Bijdragen aan Berghapedia? Klik hier om je aan te melden !

Rellen: verschil tussen versies

Uit Berghapedia
Ga naar: navigatie, zoeken
Regel 13: Regel 13:
 
==1969 Beek==
 
==1969 Beek==
 
Rellen in [[Beek]] ivm het slopen van een zomerhuisje.
 
Rellen in [[Beek]] ivm het slopen van een zomerhuisje.
 +
25 juni ==1969 == Volksoproer in [[Beek]] na afbraak van een vakantiehuisje.
  
 +
In het landelijke [[Beek]], dat in trek is als vakantiecentrum, hebben zich taferelen afgespeeld, die deden denken aan de rellen in Amsterdam. Er werd in Beek ook een vergelijking getrokken met deze zaak. "Amsterdam heeft zijn Maagdenhuis, Beek had zijn vakantiehuisje".
 +
Dit laatste was te lezen op een spandoek, dat het terrein sierde aan de [[Arnhemseweg]], waar gistermorgen 'n dozijn gemeentewerklieden, onder bescherming van 2 dozijn politiemannen, een tot zomerhuisje verbouwd kippenhok tot de laatste steen toe afbraken.
 +
 +
De woede van de inwoners van [[Beek]] over deze afbraak ontlaadde zich in een soort volksoproer, dat op die avond rond half zes begon en tot na één uur die nacht voortduurde.
 +
De rel werd na twaalven pas uitgevochten toen 25 rijkspolitiemannen arriveerden om de op de [[Arnhemseweg]] aangebrachte blokkade's te verwijderen en de vele honderden oproerkraaiers en nieuwsgierigen te verspreiden.
 +
 
Wordt vervolgd  
 
Wordt vervolgd  
  
 
Zie [[Old Ni-js]] nummer 61 blz 28-36, [[Zweers, Edwin|Edwin Zweers]]: De [[Arnhemseweg]] in vuur en vlam. De rellen in [[Beek]], van maandag 23 juni tot vrijdag 27 juni [[1969]].
 
Zie [[Old Ni-js]] nummer 61 blz 28-36, [[Zweers, Edwin|Edwin Zweers]]: De [[Arnhemseweg]] in vuur en vlam. De rellen in [[Beek]], van maandag 23 juni tot vrijdag 27 juni [[1969]].

Versie van 10 dec 2008 om 19:27

ca 1820 Wijnbergen

Zie Kerkkoor staakt

1872 's-Heerenberg

Relletjes op 1 april

In 1872 had 's-Heerenberg geen telegraafverbinding. Daarom werd op 2 april vanuit Doetinchem een telegram gestuurd naar kasteel het Medler onder Vorden. De burgemeester van Bergh, C.A.L. van Hugenpoth tot Aerdt, verbleef daar bij familie. Hij had er een zoon naar toe gebracht die ziek was ('scharlakenkoorts'). De tekst van het telegram luidde: 'Thuiskomst zeer gewenst, hoge onaangenaamheden, mishandeling hebben plaats gehad, glazen ingeworpen.'

Op Tweede Paasdag, 1 april waren relletjes uitgebroken in 's-Heerenberg. Op die dag werd in het land het eeuwfeest gevierd van de inname van Den Briel door de Watergeuzen (Alva verloor zijn bril). De katholieke inwoners van 's-Heerenberg vonden het maar niets, want zij beschouwden dat als een overwinning van de protestanten. Bovendien 'maakte het Graafschap Bergh in 1572 nog geen deel uit van het tegenwoordige Nederland'.

Lees verder bij Varia 44

1969 Beek

Rellen in Beek ivm het slopen van een zomerhuisje. 25 juni ==1969 == Volksoproer in Beek na afbraak van een vakantiehuisje.

In het landelijke Beek, dat in trek is als vakantiecentrum, hebben zich taferelen afgespeeld, die deden denken aan de rellen in Amsterdam. Er werd in Beek ook een vergelijking getrokken met deze zaak. "Amsterdam heeft zijn Maagdenhuis, Beek had zijn vakantiehuisje". Dit laatste was te lezen op een spandoek, dat het terrein sierde aan de Arnhemseweg, waar gistermorgen 'n dozijn gemeentewerklieden, onder bescherming van 2 dozijn politiemannen, een tot zomerhuisje verbouwd kippenhok tot de laatste steen toe afbraken.

De woede van de inwoners van Beek over deze afbraak ontlaadde zich in een soort volksoproer, dat op die avond rond half zes begon en tot na één uur die nacht voortduurde. De rel werd na twaalven pas uitgevochten toen 25 rijkspolitiemannen arriveerden om de op de Arnhemseweg aangebrachte blokkade's te verwijderen en de vele honderden oproerkraaiers en nieuwsgierigen te verspreiden.

Wordt vervolgd

Zie Old Ni-js nummer 61 blz 28-36, Edwin Zweers: De Arnhemseweg in vuur en vlam. De rellen in Beek, van maandag 23 juni tot vrijdag 27 juni 1969.