Bijdragen aan Berghapedia? Klik hier om je aan te melden !

Boerderij Hegeman (Braamt): verschil tussen versies

Uit Berghapedia
Ga naar: navigatie, zoeken
k (redactie)
 
(13 tussenliggende versies door 5 gebruikers niet weergegeven)
Regel 1: Regel 1:
{{wiu2}}
+
[[Afbeelding:Hegeman (Medium).JPG|thumb|right|400px|]]
 +
De witte '''boerderij van Hegeman''', [[Zeddamseweg Braamt|Zeddamseweg]] 1a in [[Braamt]], werd in [[2009]] afgebroken.
  
==Fotoalbum==
+
Bij de straatnaamgeving op 1 september [[1964]] werd het adres ''Braamt 13'' veranderd in Zeddamseweg 1. ''Klimop Interieurbeplanting'' van B. Hegeman kreeg later nummer 1 en bij de boerderij werd een a toegevoegd. Voordat de boerderij Braamt 13 kreeg toegewezen, was het huisnummer 12/1. Molenaar Koenders had nummer 12 en toen Willem Hartjes (getrouwd met Hendrica Petronella Jansen) als naaste buur nieuw bouwde werd er /1 toegevoegd.
*http://www.heemkunde.nl/fotoalbum/pareltjes/hegeman-braamt1.html
+
 
 +
Bernardus Hegeman, geboren te [[Didam]] op 29 september [[1886]] als zoon van Johannes Hubertus Hegeman en Anna Berendina Wellink trouwde op 16 juni [[1920]] met Everdina Johanna Verstegen, geboren te [[Stokkum]] op 19 juli [[1894]] als dochter van Willem Verstegen en Willemina Zweers.
 +
 
 +
Het echtpaar Hegeman-Verstegen vestigde zich in [[1922]] in deze boerderij, die eerst bewoond werd door het gezin Hartjes-Koenen: Johannes Hendrikus Hartjes (zoon van Willem, voornoemd) trouwde op 29 mei [[1907]] met Everhardina Koenen uit Rindern. Het echtpaar verhuisde met de kinderen naar Achtereind bij Aalst in Brabant.
 +
 
 +
Johannes Hendrikus Hartjes was in [[1917]] lid van het [[Jorisgilde|Sint Jorisgilde]] in Braamt geworden. Henrik Hartjes in huis 220 die in [[1850]] lid van het gilde was geworden, is de grootvader van Johannes Hendrikus. Grootvader woonde in huis 220 waar in [[1937]] Bernardus Hartjes overleed.
 +
 
 +
Waarschijnlijk werd er vroeger ook getapt in het pand dat rond [[1875]] werd gebouwd. Het wordt niet genoemd bij de oudste ''stamhuizen met gilderecht''. In de lijst met gildeleden staat het stamhuis niet vermeld bij de nummers maar als letter B.
 +
 
 +
==Bronnen==
 +
*[[Bevolkingsregister]]
 +
*[[Thoben, John|John Thoben]]: ''[[Jorisgilde|Sint Jorisgilde]] Braamt - Een traditie van 625 jaar'' (1995) (aanwezig in de [[Bibliotheek Heemkundekring|bibliotheek]] van de [[Heemkundekring Bergh|Heemkundekring]]).
 +
*[[Harmsen, Henk|Henk Harmsen]]: ''Hegemans stammen af van veldheer'' in ''Wortels in de Achterhoek''.
 +
 
 +
[[Categorie: Boerderijen Braamt]] [[Categorie:Braamt Zeddamseweg]]

Huidige versie van 30 jul 2020 om 08:32

Hegeman (Medium).JPG

De witte boerderij van Hegeman, Zeddamseweg 1a in Braamt, werd in 2009 afgebroken.

Bij de straatnaamgeving op 1 september 1964 werd het adres Braamt 13 veranderd in Zeddamseweg 1. Klimop Interieurbeplanting van B. Hegeman kreeg later nummer 1 en bij de boerderij werd een a toegevoegd. Voordat de boerderij Braamt 13 kreeg toegewezen, was het huisnummer 12/1. Molenaar Koenders had nummer 12 en toen Willem Hartjes (getrouwd met Hendrica Petronella Jansen) als naaste buur nieuw bouwde werd er /1 toegevoegd.

Bernardus Hegeman, geboren te Didam op 29 september 1886 als zoon van Johannes Hubertus Hegeman en Anna Berendina Wellink trouwde op 16 juni 1920 met Everdina Johanna Verstegen, geboren te Stokkum op 19 juli 1894 als dochter van Willem Verstegen en Willemina Zweers.

Het echtpaar Hegeman-Verstegen vestigde zich in 1922 in deze boerderij, die eerst bewoond werd door het gezin Hartjes-Koenen: Johannes Hendrikus Hartjes (zoon van Willem, voornoemd) trouwde op 29 mei 1907 met Everhardina Koenen uit Rindern. Het echtpaar verhuisde met de kinderen naar Achtereind bij Aalst in Brabant.

Johannes Hendrikus Hartjes was in 1917 lid van het Sint Jorisgilde in Braamt geworden. Henrik Hartjes in huis 220 die in 1850 lid van het gilde was geworden, is de grootvader van Johannes Hendrikus. Grootvader woonde in huis 220 waar in 1937 Bernardus Hartjes overleed.

Waarschijnlijk werd er vroeger ook getapt in het pand dat rond 1875 werd gebouwd. Het wordt niet genoemd bij de oudste stamhuizen met gilderecht. In de lijst met gildeleden staat het stamhuis niet vermeld bij de nummers maar als letter B.

Bronnen