Bijdragen aan Berghapedia? Klik hier om je aan te melden !

Thijssen, Aleida: verschil tussen versies

Uit Berghapedia
Ga naar: navigatie, zoeken
 
k (Bron: cat)
 
(8 tussenliggende versies door dezelfde gebruiker niet weergegeven)
Regel 1: Regel 1:
'''Elisabeth Theodora Thijsen''' werd op 15 maart [[1891]] geboren in [[Lengel]]. Zij was lid van de congregatie van Franciscanessen van Heythuysen en droeg de kloosternaam Edelbertha. Zij overleed op 11 december [[1966]] in Semarang op Midden-Java, Indonesië. Haar familie in Nederland werd op de hoogte gebracht door een andere zuster uit Lengel die toen in Indonesie was, zuster Domitilla ([[Nijland, Maria Geertruida|Maria Geertruida Nijland]]).
+
[[Bestand: Zr. Edelbertha Thijssen.jpg|thumb|right|350px|'''Op de dag van haar professie, 21 juni 1913, liet zuster Edelbertha deze foto maken bij de Chinese fotograaf Keng Seng in Semarangse wijk Pandean.]]
 +
'''Aleida''' (Leike) '''Thijssen''' werd op 15 maart [[1891]] geboren op de Stille Hoeve aan de [[Korenhorsterweg, Lengel|Korenhorsterweg]] in [[Lengel]] als dochter van Wilhelmus Thijsen en Hanna Maria Roording. Zij was lid van de congregatie van de [[Zusters Franciscanessen van Heythuysen]] en droeg de kloosternaam Edelbertha.
  
In [[Old Ni-js]] is een levensloop van zuster Edelbertha gepubliceerd.
+
Zij werkte vanaf [[1905]] als meid bij een aantal boeren in de gemeenten [[Gendringen]] en [[Wisch]] tot zij op 12 maart [[1910]] vertrok naar het klooster in Heythuysen. Zij bracht ook nog een tijd door in het klooster in Oldenzaal voor zij op 8 december [[1912]], 21 jaar oud, vertrok naar het toenmalige Nederlands-Indië. Een half jaar na aankomst, op 21 juni [[1913]], legde zij in Semarang op Midden-Java haar kloostergeloften af. De foto op deze pagina is op die dag gemaakt.
  
{{Onderwerp|Personen}}
+
Zuster Edelbertha heeft als ziekenzuster op Midden-Java gewerkt in achtereenvolgens Ambarawa, Mendoet en Semarang, waarvan de langste tijd in Semarang. In de [[Tweede Wereldoorlog]] is zij geïnterneerd geweest in een Japans gevangenenkamp, maar na de Japanse nederlaag in augustus [[1945]] is zij weer aan de slag gegaan in het ziekenhuis in Semarang.
  
[[Speciaal:Allpages|Pagina]]:[[ Indiëgangers]]
+
In de periode van de [[Deelnemers Politionele Acties|Politionele Acties]] heeft zij veel gedaan voor de Nederlandse militairen die toen in Indië waren. Zij heeft toen bezoek gehad van onder meer [[Banning, Johannes Wilhelmus|Jan Banning]], die toen als dienstplichtig militair op Midden-Java gelegerd was.
<br/>[[Speciaal:Allpages|Pagina]]:[[ Religieuzen]]
+
 
 +
In [[1963]] vierde zuster Edelbertha haar 50-jarig kloosterfeest. Sinds haar vertrek in 1912 was zij niet meer in Nederland geweest, zodat haar twee nog levende zussen haar graag in Lengel wilden hebben om dit jubileum te vieren. Dat viel niet mee, want noch in Heythuysen noch in Semarang wilde moederoverste hieraan meewerken. De zussen moesten maar naar Semarang gaan om het feest te vieren, was hun antwoord. Ten einde raad werd de hulp ingeroepen van kardinaal Alfrink, de toenmalige aartsbisschop van Utrecht. Dit had succes, zodat zuster Edelbertha in december 1963 voor een half jaar naar haar ouderlijk huis in Lengel kon komen. Daar woonde nu haar zus Wilhelmina (Mientje) met haar man Antoon Driessen en [[Oorlogsherinneringen Wim Driessen|haar gezin]].
 +
 
 +
Zuster Edelbertha overleed op 11 december [[1966]] in Semarang op Midden-Java, Indonesië. Haar familie in Nederland werd op de hoogte gebracht door een andere zuster uit Lengel die toen in Indonesië was, zuster Domitilla ([[Nijland, Maria Geertruida|Maria Geertruida Nijland]]). Van de Zusters van Heythuysen heeft de familie vreemd genoeg nooit een overlijdensbericht ontvangen.
 +
<br clear=all>
 +
== Bronnen ==
 +
*[[Bevolkingsregister|Bevolkingsregister Bergh]]
 +
*[[Old Ni-js 048|Old Ni-js nr. 48]], blz. 68-70
 +
 
 +
[[Categorie:Religieuzen Lengel]] [[Categorie:Zusters Franciscanessen van Heythuysen]] [[Categorie:Franciscanen]] [[Categorie:Missionarissen]] [[Categorie:Indiëgangers religieuzen]] [[Categorie:Burgergevangenen in WO II]]

Huidige versie van 25 jul 2024 om 04:56

Op de dag van haar professie, 21 juni 1913, liet zuster Edelbertha deze foto maken bij de Chinese fotograaf Keng Seng in Semarangse wijk Pandean.

Aleida (Leike) Thijssen werd op 15 maart 1891 geboren op de Stille Hoeve aan de Korenhorsterweg in Lengel als dochter van Wilhelmus Thijsen en Hanna Maria Roording. Zij was lid van de congregatie van de Zusters Franciscanessen van Heythuysen en droeg de kloosternaam Edelbertha.

Zij werkte vanaf 1905 als meid bij een aantal boeren in de gemeenten Gendringen en Wisch tot zij op 12 maart 1910 vertrok naar het klooster in Heythuysen. Zij bracht ook nog een tijd door in het klooster in Oldenzaal voor zij op 8 december 1912, 21 jaar oud, vertrok naar het toenmalige Nederlands-Indië. Een half jaar na aankomst, op 21 juni 1913, legde zij in Semarang op Midden-Java haar kloostergeloften af. De foto op deze pagina is op die dag gemaakt.

Zuster Edelbertha heeft als ziekenzuster op Midden-Java gewerkt in achtereenvolgens Ambarawa, Mendoet en Semarang, waarvan de langste tijd in Semarang. In de Tweede Wereldoorlog is zij geïnterneerd geweest in een Japans gevangenenkamp, maar na de Japanse nederlaag in augustus 1945 is zij weer aan de slag gegaan in het ziekenhuis in Semarang.

In de periode van de Politionele Acties heeft zij veel gedaan voor de Nederlandse militairen die toen in Indië waren. Zij heeft toen bezoek gehad van onder meer Jan Banning, die toen als dienstplichtig militair op Midden-Java gelegerd was.

In 1963 vierde zuster Edelbertha haar 50-jarig kloosterfeest. Sinds haar vertrek in 1912 was zij niet meer in Nederland geweest, zodat haar twee nog levende zussen haar graag in Lengel wilden hebben om dit jubileum te vieren. Dat viel niet mee, want noch in Heythuysen noch in Semarang wilde moederoverste hieraan meewerken. De zussen moesten maar naar Semarang gaan om het feest te vieren, was hun antwoord. Ten einde raad werd de hulp ingeroepen van kardinaal Alfrink, de toenmalige aartsbisschop van Utrecht. Dit had succes, zodat zuster Edelbertha in december 1963 voor een half jaar naar haar ouderlijk huis in Lengel kon komen. Daar woonde nu haar zus Wilhelmina (Mientje) met haar man Antoon Driessen en haar gezin.

Zuster Edelbertha overleed op 11 december 1966 in Semarang op Midden-Java, Indonesië. Haar familie in Nederland werd op de hoogte gebracht door een andere zuster uit Lengel die toen in Indonesië was, zuster Domitilla (Maria Geertruida Nijland). Van de Zusters van Heythuysen heeft de familie vreemd genoeg nooit een overlijdensbericht ontvangen.

Bronnen