Bijdragen aan Berghapedia? Klik hier om je aan te melden !

Delleman, Johannes Bernardus: verschil tussen versies

Uit Berghapedia
Ga naar: navigatie, zoeken
k (opmaak, aanvullingen uit genoemde bronnen)
k (Arbeitseinsatz)
 
(5 tussenliggende versies door dezelfde gebruiker niet weergegeven)
Regel 1: Regel 1:
'''Johannes Bernardus Delleman''' werd geboren in [[Lengel]] op 11 mei [[1918]] als zoon van Bernardus Johannes Delleman (geboren in [[Azewijn|Groot Azewijn]] op 4 maart [[1885]]) en Gijsberta van Kempen (geboren in Zevenaar op 18 augustus [[1888]]).
+
'''Johannes Bernardus Delleman''' is een [[Nederlandse oorlogsslachtoffers WO II|oorlogsslachtoffer]]. Hij werd op 11 mei [[1918]] geboren in [[Lengel]] als zoon van Bernardus Johannes Delleman (geboren in [[Azewijn|Groot Azewijn]] op 4 maart [[1885]]) en Gijsberta van Kempen (geboren in [[Zevenaar]] op 18 augustus [[1888]]).
  
Delleman was arbeider in een leerfabriek. Op de laatste dag voor de [[bevrijding]], 31 maart [[1945]], werd hij in Lengel getroffen door een granaatscherf. Hij werd overgebracht naar Nijmegen, waar hij op 27 april [[1945]] overleed. Zijn overlijden werd dezelfde dag nog aangegeven in de gemeente Nijmegen en op 21 juli 1945 in de [[gemeente Bergh]].
+
Delleman heeft in het kader van de [[Arbeitseinsatz]] van 27 mei [[1942]] tot 24 januari [[1944]] dwangarbeid verricht in de Dynamietfabriek Krümmel in Geesthacht bij Hamburg. [[:Categorie: Arbeitseinsatz|Meerdere jongemannen ]] uit [[gemeente Bergh|Bergh]] hebben als dwangarbeider voor de Arbeitseinsatz moeten werken.
  
Delleman werd begraven op de gemeentelijke begraafplaats aan de Graafseweg in Nijmegen. Het nummer van zijn graf aldaar is 783. Zijn naam staat op de oorlogsmonumenten in [[Oorlogsmonument 's-Heerenberg|'s-Heerenberg]],  [[Oorlogsmonument Lengel|Lengel]] en [[Oorlogsmonument Zeddam|Zeddam]].  
+
Terug in Nederland werd Delleman arbeider in een leerfabriek. Op 31 maart [[1945]], de laatste dag voor de [[bevrijding]] van de [[gemeente Bergh]], werd hij in Lengel getroffen door een granaatscherf. Hij werd overgebracht naar Nijmegen, waar hij op 27 april [[1945]] overleed, 26 jaar oud. Zijn overlijden werd dezelfde dag nog aangegeven in de gemeente Nijmegen aangegeven door Franciscus Johannes Husken, agent-rechercheur van politie, en op 21 juli 1945 ingeschreven in de gemeente Bergh na ontvangst van een uittreksel uit het overlijdensregister van Nijmegen.
 +
 
 +
Delleman werd op kosten van de gemeente Nijmegen begraven op het katholieke gedeelte van de gemeentelijke begraafplaats aan de Graafseweg in Nijmegen. Het nummer van zijn graf aldaar was 783. Op deze begraafplaats is een groot deel van de slachtoffers van het bombardement van Nijmegen op 22 februari [[1944]] begraven. Op de betreffende graven, ook dat van Delleman, heeft de gemeente geen steen of kruis geplaatst; alleen een paaltje met het grafnummer. Zo was de situatie in [[1954]] nog steeds. Of de familie later een steen heeft laten plaatsen, is niet bekend. Het graf is voor zover bekend inmiddels geruimd.
 +
 
 +
Dellemans naam staat op de oorlogsmonumenten in [[Oorlogsmonument 's-Heerenberg|'s-Heerenberg]],  [[Oorlogsmonument Lengel|Lengel]] en [[Oorlogsmonument Zeddam|Zeddam]] en in het Slachtofferregister van de Oorlogsgravenstichting.  
  
 
== Bronnen ==
 
== Bronnen ==
 +
*[http://www.wiewaswie.nl WieWasWie]
 +
*[https://www.nationaalarchief.nl Nationaal Archief]:
 +
**2.19.323 Inventaris van het archief van het Nederlandse Rode Kruis - Arbeidsinzet
 +
**[https://www.nationaalarchief.nl/onderzoeken/archief/2.19.255.01/invnr/33215A/file/NL-HaNA_2.19.255.01_33215A_0005?eadID=2.19.255.01&unitID=33215A&query= A-dossier van de Oorlogsgravenstichting]
 +
*[[Bevolkingsregister|Bevolkingsregister Bergh]]
 +
*[[Er op of er onder]], blz. 138
 
*[[GAB|Gemeentearchief Bergh]], lijst van oorlogsslachtoffers
 
*[[GAB|Gemeentearchief Bergh]], lijst van oorlogsslachtoffers
*[http://www.achterhoeksarchief.nl/bevolkingsregister Bevolkingsregister Bergh]
 
*[http://www.genlias.nl Genlias]
 
 
*[http://www.ogs.nl Oorlogsgravenstichting]
 
*[http://www.ogs.nl Oorlogsgravenstichting]
 +
*[[Parochie Zeddam 1150-1975]], blz. 94
  
{{Onderwerp|Tweede Wereldoorlog|Oorlogsslachtoffers|Bergh in de frontlinie|Oorlogsmonumenten}}
+
[[Categorie:Arbeitseinsatz]] [[Categorie:Bergh in de frontlinie]] [[Categorie:Burgerslachtoffers oorlogsgeweld]] [[Categorie:Oorlogsmonumenten 's-Heerenberg]] [[Categorie:Oorlogsmonumenten Lengel]] [[Categorie:Oorlogsmonumenten Zeddam]]

Huidige versie van 8 okt 2024 om 14:38

Johannes Bernardus Delleman is een oorlogsslachtoffer. Hij werd op 11 mei 1918 geboren in Lengel als zoon van Bernardus Johannes Delleman (geboren in Groot Azewijn op 4 maart 1885) en Gijsberta van Kempen (geboren in Zevenaar op 18 augustus 1888).

Delleman heeft in het kader van de Arbeitseinsatz van 27 mei 1942 tot 24 januari 1944 dwangarbeid verricht in de Dynamietfabriek Krümmel in Geesthacht bij Hamburg. Meerdere jongemannen uit Bergh hebben als dwangarbeider voor de Arbeitseinsatz moeten werken.

Terug in Nederland werd Delleman arbeider in een leerfabriek. Op 31 maart 1945, de laatste dag voor de bevrijding van de gemeente Bergh, werd hij in Lengel getroffen door een granaatscherf. Hij werd overgebracht naar Nijmegen, waar hij op 27 april 1945 overleed, 26 jaar oud. Zijn overlijden werd dezelfde dag nog aangegeven in de gemeente Nijmegen aangegeven door Franciscus Johannes Husken, agent-rechercheur van politie, en op 21 juli 1945 ingeschreven in de gemeente Bergh na ontvangst van een uittreksel uit het overlijdensregister van Nijmegen.

Delleman werd op kosten van de gemeente Nijmegen begraven op het katholieke gedeelte van de gemeentelijke begraafplaats aan de Graafseweg in Nijmegen. Het nummer van zijn graf aldaar was 783. Op deze begraafplaats is een groot deel van de slachtoffers van het bombardement van Nijmegen op 22 februari 1944 begraven. Op de betreffende graven, ook dat van Delleman, heeft de gemeente geen steen of kruis geplaatst; alleen een paaltje met het grafnummer. Zo was de situatie in 1954 nog steeds. Of de familie later een steen heeft laten plaatsen, is niet bekend. Het graf is voor zover bekend inmiddels geruimd.

Dellemans naam staat op de oorlogsmonumenten in 's-Heerenberg, Lengel en Zeddam en in het Slachtofferregister van de Oorlogsgravenstichting.

Bronnen