Bijdragen aan Berghapedia? Klik hier om je aan te melden !

Bergh Autoweg: verschil tussen versies

Uit Berghapedia
Ga naar: navigatie, zoeken
k (link naar Barghief verwijderd)
k (Bron: cat)
Regel 20: Regel 20:
 
*[[Gemeentegids]] 1985
 
*[[Gemeentegids]] 1985
  
{{Onderwerp|Grens|Marechaussee|Grensovergang Bergh Autoweg}}
+
[[Categorie:Grensovergangen]][[Categorie:Politie]]

Versie van 26 okt 2016 om 04:47

Grensovergang Bergh Autoweg is de grootste grensovergang in de voormalige gemeente Bergh, en een van de grootsten in Nederland. Deze grensovergang is gelegen op de A12 vanuit de richting Arnhem richting het Duitse Ruhrgebied. De Duitse benaming van deze grensovergang is Elten Autobahn.

"Nieuwe Grens, Bergh Autoweg, Archief Benny

Nederland was er trots op dat de A12 nu tot in Duitsland reikte, maar functioneel werd de verbinding pas op 27 april 1965, toen de Holland-linie gereed kwam op Duits grondgebied met het wegvak Emmerich - Wesel.

De grensovergang Bergh autoweg (bij Elten) stond bij de openstelling in 1962 te boek als de eerste grensoverschrijdende autosnelweg in Europa. Helemaal waar was dat niet: Van de vooroorlogse Duitse Reichsautobahnen lag immers een deel na de Tweede Wereldoorlog niet meer in Duitsland. Voor al die grensovergangen geldt echter dat de grensovergang later is gebouwd in een reeds bestaande snelweg; de grensovergang Bergh is als zodanig direct in het ontwerp van de “Holland-linie” (zoals de Duitsers de Autobahn tussen Oberhausen en Elten noemen) meegenomen, en was als zodanig wel de eerste moderne grensovergang. Met de huidige open binnengrenzen zijn de overkapping en de slagbomen verdwenen en kan met 100 km/h zonder oponthoud worden doorgereden. Toen de grensovergang nog daadwerkelijk in functie was moest vanaf Duitse zijde al vanaf grote afstand met lage snelheid worden gereden.

Op het hoogtepunt van dit grensstation in 1985 werkten er ruim 650 werknemers.

Sinds de gemeentelijke herindeling in 2005 is dit grondgebied ingedeeld bij Zevenaar. Dit is gebeurd in verband met bereikbaarheid van de hulpdiensten, wat vanuit Zevenaar veel eenvoudiger is dan vanuit 's-Heerenberg. Op zich is deze reden wel enigszins twijfelachtig aangezien vanuit Didam, samen met 's-Heerenberg tegenwoordig deel uitmakend van de gemeente Montferland, de bereikbaarheid ook goed is.

Kaart

<googlemap lat="51.899456" lon="6.165133" zoom="15" width="500"> </googlemap>

Zie ook

Bron