Bijdragen aan Berghapedia? Klik hier om je aan te melden !

Hassent: verschil tussen versies

Uit Berghapedia
Ga naar: navigatie, zoeken
k (Bronnen: redactie)
(Aanvulling uit genoemde bronnen)
 
(2 tussenliggende versies door dezelfde gebruiker niet weergegeven)
Regel 1: Regel 1:
'''Huis Hassent''' is een [[Kastelen en Havezaten|havezate]] in de [[Vier Heezen]] die in de [[:Categorie:Jaartallen 1300-1399|14e eeuw]] voor het eerst genoemd wordt. Het was een waterburcht zoals [[Huis Bergh]] en [[Kasteel Raesfeld]] dat nu nog zijn. In de [[Tachtigjarige Oorlog]] werd het gebouw verwoest, maar rond [[1610]] weer opgebouwd.
+
'''Huis Hassent''' is een [[Kastelen en Havezaten|havezate]] in de [[Vier Heezen]] die in de [[:Categorie:Jaartallen 1300-1399|14e eeuw]] voor het eerst genoemd wordt als een bezit van de familie Van Hassent. Het was een waterburcht zoals [[Huis Bergh]] en [[Kasteel Raesfeld]] dat nu nog zijn.  
  
Blijkens onderstaande tekening bestond de nieuwbouw uit twee beuken met elk een [[Dakvorm|zadeldak]] met [[Gevel|tuitgevels]] en dwars daarop nog een zadeldak. Achter het huis stonden twee torens, die door een muur met elkaar en het huis verbonden waren. Om het geheel lag een slotgracht met een ophaalbrug.
+
In de [[:Categorie:Jaartallen 1400-1499|15e eeuw]] kwam het huis in handen van Van den Steen, waarna in [[1516]] Van Meverden de eigenaar werd. In de [[Tachtigjarige Oorlog]] werd het gebouw verwoest, maar rond [[1610]] weer opgebouwd.
  
Sinds een verbouwing in het begin van de [[:Categorie:Jaartallen 1800-1899|19e eeuw]] wordt het hele huis overdekt door één [[Dakvorm|schilddak]]. Toen Hugo van Haaren (getrouwd met Regardina van Raay uit [[Beek]]) Huis Hassent in [[1910]] kocht, was de slotgracht nog aanwezig. Inmiddels is die gedempt. In [[1911]] werd het huis getroffen door [[brand]], maar de schade werd hersteld.
+
In de [[:Categorie:Jaartallen 1700-1799|18e eeuw]] ging Huis Hassent over op Van Hövell en Radzitsky d'Ostrowick. Anna Mechteld van Hövell overleed er in [[1780]]. Zij was de vrouw van Henricus Wilhelmus Radzitsky d'Ostrowick, die ook eigenaar was van de havezate [[Woldenburg]] bij [[Netterden]]. Niet lang daarna verkocht Radzitsky d'Ostrowick de havezate aan Christian Heinrich Göring. Zijn zoon Wilhelm Göring werd er in [[1791]] geboren en hijzelf overleed er in [[1805]]. Zij waren de overgrootvader en de grootvader van Hermann Göring, de opperbevelhebber van Hitlers ''Luftwaffe''.
  
Huis Hassent is nog steeds in het bezit van de familie Van Haaren. Sinds 2 februari [[1982]] staat het op de [[Monumenten|monumentenlijst]] van de stad [[Emmerik]].
+
In [[1910]] kocht Hugo van Haaren (getrouwd met Regardina van Raay uit [[Beek]]) Huis Hassent. In [[1911]] werd het huis getroffen door [[brand]], maar de schade werd hersteld. Het is nog steeds in het bezit van de familie Van Haaren.  
 +
 
 +
Blijkens onderstaande tekening bestond de nieuwbouw uit het begin van de [[:Categorie:Jaartallen 1600-1699|17e eeuw]] uit twee beuken met elk een [[Dakvorm|zadeldak]] met [[Gevel|tuitgevels]] en dwars daarop nog een zadeldak. Achter het huis stonden twee torens, die door een muur met elkaar en het huis verbonden waren. Om het geheel lag een slotgracht met een ophaalbrug. De slotgracht was in 1910 nog aanwezig, maar is inmiddels gedempt.
 +
 
 +
Sinds een verbouwing in het begin van de [[:Categorie:Jaartallen 1800-1899|19e eeuw]] wordt het hele huis overdekt door één [[Dakvorm|schilddak]].
 +
 
 +
Sinds 2 februari [[1982]] staat Huis Hassent op de [[Monumenten|monumentenlijst]] van de stad [[Emmerik]].
 
{|
 
{|
 
|- valign=top
 
|- valign=top
Regel 14: Regel 20:
 
*[[Old Ni-js 097|Old Ni-js nr. 97]], blz. 15–16
 
*[[Old Ni-js 097|Old Ni-js nr. 97]], blz. 15–16
 
*[https://de.wikipedia.org/wiki/Liste_der_Baudenkmäler_in_Emmerich_am_Rhein ''Liste der Baudenkmäler in Emmerich am Rhein''] op Wikipedia
 
*[https://de.wikipedia.org/wiki/Liste_der_Baudenkmäler_in_Emmerich_am_Rhein ''Liste der Baudenkmäler in Emmerich am Rhein''] op Wikipedia
 +
*''Huis Hassent'': J. Belonje in De Navorscher, Nederlands Archief voor Genealogie en Heraldiek, Heemkunde en Geschiedenis, jaargang 97 (1958), nr. 3, blz. 59-76.
  
[[Categorie:Havezaten en Kastelen]] [[Categorie:Duitsland]]
+
[[Categorie:Havezaten en Kastelen]] [[Categorie:Jacobus Stellingwerff]] [[Categorie:Duitsland]]

Huidige versie van 29 jan 2022 om 13:02

Huis Hassent is een havezate in de Vier Heezen die in de 14e eeuw voor het eerst genoemd wordt als een bezit van de familie Van Hassent. Het was een waterburcht zoals Huis Bergh en Kasteel Raesfeld dat nu nog zijn.

In de 15e eeuw kwam het huis in handen van Van den Steen, waarna in 1516 Van Meverden de eigenaar werd. In de Tachtigjarige Oorlog werd het gebouw verwoest, maar rond 1610 weer opgebouwd.

In de 18e eeuw ging Huis Hassent over op Van Hövell en Radzitsky d'Ostrowick. Anna Mechteld van Hövell overleed er in 1780. Zij was de vrouw van Henricus Wilhelmus Radzitsky d'Ostrowick, die ook eigenaar was van de havezate Woldenburg bij Netterden. Niet lang daarna verkocht Radzitsky d'Ostrowick de havezate aan Christian Heinrich Göring. Zijn zoon Wilhelm Göring werd er in 1791 geboren en hijzelf overleed er in 1805. Zij waren de overgrootvader en de grootvader van Hermann Göring, de opperbevelhebber van Hitlers Luftwaffe.

In 1910 kocht Hugo van Haaren (getrouwd met Regardina van Raay uit Beek) Huis Hassent. In 1911 werd het huis getroffen door brand, maar de schade werd hersteld. Het is nog steeds in het bezit van de familie Van Haaren.

Blijkens onderstaande tekening bestond de nieuwbouw uit het begin van de 17e eeuw uit twee beuken met elk een zadeldak met tuitgevels en dwars daarop nog een zadeldak. Achter het huis stonden twee torens, die door een muur met elkaar en het huis verbonden waren. Om het geheel lag een slotgracht met een ophaalbrug. De slotgracht was in 1910 nog aanwezig, maar is inmiddels gedempt.

Sinds een verbouwing in het begin van de 19e eeuw wordt het hele huis overdekt door één schilddak.

Sinds 2 februari 1982 staat Huis Hassent op de monumentenlijst van de stad Emmerik.

Huis Hassent door Jacobus Stellingwerff in 1720 gekopieerd van oudere tekeningen van Diederick Tiellemans en Maximilliaen de Raet
Huis Hassent in 2018

Bronnen