Bijdragen aan Berghapedia? Klik hier om je aan te melden !

Oude Sluisweg: verschil tussen versies

Uit Berghapedia
Ga naar: navigatie, zoeken
k (redactie)
k (Sluiswachterswoning, Kemnadesluis)
 
(Een tussenliggende versie door dezelfde gebruiker niet weergegeven)
Regel 1: Regel 1:
De '''Oude Sluisweg''' valt onder de [[:Categorie:Straten Wijnbergen]], maar ligt niet in [[Wijnbergen]] – en zelfs niet in [[gemeente Bergh|Bergh]]. Hij moet echter wel vermeld worden, omdat de woning aan het westelijke uiteinde wel in Bergh ligt, maar als adres Oude Sluisweg heeft. De woning staat in het kleine stuk van de [[gemeente Montferland]] dat aan de [[Doetinchem|Doetinchemse]] kant van de [[Oude IJssel]] ligt (in het [[Harveld]] ten zuiden van de [[A18]]).
+
De '''Oude Sluisweg''' valt onder de [[:Categorie:Straten Wijnbergen]], maar ligt niet in [[Wijnbergen]] – en zelfs niet in [[gemeente Bergh|Bergh]]. Hij moet echter wel vermeld worden, omdat het huis aan het westelijke uiteinde wel in Bergh ligt, maar als adres Oude Sluisweg heeft. Het huis, de voormalige [[Sluiswachterswoning Wijnbergen|sluiswachterswoning]] van de [[Kemnadesluis]], staat in het kleine stuk van de [[gemeente Montferland]] dat aan de [[Doetinchem|Doetinchemse]] kant van de [[Oude IJssel]] ligt (in het [[Harveld]] ten zuiden van de [[A18]]), maar is via het Berghse wegennet niet bereikbaar. Een vergelijkbare situatie doet zich voor in [[Kilder]], waar de [[Boerderijen|boerderij]] aan [[Hoef, De (straatnaam)|De Hoef]] ook niet via het Berghse wegennet bereikt kan worden.
  
 
De Oude Sluisweg is een doodlopende weg die zich Y-vormig vertakt. Daardoor bestaat de merkwaardige situatie dat de bebouwing aan deze ene weg op het grondgebied van drie gemeenten staat: [[gemeente Montferland|Montferland]], Doetinchem en [[Oude IJsselstreek]]. Dit was al zo voor de gemeentelijke herindeling van 2005, zoals blijkt uit het ''Rapport  over de straatnaamgeving in Wijnbergen'' van [[Kremer, Hendrikus Theodorus|archivaris 'meester' Kremer]] van 5 januari [[1970]] :
 
De Oude Sluisweg is een doodlopende weg die zich Y-vormig vertakt. Daardoor bestaat de merkwaardige situatie dat de bebouwing aan deze ene weg op het grondgebied van drie gemeenten staat: [[gemeente Montferland|Montferland]], Doetinchem en [[Oude IJsselstreek]]. Dit was al zo voor de gemeentelijke herindeling van 2005, zoals blijkt uit het ''Rapport  over de straatnaamgeving in Wijnbergen'' van [[Kremer, Hendrikus Theodorus|archivaris 'meester' Kremer]] van 5 januari [[1970]] :
:"Voor één woning moeten wij de Oude IJsel over en komen dan bij het huis waarin vroeger de sluiswachter woonde. Er was eerst gevestigd B. van Arragon, daarna G. Bussink, terwijl het huis nu sinds enige maanden onbewoond staat. Het zou aan te bevelen zijn een Doetinchemse naam te hanteren: ''Oude Sluisweg''.
+
::"Voor één woning moeten wij de Oude IJsel over en komen dan bij het huis waarin vroeger de sluiswachter woonde. Er was eerst gevestigd B. van Arragon, daarna G. Bussink, terwijl het huis nu sinds enige maanden onbewoond staat. Het zou aan te bevelen zijn een Doetinchemse naam te hanteren: ''Oude Sluisweg''.
:Aan die weg staan slechts drie woningen, waarvan één op het gebied van Doetinchem, één op dat van [[Wisch]] (''Den Brink'') en één op Berghse grond. De binnenweg, in zeer slechte staat verkerend - maar hij loopt niet over Berghs territoir - leidt naar een echt driegemeentenpunt. Omdat het huis slechts van Doetinchemse zijde te benaderen is, wordt geadviseerd de naam die daar in gebruik is, ook naar ons Harveld over te brengen."
+
::Aan die weg staan slechts drie woningen, waarvan één op het gebied van Doetinchem, één op dat van [[Wisch]] (''Den Brink'') en één op Berghse grond. De binnenweg, in zeer slechte staat verkerend - maar hij loopt niet over Berghs territoir - leidt naar een echt driegemeentenpunt. Omdat het huis slechts van Doetinchemse zijde te benaderen is, wordt geadviseerd de naam die daar in gebruik is, ook naar ons Harveld over te brengen."
  
 
== Kaart ==
 
== Kaart ==
Het rode merkteken wijst de woning aan die in de gemeente Montferland ligt. De Oude Sluisweg zelf ligt op Doetinchems grondgebied, maar de aftakking naar het zuiden ligt in de gemeente Oude IJsselstreek.
+
{{#display_map:
<googlemap version="0.9" lat="51.937944" lon="6.30691" zoom="16">
+
51.93998, 6.30928~Oude Sluisweg, Doetinchem;
51.938884, 6.305282
+
51.93883, 6.30471~Voormalige sluiswachterswoning in Wijnbergen;
</googlemap>
+
  | zoom=16
 +
  | #service=googlemaps
 +
  | width=600
 +
  | height=350
 +
}}
  
 
[[Categorie:Straten Wijnbergen]]
 
[[Categorie:Straten Wijnbergen]]

Huidige versie van 11 jul 2020 om 15:32

De Oude Sluisweg valt onder de Categorie:Straten Wijnbergen, maar ligt niet in Wijnbergen – en zelfs niet in Bergh. Hij moet echter wel vermeld worden, omdat het huis aan het westelijke uiteinde wel in Bergh ligt, maar als adres Oude Sluisweg heeft. Het huis, de voormalige sluiswachterswoning van de Kemnadesluis, staat in het kleine stuk van de gemeente Montferland dat aan de Doetinchemse kant van de Oude IJssel ligt (in het Harveld ten zuiden van de A18), maar is via het Berghse wegennet niet bereikbaar. Een vergelijkbare situatie doet zich voor in Kilder, waar de boerderij aan De Hoef ook niet via het Berghse wegennet bereikt kan worden.

De Oude Sluisweg is een doodlopende weg die zich Y-vormig vertakt. Daardoor bestaat de merkwaardige situatie dat de bebouwing aan deze ene weg op het grondgebied van drie gemeenten staat: Montferland, Doetinchem en Oude IJsselstreek. Dit was al zo voor de gemeentelijke herindeling van 2005, zoals blijkt uit het Rapport over de straatnaamgeving in Wijnbergen van archivaris 'meester' Kremer van 5 januari 1970 :

"Voor één woning moeten wij de Oude IJsel over en komen dan bij het huis waarin vroeger de sluiswachter woonde. Er was eerst gevestigd B. van Arragon, daarna G. Bussink, terwijl het huis nu sinds enige maanden onbewoond staat. Het zou aan te bevelen zijn een Doetinchemse naam te hanteren: Oude Sluisweg.
Aan die weg staan slechts drie woningen, waarvan één op het gebied van Doetinchem, één op dat van Wisch (Den Brink) en één op Berghse grond. De binnenweg, in zeer slechte staat verkerend - maar hij loopt niet over Berghs territoir - leidt naar een echt driegemeentenpunt. Omdat het huis slechts van Doetinchemse zijde te benaderen is, wordt geadviseerd de naam die daar in gebruik is, ook naar ons Harveld over te brengen."

Kaart

Bezig met het laden van de kaart...