Bijdragen aan Berghapedia? Klik hier om je aan te melden !

Berkenlaan (Beek-Loerbeek): verschil tussen versies

Uit Berghapedia
Ga naar: navigatie, zoeken
(zie ???)
 
k (Bensel)
 
(14 tussenliggende versies door 4 gebruikers niet weergegeven)
Regel 1: Regel 1:
De [[Berkenlaan]] is een [[straten|straat]] in [[Beek]], een zijstraat van de [[N335]].
+
De '''Berkenlaan''' in [[Loerbeek]] loopt van de rotonde met de [[Sint Jansgildestraat]], [[Didamseweg]] en [[Doetinchemseweg]] naar de T-splitsing met de [[Arnhemseweg]] en [[Beekseweg]] ([[N335]]) aan de westrand van het [[Bergherbos]] in het buitengebied van [[Beek]] en Loerbeek. Het gedeelte tussen de rotonde en het kruispunt met de [[Oude Eltenseweg Beek|Oude Eltenseweg]] en de [[Lage Eltenseweg]] vormt kadastraal de grens tussen Beek en Loerbeek. De huizen aan de zuidkant van de Berkenlaan liggen echter binnen de bebouwde kom van Loerbeek.
  
In [[Tweede Wereldoorlog|september 1944]] stortte er een [[Messerschmidt 109G-6 (Beek)| Messerschmitt Bf 109G-6]] neer.
+
Op landgoed [[Byvanck|De Byvanck]] heet een van de lanen [[Berkenlaan (Byvanck)|Berkenlaan]], maar dit is geen officiële straatnaam.
  
De [[Tol in Beek|Tol van Giezenaar]] bevond zich aan deze weg???
+
Bij het vaststellen van de straatnaam waren er verschillende voorstellen, zoals ''Oude Tolweg'' en ''Oude Tolhuisweg'', maar de reeds bestaande naam voor de weg van de [[Molen Ten Bensel|molen van Ten Bensel]] naar de [[Tol in Beek|Oude Tol]] is hier gehandhaafd.
  
{Onderwerp|Straten|Beek}}
+
In de oude tijd was deze weg een deel van de [[Vossenweg]]. In de tweede helft van[[19e eeuw]] lag de Berkenlaan in het tracé van de grindweg van [[Zeddam]] naar [[Didam]]. Er werd [[Tolrecht|tolgeheven]] bij de al genoemde Oude Tol, die stond waar de Berkenlaan nu van de N335 afsplitst.
 +
 
 +
In september [[1944]] stortte er aan de Berkenlaan een Duitse [[Messerschmitt Me 109G-6 (Beek)| Messerschmitt Me 109G-6]] neer. De piloot is aan zijn parachute in de richting van [[Elten]] afgedreven.
 +
 
 +
Tijdens de [[Tweede Wereldoorlog]] zaten er [[onderduikers]] in de [[Berntsen, Clemens Stephanus#De schuur|schuur van Berntsen]] (die intussen verdwenen is). Aan het gedeelte aan de voet van het Bergherbos waren twee [[Kochbunkers]].
 +
 
 +
De huizen aan de Berkenlaan zijn gebouwd in de periode [[1972]] - [[2019]]. In het gedeelte van de Berkenlaan dat aan het Bergherbos grenst, ligt de wandelparkeerplaats ''Klein [[Beekermark]].''
 +
 
 +
== Kaart ==
 +
{{#display_map:51.91540, 6.20700~Berkenlaan, Beek en Loerbeek~
 +
  | zoom=15
 +
  | width=500
 +
  | height=500
 +
}}
 +
 
 +
==Bronnen==
 +
*[[Kerspel Beek in de Liemers]] deel I
 +
*[[Old Ni-js 042|Old Ni-js nr. 42]], blz. 65
 +
*[http://www.arga-nl.nl Karl Lusink]
 +
 
 +
[[Categorie: Straten Beek]] [[Categorie: Straten Loerbeek]]

Huidige versie van 12 mrt 2024 om 07:13

De Berkenlaan in Loerbeek loopt van de rotonde met de Sint Jansgildestraat, Didamseweg en Doetinchemseweg naar de T-splitsing met de Arnhemseweg en Beekseweg (N335) aan de westrand van het Bergherbos in het buitengebied van Beek en Loerbeek. Het gedeelte tussen de rotonde en het kruispunt met de Oude Eltenseweg en de Lage Eltenseweg vormt kadastraal de grens tussen Beek en Loerbeek. De huizen aan de zuidkant van de Berkenlaan liggen echter binnen de bebouwde kom van Loerbeek.

Op landgoed De Byvanck heet een van de lanen Berkenlaan, maar dit is geen officiële straatnaam.

Bij het vaststellen van de straatnaam waren er verschillende voorstellen, zoals Oude Tolweg en Oude Tolhuisweg, maar de reeds bestaande naam voor de weg van de molen van Ten Bensel naar de Oude Tol is hier gehandhaafd.

In de oude tijd was deze weg een deel van de Vossenweg. In de tweede helft van19e eeuw lag de Berkenlaan in het tracé van de grindweg van Zeddam naar Didam. Er werd tolgeheven bij de al genoemde Oude Tol, die stond waar de Berkenlaan nu van de N335 afsplitst.

In september 1944 stortte er aan de Berkenlaan een Duitse Messerschmitt Me 109G-6 neer. De piloot is aan zijn parachute in de richting van Elten afgedreven.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog zaten er onderduikers in de schuur van Berntsen (die intussen verdwenen is). Aan het gedeelte aan de voet van het Bergherbos waren twee Kochbunkers.

De huizen aan de Berkenlaan zijn gebouwd in de periode 1972 - 2019. In het gedeelte van de Berkenlaan dat aan het Bergherbos grenst, ligt de wandelparkeerplaats Klein Beekermark.

Kaart

Bezig met het laden van de kaart...

Bronnen