Bijdragen aan Berghapedia? Klik hier om je aan te melden !

Wapen van de graven van Bergh: verschil tussen versies

Uit Berghapedia
Ga naar: navigatie, zoeken
k (verkeerde Hendrik)
k (link Hendrik)
Regel 4: Regel 4:
 
|[[Bestand:wapen gemeente Didam.jpg|thumb|right|250px|'''Het wapen van de gemeente Didam]]
 
|[[Bestand:wapen gemeente Didam.jpg|thumb|right|250px|'''Het wapen van de gemeente Didam]]
 
|}
 
|}
Het oorspronkelijke '''wapen van Bergh''' is het wapen van de [[Graven Van den Bergh]]. De oudst bekende afbeelding van dit wapen bevindt zich op het zegel van Hendrik de Monte (ca. [[1220]]-[[1260]]) dat hangt aan een oorkonde uit [[1244]] in het archief van het klooster Bethlehem. Het is onder andere te zien op de grafsteen van [[Elisabeth van den Bergh]].
+
Het oorspronkelijke '''wapen van Bergh''' is het wapen van de [[Graven Van den Bergh]]. De oudst bekende afbeelding van dit wapen bevindt zich op het zegel van [[Graven Van den Bergh#Huis de Monte|Hendrik de Monte]] (ca. [[1220]]-[[1260]]) dat hangt aan een oorkonde uit [[1244]] in het archief van het klooster Bethlehem. Het is onder andere te zien op de grafsteen van [[Elisabeth van den Bergh]].
  
 
De officiële wapenbeschrijving luidt:
 
De officiële wapenbeschrijving luidt:

Versie van 15 jun 2010 om 17:05

Het wapen van de graven van Bergh, sinds 1 januari 2005 ook het wapen van de gemeente Montferland
Het wapen van de gemeente Bergh
Het wapen van de gemeente Didam

Het oorspronkelijke wapen van Bergh is het wapen van de Graven Van den Bergh. De oudst bekende afbeelding van dit wapen bevindt zich op het zegel van Hendrik de Monte (ca. 1220-1260) dat hangt aan een oorkonde uit 1244 in het archief van het klooster Bethlehem. Het is onder andere te zien op de grafsteen van Elisabeth van den Bergh.

De officiële wapenbeschrijving luidt:
In zilver een leeuw van keel, getongd, genageld en gekroond van goud, en een schildzoom van sabel, beladen met negen bollen van goud. Het schild gedekt met een gouden kroon van vijf bladeren

Over het aantal en de benaming van de "negen bollen" bestaat verschil van inzicht. John Thoben heeft bij de vorming van de gemeente Montferland in 2005 een lans gebroken voor elf bollen, die bovendien bezanten moeten heten. Hij heeft hiervoor in een artikel overtuigende argumenten aangedragen. Hij geeft hierin ook een uitgebreide beschrijving van de samenstellende delen van het wapen (zie bronnen).

Het wapen de graven van Bergh maakte deel uit van het wapen van de gemeente Didam (een combinatie van tweemaal het wapen van de graven van Meurs en tweemaal dat van de graven van Bergh). Daar had het de volgens Thoben juiste vorm, zoals uit de officiële beschrijving blijkt:
In zilver een leeuw van keel, genageld, getongd en gekroond van goud, en een zoom van sabel beladen met 11 bezanten van goud (Bergh)

Het wapen van de stad 's-Heerenberg, dat tevens als wapen van de gemeente Bergh diende, was gebaseerd op dat van de graven van Bergh. De wapenbeschrijving luidt:
Van zilver beladen met een ten halve lijve uitkomende rooden leeuw, gekroond, getongd en genageld van goud, het schild omboord met een zwarten rand, waarop 3 gouden penningen en zijnde gedekt met een gouden kroon.

De ten halve lijve uitkomende rooden leeuw drukte uit dat het grondgebied van de gemeente Bergh gehalveerd was ten opzicht van het gebied van de graven van Bergh. Na de fusie met de gemeente Didam per 1 januari 2005, werd het wapen van de graven van Bergh het wapen van de nieuwe gemeente Montferland.

Zie ook

Bronnen

Sjabloon:Onderwerp