Bijdragen aan Berghapedia? Klik hier om je aan te melden !

Doesburg: verschil tussen versies

Uit Berghapedia
Ga naar: navigatie, zoeken
k (cat)
k (afbeelding toegevoegd)
 
(Een tussenliggende versie door dezelfde gebruiker niet weergegeven)
Regel 1: Regel 1:
'''Doesburg''' is de geboorteplaats van Alexander Ver Huell ([[1822]]) die het [[Harreveld]] aan [[Doetinchem]] schonk. Het Harreveld was bezit van de [[Kemnade]].
+
[[Bestand:Doesburg Jan de Beijer GA 1551-3572.png|thumb|right|400px|<center>'''Een stadsgezicht uit [[1743]] door [[Beijer, Jan de|Jan de Beijer]]</center>]]
De Districtscommissaris van het district waar [[Bergh]] in het begin van de 19e eeuw onder viel, zat in Doesburg.
+
'''Doesburg''' is een oude Hanzestad aan de IJssel in de [[Achterhoek]]. In de loop der eeuwen heeft de stad een bescheiden rol gespeeld in de [[geschiedenis]] van [[Land van den Bergh|Bergh]].
  
Doesburg is lang een garnizoensstad geweest. In de [[Tweede Wereldoorlog]] namen de Duitsers de Mauritskazerne in gebruik.
+
*Onder de goederen die Hendrick van [[Wisch]], heer van [[Homoet]], in [[1484]] aan [[Oswald I van den Bergh]] verkocht, waren twee waarden in de bocht van de IJssel ten westen van Doesburg; de Koewaard en de Wetterswaard. De verkoop leidde om een aantal redenen tot veel moeilijkheden. Het eigendom van de Wetterswaard werd betwist door de Nijmeegse familie Andelien, waarbij de verwarring werd vergroot doordat voor de Wetterswaard ook de naam Beimerwaard in omloop was. De zaak werd verder gecompliceerd doordat de IJssel zijn loop door de jaren heen had verlegd. Uiteindelijk werd in het voordeel van graaf Oswald I beslist. Zijn nazaat [[Albert van den Bergh|graaf Albert]] heeft de waarden in [[1645]] verkocht.
  
[[Categorie:Nederland]]
+
*Doesburg was de geboorteplaats van Alexander Ver Huell ([[1822]] – [[1897]]). Hij heeft het [[Harveld|Harreveld]], dat hij van zijn oudoom [[Ver Huell, Carel Hendrik|Carel Hendrik Ver Huell]] had geërfd, aan [[Doetinchem]] geschonken.
 +
 
 +
*De districtscommissaris van het district waar de [[gemeente Bergh]] in het begin van de [[19e eeuw]] onder viel, zat in Doesburg.
 +
 
 +
== Bron ==
 +
*[[Het archief van het Huis Bergh (boek)]], blz. 129–130 (Wetterswaard)
 +
 
 +
[[Categorie:Nederland]] [[Categorie:Berghse bezittingen]] [[Categorie:Jan de Beijer]]

Huidige versie van 19 okt 2019 om 12:28

Een stadsgezicht uit 1743 door Jan de Beijer

Doesburg is een oude Hanzestad aan de IJssel in de Achterhoek. In de loop der eeuwen heeft de stad een bescheiden rol gespeeld in de geschiedenis van Bergh.

  • Onder de goederen die Hendrick van Wisch, heer van Homoet, in 1484 aan Oswald I van den Bergh verkocht, waren twee waarden in de bocht van de IJssel ten westen van Doesburg; de Koewaard en de Wetterswaard. De verkoop leidde om een aantal redenen tot veel moeilijkheden. Het eigendom van de Wetterswaard werd betwist door de Nijmeegse familie Andelien, waarbij de verwarring werd vergroot doordat voor de Wetterswaard ook de naam Beimerwaard in omloop was. De zaak werd verder gecompliceerd doordat de IJssel zijn loop door de jaren heen had verlegd. Uiteindelijk werd in het voordeel van graaf Oswald I beslist. Zijn nazaat graaf Albert heeft de waarden in 1645 verkocht.
  • De districtscommissaris van het district waar de gemeente Bergh in het begin van de 19e eeuw onder viel, zat in Doesburg.

Bron