Bijdragen aan Berghapedia? Klik hier om je aan te melden !

Harveld

Uit Berghapedia
Ga naar: navigatie, zoeken

In 1966 wordt het Harreveld - dat is het Wijnbergse gebied op de rechter oever van de Oude IJssel - door Bergh aan de stad Doetinchem afgestaan en deze vestigt hier het industriepark dat de naam Verheuls Weide krijgt.
Alexander Ver Huell (geboren in 1822 te Doesburg en overleden in 1897 te Arnhem) schonk de weide aan Doetinchem. Carel Hendrik Ver Huell die eigenaar was van de Kemnade is een oud-oom van Alexander en liet hem het Harreveld na.
Op de veilingscatalogus uit 1860 van de publieke veiling van het landgoed de oud adelijke havezate Kemnade worden met betrekking tot het Harreveld genoemd:

  • De Groote Hel op het Harveld (weideland)
  • De Katheg op het Harveld (bos)
  • De Kleine Hel op het Harveld (weideland).

Het Land van Jan Klaassen was in een boerdeij op het Harreveld gevestigd maar moest wijken voor de industrie en vestigde zich bij Stroombroek.

Op 24 januari 1444 leggen Proost en Convent van Bethlehem bij Doetinchem en het Gasthuis in 's-Heerenberg een erfwissel vast: grond aan de Herveltstege van het Gasthuis wordt geruild tegen de hof en hofstede aan de Brunckse Straet waarop het gasthuis is gebouwd, en een stuk land naast het Melatenhuis.

Bronnen