Bijdragen aan Berghapedia? Klik hier om je aan te melden !

Slachten: verschil tussen versies

Uit Berghapedia
Ga naar: navigatie, zoeken
Regel 4: Regel 4:
 
De meestal gehouden mestvarkens werden op de boerderij of aan huis geslacht en op een [[leer]] opgehangen. Daarna kwam de [[keurmeester]] om het vlees te keuren. Hij maakte daarbij gebruik van blauwe stempels die op de verschillende onderdelen werden gezet. Er werden ,meestal voor eigen gebruik, [[bloedworst]] , [[leverworst]], [[karbonades]] , [[balkenbrij]] en [[smalt]] gemaakt.
 
De meestal gehouden mestvarkens werden op de boerderij of aan huis geslacht en op een [[leer]] opgehangen. Daarna kwam de [[keurmeester]] om het vlees te keuren. Hij maakte daarbij gebruik van blauwe stempels die op de verschillende onderdelen werden gezet. Er werden ,meestal voor eigen gebruik, [[bloedworst]] , [[leverworst]], [[karbonades]] , [[balkenbrij]] en [[smalt]] gemaakt.
 
Als gevolg van de schaalvergroting in de varkenshouderij vanaf de jaren 70 verdwenen vele kleine keuterboeren.Ook kwam er een verbod op het houden van vee binnen de bebouwde kom. Hierdoor was er steeds minder behoefte aan [[huisslachter]]s en steeds meer behoefte aan een [[vleesverwerkend industrie]], waartoe ook grote export[[slachterijen]] behoorden.
 
Als gevolg van de schaalvergroting in de varkenshouderij vanaf de jaren 70 verdwenen vele kleine keuterboeren.Ook kwam er een verbod op het houden van vee binnen de bebouwde kom. Hierdoor was er steeds minder behoefte aan [[huisslachter]]s en steeds meer behoefte aan een [[vleesverwerkend industrie]], waartoe ook grote export[[slachterijen]] behoorden.
 
+
Een bijzondere plek in dit hoofdstuk neemt de zg in de volksmond als "uitponding" bekend staande verkoop van vlees in.
 +
In zowel `s-Heerenberg aan de [[Lengelseweg]] als in [[Zeddam]] achter de [[ABTB]] aan de [[Oude Doetinchemse weg]].
  
  

Versie van 24 dec 2007 om 17:18

Sjabloon:Beg

Gedurende een groot deel van de twintigste eeuw , tot zeker in de jaren 60, werd veelal gebruik gemaakt van een zg. huisslachter. De meestal gehouden mestvarkens werden op de boerderij of aan huis geslacht en op een leer opgehangen. Daarna kwam de keurmeester om het vlees te keuren. Hij maakte daarbij gebruik van blauwe stempels die op de verschillende onderdelen werden gezet. Er werden ,meestal voor eigen gebruik, bloedworst , leverworst, karbonades , balkenbrij en smalt gemaakt. Als gevolg van de schaalvergroting in de varkenshouderij vanaf de jaren 70 verdwenen vele kleine keuterboeren.Ook kwam er een verbod op het houden van vee binnen de bebouwde kom. Hierdoor was er steeds minder behoefte aan huisslachters en steeds meer behoefte aan een vleesverwerkend industrie, waartoe ook grote exportslachterijen behoorden. Een bijzondere plek in dit hoofdstuk neemt de zg in de volksmond als "uitponding" bekend staande verkoop van vlees in. In zowel `s-Heerenberg aan de Lengelseweg als in Zeddam achter de ABTB aan de Oude Doetinchemse weg.



Sjabloon:Onderwerp