Bijdragen aan Berghapedia? Klik hier om je aan te melden !

Wijnbergen: verschil tussen versies

Uit Berghapedia
Ga naar: navigatie, zoeken
(Pagina's)
k (Externe links: Allecijfers, dode links verwijderd)
 
(61 tussenliggende versies door 8 gebruikers niet weergegeven)
Regel 1: Regel 1:
'''Wijnbergen''' behoorde tot het [[graafschap Bergh]]. In het archief van [[Huis Bergh]] wordt een leenbrief bewaard van [[1596]], waarbij de Staten van Gelderland de graaf van den Bergh belenen met het Huis Bergh, het gericht in de [['s-Heerenberg|stad]], de gerichten van [[Zeddam]], [[Netterden]], Wijnbergen en de [[Heezen]] en de munt en de gruit in Dieren op de Veluwe. Ook voor 1596 was Bergh in Wijnbergen heer en meester: er zijn oudere leenbrieven bewaard gebleven van [[1473]], [[1424]], [[1417]] en zelfs van [[1354]]. In het stuk van 1354 wordt Willem van den Bergh beleend zoals voor hem Adam van den Bergh en zijn voorouders beleend waren. Het lijkt wel zeker dat hun rechtsmacht in Wijnbergen reeds in [[1237]] bestond.
+
[[Wijnbergen (buurtschap)]] is een [[buurtschap]] gelegen in het uiterste noordoosten van de voormalige gemeente [[Bergh]], tegen de [[grens]] met [[Doetinchem]]. Feitelijk gezien is '''Wijnbergen''' groter, een groot deel van Wijnbergen ligt in de gemeente Doetinchem. Dat deel is veel dichter bevolkt, en heeft een dorps- tot stedelijk karakter.  
<br/>In 1832 behoorde Wijnbergen bij de kadastrale gemeente Zeddam, Sectie A Wijnbergen (ten westen van de huidige Doetinchemseweg) en Sectie B De Kemenade (ten oosten van de huidige Doetinchemseweg).
 
In [[1966]] wordt het [[Harreveld]] - dat is het Wijnbergse gebied op de rechter oever van de [[Oude IJssel]] - aan de stad [[Doetinchem]] afgestaan en deze vestigt hier het industriepark dat de naam Verheuls Weide krijgt. In [[1984 ]] gaat het gedeelte van Wijnbergen aan de Doetinchemse kant van de [[A 18]] waar oa de [[St. Martinus Wijnbergen | St. Martinuskerk]] ligt, naar de [[gemeente Doetinchem]].
 
  
 +
==Geschiedenis==
 +
[[Bestand:Wijnbergen 1893-.jpeg|350px|thumb|left|<center>'''Wijnbergen in 1893'''<br>Bron: [[Uitgeversmaatschappij "C. Misset" N.V.|Uitgeverij Misset]], Doetinchem]] ‎
 +
In vroeger tijden behoorde Wijnbergen tot het [[graafschap Bergh]]. In het archief van [[Huis Bergh]] wordt een [[Leenrecht|leenbrief]] bewaard van [[1596]], waarbij de Staten van Gelderland de [[Graven Van den Bergh|graaf van den Bergh]] belenen met het Huis Bergh, [[rechtspraak|het gericht]] in de [['s-Heerenberg|stad]], de gerichten van [[Zeddam]], [[Netterden]], Wijnbergen en de [[Heezen]] en [[Muntrecht|de munt]] en [[Gruitrecht|de gruit]] in [[Dieren (plaats)|Dieren]] op de Veluwe. Ook voor 1596 was Bergh in Wijnbergen heer en meester: er zijn oudere leenbrieven bewaard gebleven van [[1473]], [[1424]], [[1417]] en zelfs van [[1354]]. In het stuk van 1354 wordt [[Willem I van den Bergh]] beleend zoals voor hem [[Adam III van den Bergh]] en zijn voorouders beleend waren. Het lijkt wel zeker dat hun rechtsmacht in Wijnbergen reeds in [[1237]] bestond. In [[1832]] behoorde Wijnbergen bij de [[kadastrale gemeente Zeddam]], Sectie A Wijnbergen (ten westen van de huidige [[Doetinchemseweg Wijnbergen|Doetinchemseweg]]) en Sectie B De Kemenade (ten oosten van de huidige Doetinchemseweg).
 +
 +
In [[1966]] werd het [[Harreveld]] - dat is het Wijnbergse gebied op de rechteroever van de [[Oude IJssel]] - afgestaan aan de stad [[Doetinchem]], die er het industriepark ''Verheulsweide'' vestigde. In [[1984 ]] ging het gedeelte van Wijnbergen aan de Doetinchemse kant van de [[A18]], waar onder andere de kerk gelegen is, naar de [[gemeente Doetinchem]].
 +
 +
==Religie==
 +
Wijnbergen is van overwegend rooms-katholieke signatuur. In het Doetinchemse deel van Wijnbergen staat de [[St. Martinus Wijnbergen|Sint Martinuskerk]].
 +
 +
==Naamsverklaring onder voorbehoud==
 +
Wijnbergen heeft niets met druivenplukkers van doen. Professor De Vries gelooft dat het een fantasienaam is maar dat is niet waarschijnlijk. Een oude schrijfwijze voor Wijnbergen is Winborg. Eén van de vele notities die archivaris [[Kremer, Hendrikus Theodorus|'meester' Kremer]] heeft gemaakt, luidt: "Winne is het, vooral in het oosten van ons land, gebruikte woord, dat beantwoordt aan het Oud Hoogduits winne, winni en dat 'weide' betekent." Dit zou wel eens dichter bij de waarheid kunnen liggen zodat we uitkomen bij een burcht midden in de weilanden. <br>
 +
Een andere mogelijkheid wordt door Antoon Berentsen geopperd. "Wini" betekent in Oldhoogduits "vriend" (zie [http://de.wikipedia.org/wiki/Winni Wikipedia]). Weide = wide/wida)
  
 
==Kaart==
 
==Kaart==
<googlemap lat="51.93745" lon="6.27899" zoom="15"></googlemap>
+
{{#display_map:
 +
  51.933536, 6.273924;
 +
  | zoom=14
 +
  | #service=googlemaps
 +
}}
  
==Pagina's==
+
</googlemap>
Op ondestaande [[speciaal:allpages|pagina's]] komt '''Wijnbergen''' (ook) voor:
 
*[[Afscheidsbrief]]
 
*[http://www.heemkunde.nl/literatuur/bibl-wijnbergen.html Bibliografie]
 
*[[Bibliotheek Heemkundekring]]
 
*[[Boerderijen]]
 
*[[Dichteren]]
 
*[[Sint-Annagilde|Gilde]]
 
*[[Harreveld]] (Verhuelsweide)
 
*[[Kapel van Wijnbergen]]
 
*[[Kemnade | De Kemnade]]
 
*[[St. Martinus Wijnbergen | Kerk]]
 
*[[Kermis]]
 
*[[Klompenmakers]]
 
*[[LTS Wijnbergen|LTS]] (plannen)
 
*[[Monumenten]]
 
*[[Old Ni-js]] nummer 44 (themanummer over Wijnbergen)
 
*[[Onna, Van (Wijnbergen)|Van Onna]], [[Wijnbergen]]
 
*[[Oude IJssel]]
 
*[[Pastoors]]
 
*[[Pieterpad]]
 
*[[Religieuzen]]
 
*[[School de Tol]]
 
*[[Steenfabrieken]]
 
*[[Straten]]
 
*[[Transformatorhuisjes | Transformatorhuis]]
 
*[[Veepest]]
 
*[[Waalse Water]]
 
  
 
==Externe Links==
 
==Externe Links==
<br/>[http://www.weerstation-dichteren.nl Weerstation Wijnbergen]
+
*[http://www.weerstation-dichteren.nl Weerstation Wijnbergen]
<br/>[http://www.thuys.net/Folklore.php Folklore]
+
*[https://allecijfers.nl/woonplaatsen/ Allecijfers] voor statistische gegevens over Wijnbergen
<br/>[http://www.heemkunde.nl Heemkundekring Bergh]
+
 
{{Onderwerp|Plaatsen}}
+
[[Categorie:Gemeente Bergh]] [[Categorie: Grenswijzigingen]] [[Categorie: Kadastrale gemeente Zeddam]] [[Categorie: Wijnbergen]]

Huidige versie van 6 jan 2024 om 09:11

Wijnbergen (buurtschap) is een buurtschap gelegen in het uiterste noordoosten van de voormalige gemeente Bergh, tegen de grens met Doetinchem. Feitelijk gezien is Wijnbergen groter, een groot deel van Wijnbergen ligt in de gemeente Doetinchem. Dat deel is veel dichter bevolkt, en heeft een dorps- tot stedelijk karakter.

Geschiedenis

Wijnbergen in 1893
Bron: Uitgeverij Misset, Doetinchem

In vroeger tijden behoorde Wijnbergen tot het graafschap Bergh. In het archief van Huis Bergh wordt een leenbrief bewaard van 1596, waarbij de Staten van Gelderland de graaf van den Bergh belenen met het Huis Bergh, het gericht in de stad, de gerichten van Zeddam, Netterden, Wijnbergen en de Heezen en de munt en de gruit in Dieren op de Veluwe. Ook voor 1596 was Bergh in Wijnbergen heer en meester: er zijn oudere leenbrieven bewaard gebleven van 1473, 1424, 1417 en zelfs van 1354. In het stuk van 1354 wordt Willem I van den Bergh beleend zoals voor hem Adam III van den Bergh en zijn voorouders beleend waren. Het lijkt wel zeker dat hun rechtsmacht in Wijnbergen reeds in 1237 bestond. In 1832 behoorde Wijnbergen bij de kadastrale gemeente Zeddam, Sectie A Wijnbergen (ten westen van de huidige Doetinchemseweg) en Sectie B De Kemenade (ten oosten van de huidige Doetinchemseweg).

In 1966 werd het Harreveld - dat is het Wijnbergse gebied op de rechteroever van de Oude IJssel - afgestaan aan de stad Doetinchem, die er het industriepark Verheulsweide vestigde. In 1984 ging het gedeelte van Wijnbergen aan de Doetinchemse kant van de A18, waar onder andere de kerk gelegen is, naar de gemeente Doetinchem.

Religie

Wijnbergen is van overwegend rooms-katholieke signatuur. In het Doetinchemse deel van Wijnbergen staat de Sint Martinuskerk.

Naamsverklaring onder voorbehoud

Wijnbergen heeft niets met druivenplukkers van doen. Professor De Vries gelooft dat het een fantasienaam is maar dat is niet waarschijnlijk. Een oude schrijfwijze voor Wijnbergen is Winborg. Eén van de vele notities die archivaris 'meester' Kremer heeft gemaakt, luidt: "Winne is het, vooral in het oosten van ons land, gebruikte woord, dat beantwoordt aan het Oud Hoogduits winne, winni en dat 'weide' betekent." Dit zou wel eens dichter bij de waarheid kunnen liggen zodat we uitkomen bij een burcht midden in de weilanden.
Een andere mogelijkheid wordt door Antoon Berentsen geopperd. "Wini" betekent in Oldhoogduits "vriend" (zie Wikipedia). Weide = wide/wida)

Kaart

Bezig met het laden van de kaart...

</googlemap>

Externe Links