Bijdragen aan Berghapedia? Klik hier om je aan te melden !

A18

Uit Berghapedia
Ga naar: navigatie, zoeken

Rijksweg A18 of Twenteroute was oorspronkelijk Rijksweg 15. Toen bleek dat de verbinding tussen Rotterdam en Enschede voorlopig geen Rijnsprong zou maken, werd het deel tussen de A12 en Varsseveld de A18 genoemd. Ten behoeve van deze weg werd in de weilanden (Kilderse Slagen) in Braamt, Kilder en Wijnbergen zand gewonnen, waardoor Stroombroek ( 't Braompse Gat) ontstond. De boerderij Stroombroek lag in Wijnbergen.

Op 27 november 1974 werd het gedeelte van het knooppunt Oud Dijk (met de A12) tot Doetinchem en in november 1984 het gedeelte van Doetinchem naar Varsseveld opengesteld. Vanaf daar gaat de weg verder als N18 tot Enschede.

De aanleg van de autoweg had tot gevolg dat er in de gemeente Bergh per 1 januari 1984 enkele grenscorrecties kwamen. De boerderijen Stroombroek en de Melder in Wijnbergen kwamen bij Kilder. Ook kwam een deel van Wijnbergen bij Braamt. De A18 werd de grens tussen de gemeenten Doetinchem en Bergh. De Berghenaren die overgingen naar Doetinchem kregen een afscheidsbrief van de gemeente Bergh.

Toen per 1 janauri 2005 de gemeente Wehl bij Doetinchem kwam, werd een deel van het Wehlsebroek bij Kilder gevoegd: de Rozenpasweg.

Op de plek waar nu de op- en afritten van/naar Doetinchem-West en Zeddam zijn, is in 1956 een jachtbommenwerper van de Koninklijke Luchtmacht neergestort.

Kaart

Bezig met het laden van de kaart...