Bijdragen aan Berghapedia? Klik hier om je aan te melden !

Hoegen, Franciscus: verschil tussen versies

Uit Berghapedia
Ga naar: navigatie, zoeken
k
(aanvulling)
 
(4 tussenliggende versies door dezelfde gebruiker niet weergegeven)
Regel 1: Regel 1:
'''Franciscus Hoegen''' is geboren in [[Klein-Azewijn]] en rk gedoopt in Zeddam op 25 september [[1746]] als zoon van Carolus Hoegen en Berntje Franken.
+
'''Franciscus Hoegen''' werd op 25 september [[1746]] geboren in [[Klein-Azewijn]] en r.-k. gedoopt in [[Zeddam]] als zoon van Carolus Hoegen en Berendina (Berntje) Franken. Zijn voornaam komt ook voor als Frank, Frans en Franz.
  
Hij trouwde als jongeman, woonachtig in Kleinazewijn, 8-12-1794/4-1-1795 rk/Millingen (D)/pc Zeddam (inderdaad eerst katholiek) met:
+
== ''Adjunct-maire'' van 's-Heerenberg en Zeddam ==
 +
Hoegen was in zijn dagelijks leven landbouwer en daarnaast ''adjunct-maire'' van de [[Gemeente 's-Heerenberg|''mairie'' 's-Heerenberg]]. Deze gemeente (''mairie'' in het Frans) was gevormd bij de bestuurlijke herindeling die volgde op de inlijving door Frankrijk op 13 juli [[1810]] van het [[Napoleon Bonaparte, Lodewijk|Koninkrijk Holland]]. Hoegens baas was ''maire'' [[Bellefroid, Philippe Jacques de|Philippe Jacques de Bellefroid]], terwijl [[Nispen, Lodewijk Carel Jacob Christiaan Frans van|Lodewijk van Nispen]] eveneens ''adjunct-maire'' was.
  
Geertruid Wesendock, jd Millingen (D), geboren, rk gedoopt Millingen-Hetter 18 maart [[1770]], dochter van Jacobus Wesendonck en Joanna Offenberg.
+
Bij keizerlijk decreet van 21 oktober [[1811]] werden nieuwe ''mairies'' en [[canton 's-Heerenberg|''cantons'']] gevormd. Hierbij ontstond de [[gemeente Zeddam|''mairie'' Zeddam]], waar De Bellefroid ''maire'' werd met Hoegen als ''adjunct-maire'' naast zich. Van Nispen bleef in 's-Heerenberg, maar in [[1812]] werd [[Westenberg, Arnold Elbert|Arnold Elbert Westenberg]] als tweede ''adjunct-maire'' in Zeddam benoemd. Na het vertrek van de Fransen in [[1813]] veranderde de functieaanduiding in viceburgemeester, terwijl ''mairies'' gemeenten werden.
  
Kinderen van het echtpaar zijn geboren in Klein-Azewijn en gedoopt in Zeddam: Carolus ([[1797]]), Jacobus ([[1799]]), Carolus ([[1801]]), Bendina Anna ([[1805]]), Antonius Franciscus ([[1809]]). (Antonius Franciscus is de grootvader van [[Hoegen, Augustinus Walterus|Rector Guus Hoegen]].)
+
Hoegen is viceburgemeester gebleven tot zijn overlijden in [[1816]].
  
Fr. Hoegen wordt genoemd in het ''Oud-Archief der gemeente Bergh'' (blz 334)<br/>
+
== Huwelijk en gezin ==
D) Archief van mairie, gemeente en schoutambt 's-Heerenberg (1811-1820): adjoint-maire<br/>
+
Hoegen trouwde als jongeman woonachtig in Klein-Azewijn op 8 december [[1794]] in de r.-k. kerk in Millingen ([[Pruisen]]) en op 4 januari [[1795]] in de (toen) [[Sint Oswalduskerk|protestantse kerk]] in Zeddam met Geertruid Wesendonck, jongedame uit Millingen (Pruisen), geboren en r.-k. gedoopt in Millingen-[[Hetter, De|Hetter]] op 18 maart [[1770]] als dochter van Jacobus Wesendonck en Joanna Offenberg.
E) Archief van mairie, gemeente en schoutambt Zeddam (1811-1820): adjunct-maire.
 
  
[[Smits, Joannes (1776)|Jan Smits]] [[Onderwijzers|gaf er in huis onderwijs]].
+
De kinderen van het echtpaar zijn geboren in Klein-Azewijn en gedoopt in Zeddam:
 +
*Carolus ([[1797]])
 +
*Jacobus ([[1799]]–[[1873]])
 +
*Carolus ([[1801]])
 +
*Bendina Anna ([[1805]]–[[1824]])
 +
*Antonius Franciscus ([[1809]]–[[1880]]). Hij was de grootvader van onder meer [[Hoegen, Augustinus Walterus|rector Guus Hoegen]].
  
Franciscus Hoegen overlijdt 22 januari [[1816]] in Klein-Azewijn ([[gemeente Zeddam]]) en echtgenote Geertruid op 5 maart [[1826]], eveneens in Klein-Azewijn maar in de [[gemeente Bergh]].
+
Zijn kinderen kregen thuis les van [[Onderwijzers|huisonderwijzer]] [[Smits, Joannes (1776)|Jan Smits]].
  
{{Onderwerp|Personen|Politiek|Canton 's-Heerenberg}}
+
Hoegen overleed op 22 januari 1816 in Klein-Azewijn. Dit viel toen nog onder de gemeente Zeddam, waar zijn overlijden op 23 januari werd ingeschreven door zijn collega viceburgemeester Westenberg. Zijn echtgenote overleed op 5 maart [[1826]], eveneens in Klein-Azewijn, dat inmiddels tot de [[gemeente Bergh]] behoorde.
 +
 
 +
== Bronnen ==
 +
*[http://www.archieven.nl Archieven.nl]
 +
*[[Azem van 't Hof tot heden]], blz. 59
 +
 
 +
[[Categorie:Hoegen]] [[Categorie:Burgemeesters]]

Huidige versie van 14 jul 2021 om 04:33

Franciscus Hoegen werd op 25 september 1746 geboren in Klein-Azewijn en r.-k. gedoopt in Zeddam als zoon van Carolus Hoegen en Berendina (Berntje) Franken. Zijn voornaam komt ook voor als Frank, Frans en Franz.

Adjunct-maire van 's-Heerenberg en Zeddam

Hoegen was in zijn dagelijks leven landbouwer en daarnaast adjunct-maire van de mairie 's-Heerenberg. Deze gemeente (mairie in het Frans) was gevormd bij de bestuurlijke herindeling die volgde op de inlijving door Frankrijk op 13 juli 1810 van het Koninkrijk Holland. Hoegens baas was maire Philippe Jacques de Bellefroid, terwijl Lodewijk van Nispen eveneens adjunct-maire was.

Bij keizerlijk decreet van 21 oktober 1811 werden nieuwe mairies en cantons gevormd. Hierbij ontstond de mairie Zeddam, waar De Bellefroid maire werd met Hoegen als adjunct-maire naast zich. Van Nispen bleef in 's-Heerenberg, maar in 1812 werd Arnold Elbert Westenberg als tweede adjunct-maire in Zeddam benoemd. Na het vertrek van de Fransen in 1813 veranderde de functieaanduiding in viceburgemeester, terwijl mairies gemeenten werden.

Hoegen is viceburgemeester gebleven tot zijn overlijden in 1816.

Huwelijk en gezin

Hoegen trouwde als jongeman woonachtig in Klein-Azewijn op 8 december 1794 in de r.-k. kerk in Millingen (Pruisen) en op 4 januari 1795 in de (toen) protestantse kerk in Zeddam met Geertruid Wesendonck, jongedame uit Millingen (Pruisen), geboren en r.-k. gedoopt in Millingen-Hetter op 18 maart 1770 als dochter van Jacobus Wesendonck en Joanna Offenberg.

De kinderen van het echtpaar zijn geboren in Klein-Azewijn en gedoopt in Zeddam:

Zijn kinderen kregen thuis les van huisonderwijzer Jan Smits.

Hoegen overleed op 22 januari 1816 in Klein-Azewijn. Dit viel toen nog onder de gemeente Zeddam, waar zijn overlijden op 23 januari werd ingeschreven door zijn collega viceburgemeester Westenberg. Zijn echtgenote overleed op 5 maart 1826, eveneens in Klein-Azewijn, dat inmiddels tot de gemeente Bergh behoorde.

Bronnen