Bijdragen aan Berghapedia? Klik hier om je aan te melden !

Til, Bernard Hendrik van: verschil tussen versies

Uit Berghapedia
Ga naar: navigatie, zoeken
k (Andere militairen van 8 RI: link Derksen)
 
(24 tussenliggende versies door 2 gebruikers niet weergegeven)
Regel 1: Regel 1:
'''Bernard Hendrik van Til''' is een [[oorlogsslachtoffer]] uit de voormalige [[gemeente Bergh]], waar hij werd geboren op 5 oktober 1913. Van Til was bij de Duitse inval op 10 mei 1940 dienstplichtig korporaal bij het 2e bataljon van het 8e Regiment Infanterie. Bij dit regiment, dat op en bij de Grebbeberg gelegerd was, dienden veel jonge mannen uit het oosten van het land. Soldaat Hermsen (zie [[Hermsen, Wilhelmus Antonius]]), een ander militair [[oorlogsslachtoffer]] uit Bergh, diende bij het 3e bataljon van het 8e Regiment Infanterie
+
[[Bestand:Graf Van Til Grebbeberg OGS.jpg|thumb|right|250px|'''Van Tils graf op het<br>Militair Ereveld Grebbeberg</center>]]
 +
'''Bernard Hendrik van Til''' is een [[oorlogsslachtoffer]] afkomstig uit [['s-Heerenberg]], waar hij op 5 oktober [[1913]] werd geboren als zoon van Johan Gerrit Willem van Til, [[Petroleumboer|petroleumventer]], en Maria Lammerdina Assink. Zijn vader verhuisde in maart [[1920]] naar [[Arnhem]]; Bernard Hendrik en zijn moeder volgden hem in september van dat jaar.
  
Het bataljon van Van Til verdedigde de noordhelling van de Grebbeberg. Over de omstandigheden waaronder Van Til op 13 mei 1940 is gesneuveld, zijn geen bijzonderheden bekend. Aanvankelijk lag hij begraven in een veldgraf bij de schaapskooi op de noordhelling van de Grebbeberg. Later is hij overgebracht naar het Militair Ereveld Grebbeberg, waar hij tot 4 september 1941 als onbekende militair begraven heeft gelegen. Zijn graf is in rij 4, grafnummer 61.
+
Van Til was bij de Duitse inval op 10 mei [[1940]] dienstplichtig korporaal bij de mitrailleurcompagnie van het 2e bataljon van het 8e Regiment Infanterie ('''MC-II-8RI'''). Zijn compagniescommandant was [[Schoevaars, Christiaan Everhardus Leonard|kapitein Schoevaars]] uit 's-Heerenberg.  
  
De volgende externe links bevatten informatie over de strijd op de Grebbeberg en over het Militaire Ereveld Grebbeberg.
+
Bij het 8e Regiment Infanterie, dat op en rond de Grebbeberg gelegerd was, dienden veel jonge mannen uit het oosten van het land. Twee andere gesneuvelde Berghse militairen dienden eveneens bij dit regiment, namelijk de soldaten [[Hermsen, Wilhelmus Antonius|Hermsen]] en [[Span, Lambertus Bernardus|Span]].
Op beide links is tevens een foto van het graf van Van Til te vinden:
 
  
[http://www.grebbeberg.nl De Slag om de Grebbeberg]
+
Het bataljon van Van Til verdedigde de noordhelling van de Grebbeberg en het veld onmiddellijk ten noorden daarvan. Over de omstandigheden waaronder Van Til op 13 mei 1940 is gesneuveld, zijn geen bijzonderheden bekend, maar over zijn lot heeft lange tijd onzekerheid bestaan.
  
[http://www.ogs.nl De Oorlogsgravenstichting]
+
Op 10 september [[1941]], bijna anderhalf jaar na het begin van de oorlog, werd er bij toeval een veldgraf ontdekt bij de schaapskooi op de noordhelling van de Grebbeberg. Daarin werd het lichaam van een Nederlandse militair aangetroffen. Identificatie bleek niet mogelijk, zodat de dode op het Militair Ereveld Grebbeberg begraven werd als onbekende militair.
  
==Onderwerp==
+
In de zomer van [[1942]] zijn nagenoeg alle graven van onbekende militairen op het Ereveld geopend om zo veel mogelijk gesneuvelden alsnog te identificeren. Daarbij werd op 4 september 1942 vastgesteld dat het lichaam dat een jaar eerder bij de schaapskooi was gevonden, dat van Bernard Hendrik van Til was. Zijn nabestaanden hebben aldus ruim twee jaar op duidelijkheid over het lot van hun familielid moeten wachten.
*[[Tweede Wereldoorlog]]
+
 
==Pagina==
+
Voor de doden die na mei 1940 gevonden werden, is op het Ereveld een nieuwe rij graven aangelegd; rij 7. Graf 39 in deze rij is van luitenant Van der Kuijp, de pelotonscommandant van [[Berntsen, Wilhelmus Henricus|Wim Berntsen]]. Van Til werd echter niet in deze rij 7, maar in rij 4 begraven. Om de zes oorspronkelijke rijen allemaal even lang te maken, moesten er hier en daar enkele graven worden toegevoegd. Rij 4 kreeg er zo twee graven bij; graf 61 van korporaal Van Til en graf 62 van soldaat Hendriks.
*[[Oorlogsslachtoffers]]
+
 
 +
Hoewel zijn lichaam pas op 4 september 1942 werd geïdentificeerd, heeft Van Tils vader al op 12 september een overlijdensadvertentie laten plaatsen in de ''Armhemsche Courant''. Enkele weken later, op 22 oktober 1941, heeft hij het overlijden van zijn zoon aangegeven in de gemeente Rhenen. Een uittreksel van deze akte is op 3 november 1941 ingeschreven in de gemeente Arnhem. Blijkbaar was er al kort na de vondst van het lichaam voldoende reden om aan te nemen dat het om Van Til ging.
 +
 
 +
=== Zijn nagedachtenis ===
 +
Van Til staat vermeld:
 +
*in de [[Erelijst van gevallenen 1940-1945]]
 +
*op het [[Monument 8e Regiment Infanterie]] op de Grebbeberg
 +
{|
 +
|-valign=top
 +
|[[Bestand:Til van in Erelijst 1426.jpg|thumb|350px|<center>'''De vermelding van Van Til op blz. 1426 van de<br>Erelijst van gevallenen 1940-1945</center>]]
 +
|[[Bestand:BH van Til 19410912 AC.jpg|thumb|300px|<center>'''De overlijdensadvertentie in de<br>''Arnhemsche Courant'' van 12 september 1941</center>]]
 +
|}
 +
<br clear="all"/>
 +
== Andere militairen van 8 RI ==
 +
[[afbeelding:Dislocatie 8 en 11 RI.jpg|thumb|right|600px|'''Een kaart van de Grebbeberg en omgeving, waarop de positie van 8 RI is aangegeven.]]
 +
*[[Derksen, Theodorus Wilhelmus (1918-1975)|Th.W. Derksen]] uit 's-Heerenberg
 +
*[[Geerling, Bernardus Franciscus|B.F. Geerling]] uit [[Azewijn]]
 +
*[[Hermsen, Hendrikus Johannes|H.J. Hermsen]] uit [[Beek]]
 +
*[[Hermsen, Wilhelmus Antonius|W.A. Hermsen]] uit [[Lengel]]
 +
*[[Mennings, Wilhelmus Hendrikus|W.H. Mennings]] uit [[Kilder]]
 +
*[[Schoevaars, Christiaan Everhardus Leonard|Ch.E.L. Schoevaars]] uit 's-Heerenberg
 +
*[[Span, Lambertus Bernardus|L.B. Span]] uit [[Stokkum]]
 +
*[[Wezendonk, Johannes Wilhelmus Maria|J.W.A. Wezendonk]] uit Azewijn
 +
<br clear="all"/>
 +
 
 +
== Bronnen ==
 +
*[[Bevolkingsregister|Bevolkingsregister Bergh]]
 +
*[http://www.grebbeberg.nl Stichting de Greb]
 +
*[http://www.ogs.nl Oorlogsgravenstichting]
 +
*[[Erelijst van gevallenen 1940-1945]]
 +
*[http://www.archieven.nl Archieven.nl]
 +
 
 +
[[Categorie:Militairen van mei 1940 's-Heerenberg]] [[Categorie:WO II gesneuveld KL]] [[Categorie:Ereveld Grebbeberg]]

Huidige versie van 17 jan 2024 om 15:51

Van Tils graf op het
Militair Ereveld Grebbeberg</center>

Bernard Hendrik van Til is een oorlogsslachtoffer afkomstig uit 's-Heerenberg, waar hij op 5 oktober 1913 werd geboren als zoon van Johan Gerrit Willem van Til, petroleumventer, en Maria Lammerdina Assink. Zijn vader verhuisde in maart 1920 naar Arnhem; Bernard Hendrik en zijn moeder volgden hem in september van dat jaar.

Van Til was bij de Duitse inval op 10 mei 1940 dienstplichtig korporaal bij de mitrailleurcompagnie van het 2e bataljon van het 8e Regiment Infanterie (MC-II-8RI). Zijn compagniescommandant was kapitein Schoevaars uit 's-Heerenberg.

Bij het 8e Regiment Infanterie, dat op en rond de Grebbeberg gelegerd was, dienden veel jonge mannen uit het oosten van het land. Twee andere gesneuvelde Berghse militairen dienden eveneens bij dit regiment, namelijk de soldaten Hermsen en Span.

Het bataljon van Van Til verdedigde de noordhelling van de Grebbeberg en het veld onmiddellijk ten noorden daarvan. Over de omstandigheden waaronder Van Til op 13 mei 1940 is gesneuveld, zijn geen bijzonderheden bekend, maar over zijn lot heeft lange tijd onzekerheid bestaan.

Op 10 september 1941, bijna anderhalf jaar na het begin van de oorlog, werd er bij toeval een veldgraf ontdekt bij de schaapskooi op de noordhelling van de Grebbeberg. Daarin werd het lichaam van een Nederlandse militair aangetroffen. Identificatie bleek niet mogelijk, zodat de dode op het Militair Ereveld Grebbeberg begraven werd als onbekende militair.

In de zomer van 1942 zijn nagenoeg alle graven van onbekende militairen op het Ereveld geopend om zo veel mogelijk gesneuvelden alsnog te identificeren. Daarbij werd op 4 september 1942 vastgesteld dat het lichaam dat een jaar eerder bij de schaapskooi was gevonden, dat van Bernard Hendrik van Til was. Zijn nabestaanden hebben aldus ruim twee jaar op duidelijkheid over het lot van hun familielid moeten wachten.

Voor de doden die na mei 1940 gevonden werden, is op het Ereveld een nieuwe rij graven aangelegd; rij 7. Graf 39 in deze rij is van luitenant Van der Kuijp, de pelotonscommandant van Wim Berntsen. Van Til werd echter niet in deze rij 7, maar in rij 4 begraven. Om de zes oorspronkelijke rijen allemaal even lang te maken, moesten er hier en daar enkele graven worden toegevoegd. Rij 4 kreeg er zo twee graven bij; graf 61 van korporaal Van Til en graf 62 van soldaat Hendriks.

Hoewel zijn lichaam pas op 4 september 1942 werd geïdentificeerd, heeft Van Tils vader al op 12 september een overlijdensadvertentie laten plaatsen in de Armhemsche Courant. Enkele weken later, op 22 oktober 1941, heeft hij het overlijden van zijn zoon aangegeven in de gemeente Rhenen. Een uittreksel van deze akte is op 3 november 1941 ingeschreven in de gemeente Arnhem. Blijkbaar was er al kort na de vondst van het lichaam voldoende reden om aan te nemen dat het om Van Til ging.

Zijn nagedachtenis

Van Til staat vermeld:

De vermelding van Van Til op blz. 1426 van de
Erelijst van gevallenen 1940-1945
De overlijdensadvertentie in de
Arnhemsche Courant van 12 september 1941


Andere militairen van 8 RI

Een kaart van de Grebbeberg en omgeving, waarop de positie van 8 RI is aangegeven.


Bronnen