
+
[[Categorie:Andere Oost-Indiëgangers]]

Huidige versie van 7 feb 2021 om 18:16

Het vertrek naar Indië van Johanna Aleida en haar man in Het Nieuws van den Dag van 5 augustus 1911
De functies en standplaatsen van Johanna Aleida's man werden in de Indische pers meegedeeld. Hier een bericht uit Het Nieuws van den Dag voor Nederlandsch-Indië van 23 juli 1915

Johanna Aleida Hofstraat werd op 27 september 1892 geboren in 's-Heerenberg als dochter van Johannes Wilhelmus Hofstraat (1868 - na 1956) en Johanna Rulof (1868 - 1906). Zij was een halfzuster van Lambertus Wilhelmus Hofstraat.

Zij trouwde op 3 augustus 1911 in de gemeente Bergh met Albertus ten Oever, opzichter bij de Heidemaatschappij, geboren te Assen op 9 februari 1879 als zoon van Albertus ten Oever en Hendrika Caspers. Twee dagen later vertrokken de pasgetrouwden naar Nederlands-Indië. In Amsterdam gingen zij aan boord van het stoomschip Grotius, dat op 10 september in Batavia aankwam. Op 9 augustus 1911 werd zij uitgeschreven uit het bevolkingsregister van de gemeente Bergh.

Over Johanna Aleida's leven in Nederlands-Indië zijn weinig gegevens voorhanden, maar de standplaatsen en het werk van haar man geven aanknopingspunten voor verder onderzoek.

Haar man werkte ook in Indië in de bosbouw. Na aankomst in de kolonie werd hij aangesteld als hoofdopziener bij het Boschwezen in Pekalongan-Kendal op Midden-Java. Begin 1913 werd hij overgeplaatst naar Toeban op Oost-Java, waarna hij in de zomer van dat jaar werd aangesteld als waarnemend leraar op de Bosbouwschool (toen Cultuurschool genaamd) in Buitenzorg op West-Java (het huidige Bogor). Begin 1914 verhuisde deze school naar Soekaboemi, dat eveneens op West-Java ligt. In juli 1915 kreeg hij een vaste aanstelling als leraar. Hij bleef op de school tot hij in 1923 weer een functie als hoofdopziener bij het Boschwezen toegewezen kreeg.

In hun Indiëtijd zijn Johanna Aleida en haar man ten minste een keer, maar waarschijnlijk vaker, met verlof in Nederland geweest. Op 10 februari 1921 vertrokken zij met het stoomschip Riouw van Batavia naar Amsterdam, waar zij op 17 maart aankwamen. Volgens de passagierslijst hadden zij toen drie kinderen. Op 24 december 1921 begon de terugreis naar Indië aan boord van het stoomschip Jan Pieterszoon Coen. De aankomst in Batavia was op 27 januari 1922.

Over de latere levensfase van Johanna Aleida en haar man zijn geen gegevens voorhanden.

Bronnen