Bijdragen aan Berghapedia? Klik hier om je aan te melden !

Goedhart, Salomon: verschil tussen versies

Uit Berghapedia
Ga naar: navigatie, zoeken
(Nieuwe pagina aangemaakt met ''''Salomon Goedhart''' werd op 8 oktober 1860 geboren in de 's-Heerenberg als zoon van Levie Goedhart, vleeshouwer, en Ester Stern. Op 3 februari […')
 
k (Salomon Goedhart hernoemd naar Goedhart, Salomon: conventie)
(geen verschil)

Versie van 14 mrt 2013 om 14:51

Salomon Goedhart werd op 8 oktober 1860 geboren in de 's-Heerenberg als zoon van Levie Goedhart, vleeshouwer, en Ester Stern. Op 3 februari 1868 werd het gezin (naast Salomon waren er op dat moment nog vier kinderen) uitgeschreven uit het bevolkingsregister van Bergh wegens vertrek naar Ruurlo. In 1869 trok het gezin verder naar Aalten, waar het bleef wonen.

Salomon trouwde op 19 november 1885 in Aalten met Matjen Goedhart, dochter van Fraatjen Goedhart. Met haar kreeg hij zeven kinderen, van wie er maar één volwassen is geworden. Dit was Marcus, die werd geboren op 22 februari 1890 en overleed op 30 december 1938.

Salomon was, net als zijn zoon Marcus, fruithandelaar in Aalten op het adres Hoogestraat 94.

Matjen Goedhart overleed op 19 februari 1907, waarna Salomon op 27 juni 1907 in Aalten hertrouwde met Philippina Lea Rosenburg, geboren in Enschede op 27 april 1863 als dochter van Markus Rosenburg en Fraatjen Goedhart (Salomons echtgenotes waren blijkbaar halfzusters). Uit dit huwelijk werden geen kinderen geboren.

Salomon is naar alle waarschijnlijkheid het oudste Joodse oorlogsslachtoffer met een band met Bergh. Hij is samen met zijn tweede vrouw op 14 mei 1943 omgekomen in het vernietigingskamp Sobibor. Hij was toen 82 jaar oud. Al zijn broers, zussen en kinderen en ook zijn eerste vrouw waren al overleden voor de oorlog uitbrak, of althans voor zij opgepakt werden.

Salomon wordt met zijn tweede vrouw herdacht op een plaquette aan de synagoge in de Stationsstraat in Aalten. Ook staan zij vermeld in het Digitaal Monument van de Joodse Gemeenschap, het Slachtofferregister van de Oorlogsgravenstichting en Yad Vashem's Central Database of Shoah Victims' Names.

Bronnen

Sjabloon:Onderwerp