Bijdragen aan Berghapedia? Klik hier om je aan te melden !

Ketelaar, Gerhardus Johannes: verschil tussen versies

Uit Berghapedia
Ga naar: navigatie, zoeken
(bidprentje Fons B.)
(redactie, bron toegevoegd)
 
(8 tussenliggende versies door 2 gebruikers niet weergegeven)
Regel 1: Regel 1:
'''Gerhardus Johannes Ketelaar''', roepnaam Gert, is op 20 februari [[1906]] geboren in [[Vinkwijk (buurtschap)|Vinkwijk]]. Hij overleed op 31 maart [[1994]] in het [[Ziekenhuizen Doetinchem|Slingelandziekenhuis]] te [[Doetinchem]], waarna hij op 5 april is begraven op het r.k. kerkhof te [[Zeddam]].  
+
'''Gerhardus Johannes Ketelaar''', roepnaam Gert, werd op 20 februari [[1906]] geboren in [[Vinkwijk (buurtschap)|Vinkwijk]] als zoon van Johannes Arnoldus Ketelaar en Johanna Hendrika van Gaalen. Hij was een broer van [[Ketelaar, Hendrika Arnoldina Josephina |zuster Hendrika Arnoldina Josephina Ketelaar]].
  
Tijdens de [[Tweede Wereldoorlog]] werd hij gegijzeld omdat er onvoldoende mannen kwamen opdagen om voor de [[Organisation Todt]] te werken.
+
Zijn [[bijnaam]] was '''Waorookal'''. Die had hij te danken aan zijn stopwoord ''waorookal'', dat hij te pas en te onpas gebruikte.
  
Hij was één van de redacteuren van de [[Klok van Sint Oswaldus]], het krantje voor ''[[Deelnemers Politionele Acties|Onze jongens in Indië]]''.<br/>
+
In het laatste [[Tweede Wereldoorlog|oorlogsjaar]] werd hij samen met ongeveer vijftien anderen uit [[gemeente Bergh|Bergh]] door de Duitsers gegijzeld, omdat er onvoldoende mannen waren komen opdagen om voor de [[Organisation Todt]] te werken. De gegijzelden zouden worden doodgeschoten als zich niet alsnog voldoende arbeiders voor de graafwerkzaamheden zouden melden. Ter verhoging van de psychische druk moesten de gegijzelden alvast hun eigen graf graven.
Hij was hoofd van de ''fokvereniging Zeddam en omstreken''.<br/>
 
Jarenlang was hij lid van het caritasbestuur van de parochie en hij was degene, die met veel inzet samen met anderen [[Sydehem]] heeft opgericht.<br/>
 
Gerrit heeft ook jarenlang de parochiële administratie van de parochie verzorgd.
 
  
Hij was in zijn leven [[Onderscheidingen|onderscheiden]] met de ''eremedaille verbonden aan de orde van Oranje Nassau in goud'' en met de kerkelijke onderscheiding ''Pro Ecclesia enPontifice''.
+
Hij was stamboekhouder oftewel kalverschetser bij de [[Coop Zuivelfabriek Bergh|Coöperatieve Zuivelfabriek Bergh]]. Een tekening van de vlekkenstructuur van een pasgeboren kalf was verplicht voor de boekhouding voor de bestrijding van TBC.  
  
Gert is een broer van [[Religieuzen|Zuster Hendrika Arnoldina Josephina Ketelaar]].
+
Hij heeft diverse functies in de [[Zeddam|Zeddamse]] gemeenschap vervuld:
 +
*Een van de redacteuren van de [[Klok van Sint Oswaldus]], het krantje voor de [[Namenlijst Deelnemers Politionele Acties|Zeddamse jongens in Indië]]  (zie aldaar voor een foto)
 +
*Hoofd van de ''Fokvereniging Zeddam en Omstreken''
 +
*Lid van het caritasbestuur van [[St. Oswalduskerk|de parochie]]
 +
*Een van de oprichters van [[Sydehem|bejaardenhuis Sydehem]]
 +
*Hij heeft jarenlang de parochiële administratie verzorgd
 +
 
 +
Voor zijn werk als bestuurslid van bejaardenhuis Sydehem werd Ketelaar bij koninklijk besluit nr. 15 van 7 oktober [[1983]] onderscheiden met de eremedaille in goud verbonden aan de [[Onderscheidingen#Orde van Oranje-Nassau (1892)|Orde van Oranje Nassau]].<br>Ook was hij drager van de pauselijke onderscheiding [[Onderscheidingen#Pro Ecclesia et Pontifice|Pro Ecclesia et Pontifice]].
 +
 
 +
Hij overleed op 31 maart [[1994]] op 88-jarige leeftijd in het [[Ziekenhuizen Doetinchem|Slingelandziekenhuis]] te [[Doetinchem]], waarna hij op 5 april werd begraven op de [[Begraafplaats RK kerk Zeddam|r.-k. begraafplaats]] in Zeddam.  
  
 
==Bronnen==
 
==Bronnen==
o.a. bidprentje
+
*[http://www.archieven.nl Archieven.nl]
 +
*Bidprentje
 +
*[https://www.nationaalarchief.nl Nationaal Archief], Kanselarij der Nederlandse Orden, index gedecoreerden ([https://www.nationaalarchief.nl/onderzoeken/archief/2.02.32/invnr/893ED.9/file/00084832.PDF pdf])
  
{{Onderwerp|Personen|Vinkwijk (buurtschap)}}
+
[[Categorie:Ketelaar]] [[Categorie:Gijzelaars in WO II]] [[Categorie:Bijnaam Zeddam]][[Categorie:Orde van Oranje-Nassau]] [[Categorie:Pro Ecclesia et Pontifice]] [[Categorie:Begraafplaats RK kerk Zeddam]]

Huidige versie van 12 sep 2024 om 07:15

Gerhardus Johannes Ketelaar, roepnaam Gert, werd op 20 februari 1906 geboren in Vinkwijk als zoon van Johannes Arnoldus Ketelaar en Johanna Hendrika van Gaalen. Hij was een broer van zuster Hendrika Arnoldina Josephina Ketelaar.

Zijn bijnaam was Waorookal. Die had hij te danken aan zijn stopwoord waorookal, dat hij te pas en te onpas gebruikte.

In het laatste oorlogsjaar werd hij samen met ongeveer vijftien anderen uit Bergh door de Duitsers gegijzeld, omdat er onvoldoende mannen waren komen opdagen om voor de Organisation Todt te werken. De gegijzelden zouden worden doodgeschoten als zich niet alsnog voldoende arbeiders voor de graafwerkzaamheden zouden melden. Ter verhoging van de psychische druk moesten de gegijzelden alvast hun eigen graf graven.

Hij was stamboekhouder oftewel kalverschetser bij de Coöperatieve Zuivelfabriek Bergh. Een tekening van de vlekkenstructuur van een pasgeboren kalf was verplicht voor de boekhouding voor de bestrijding van TBC.

Hij heeft diverse functies in de Zeddamse gemeenschap vervuld:

Voor zijn werk als bestuurslid van bejaardenhuis Sydehem werd Ketelaar bij koninklijk besluit nr. 15 van 7 oktober 1983 onderscheiden met de eremedaille in goud verbonden aan de Orde van Oranje Nassau.
Ook was hij drager van de pauselijke onderscheiding Pro Ecclesia et Pontifice.

Hij overleed op 31 maart 1994 op 88-jarige leeftijd in het Slingelandziekenhuis te Doetinchem, waarna hij op 5 april werd begraven op de r.-k. begraafplaats in Zeddam.

Bronnen