Bijdragen aan Berghapedia? Klik hier om je aan te melden !

N335

Uit Berghapedia
Ga naar: navigatie, zoeken

Route en geschiedenis

De provinciale weg N335 werd in 1932 aangelegd in het kader van de Werkverschaffing. De weg begint bij rijksweg A18 ten zuiden van Nieuw-Dijk en loopt via Beek, Zeddam, Vinkwijk, Klein-Azewijn en Ziek naar Etten. Tussen Vinkwijk en Klein-Azewijn sluit de weg aan op de provinciale weg N316. Het gedeelte tussen de A18 en de Arnhemseweg in Beek is aangelegd bij de aanleg van de A18 in 1974. De verdere N335 is al ouder. Tot het gereedkomen van de A18 sloot de N335 met een bocht aan op de A12; dit is sindsdien de N812 / Oud Arnhemseweg.

De N335 is ontstaan uit de grindwegen Zeddam-Terborg en Didam-Zeddam. De grindweg Zeddam-Terborg is in 1855 aangelegd tussen de IJsselpoort in Terborg en het Tolhuis aan de grindweg Zutphen-Emmerik bij Zeddam. In het verlengde werd vanaf 1856 de grindweg Didam-Zeddam aangelegd. Op beide wegen werd tot 1 januari 1906 tol geheven. Op het grondgebied van de voormalige gemeente Bergh was dit in Beek en in Vinkwijk.

Het begin en het einde van het oorspronkelijke tracé horen niet meer bij de N335, maar sluiten daar nog wel op aan. In Didam zijn dit de Beekseweg en de Tolweg en daarna op Berghs grondgebied de Didamseweg en de Berkenlaan. Het weggedeelte tussen de Berkenlaan en de A18 (de Arnhemseweg) maakte dus geen deel uit van de oorspronkelijke grindweg Didam-Zeddam. In Etten en Terborg horen respectievelijk de Zeddamseweg en de Ettensestraat niet bij de N335. Deze weg sluit even ten zuiden van Etten aan op de N317.

In de voormalige gemeente Bergh heeft de N335 meerdere straatnamen:

Volgens de politie gebeuren de meeste ongelukken in de gemeente Montferland op deze weg. "Te hard rijden is een belangrijke oorzaak voor veel van de ongevallen." Op de hele N335 zijn in de periode van 2002 tot en met 2007 158 ongevallen gebeurd, aldus dagblad De Gelderlander van 21 november 2008.

Dassentunnels

Onder het weggedeelte tussen Beek en Zeddam zijn twee dassentunnels aangebracht.

Zijwegen

in Beek

in Zeddam

in Azewijn

Kaart

Bezig met het laden van de kaart...

Bronnen