Bijdragen aan Berghapedia? Klik hier om je aan te melden !

Verheij, Bernardus Hendrikus: verschil tussen versies

Uit Berghapedia
Ga naar: navigatie, zoeken
k (Bronnen: cat)
k (Bronnen: redactie)
Regel 32: Regel 32:
 
== Bronnen ==
 
== Bronnen ==
 
*[[Bevolkingsregister| Bevolkingsregisters]] Bergh en Wehl
 
*[[Bevolkingsregister| Bevolkingsregisters]] Bergh en Wehl
*Passagierslijst ''Kensington'' op [http://www.libertyellisfoundation.org www.libertyellisfoundation.org]
+
*Passagierslijst ''Kensington'' op [http://www.libertyellisfoundation.org The Statue of Liberty—Ellis Island Foundation, Inc.]
 
*[http://www.familysearch.org Familysearch]
 
*[http://www.familysearch.org Familysearch]
 
*[http://en.wikipedia.org/wiki/American_Line ''American Line''] (betreffende de ''Kensington'')
 
*[http://en.wikipedia.org/wiki/American_Line ''American Line''] (betreffende de ''Kensington'')
  
 
[[Categorie:Emigranten Verenigde Staten van Amerika]] [[Categorie:Emigranten Lengel]]
 
[[Categorie:Emigranten Verenigde Staten van Amerika]] [[Categorie:Emigranten Lengel]]

Versie van 10 dec 2021 om 12:21

Bernardus Hendrikus Verheij woonde in Bergh en is naar Amerika geëmigreerd.

Hij werd op 31 maart 1866 geboren in Wehl als zoon van Theodorus Verhij (met een ij) en Grada Otten. Zijn ouders overleden, een aantal maanden na elkaar, in 1873. De zesjarige Bernard werd toen ondergebracht bij zijn oom Albertus Verheij (met eij) en tante Elisabeth van Uum in Vinkwijk. Zijn twee broers, zusje en stiefbroer kwamen elk op een ander adres terecht. Op 8 februari 1878 ging Bernard terug naar Wehl. Hij was toen bijna twaalf jaar.

Op 15 juni 1882 verhuisde Bernard – inmiddels zestien jaar oud – van Wehl naar Lengel, waar hij introk bij het gezin van zijn stiefbroer, de dagloner Gerardus Peters. Peters, geboren in 1857, was het enige kind uit het eerste huwelijk van Bernards moeder. Op 14 januari 1885 ging hij voor een paar maanden naar landbouwer Johan Heijltjes in Lengel. Op 2 mei 1885 vertrok hij naar Emmerik.

Daarna zijn er geen vermeldingen van Bernard meer in de Nederlandse registers tot hij begin maart 1892 met acht anderen naar Amerika emigreerde. Waarschijnlijk heeft hij de jaren sinds zijn vertrek uit Lengel in Emmerik gewoond. Zijn groep van negen reisde met het stoomschip Rhynland van de Belgisch-Amerikaanse rederij Red Star Line van Antwerpen naar New York. Daar kwam de Rhynland op 18 maart aan op Ellis Island, het aankomstcentrum voor immigranten uit Europa.

Bernard ging naar de staat Iowa, waar hij zich vestigde in de plaats New Hampton. Het is waarschijnlijk dat Hendrik Berendsen, een van zijn reisgenoten, met hem meeging. Hendrik Berendsen was op 27 november 1868 geboren in Etten. Op 2 mei 1888 verhuisde hij naar Pruisen, mogelijk naar Emmerik, waar hij Bernard kan hebben leren kennen.

In december 1898 kwam Bernard voor drie maanden terug naar Nederland. Hij logeerde toen bij zijn stiefbroer Peters, die inmiddels als fabrieksarbeider met zijn gezin in 's-Heerenberg woonde.

Op 4 maart 1899 ging hij in de haven van Antwerpen met (minstens) vier reisgenoten aan boord van het stoomschip Kensington, dat op 14 of 15 maart met 263 passagiers aankwam in New York. De Kensington werd in 1894 in Schotland gebouwd voor de Amerikaanse rederij American Line, die het inzette op de route Antwerpen – New York. Het schip bood plaats aan honderd eersteklas- en 929 derdeklaspassagiers. Van 1895 tot 1903 (in deze periode viel ook Bernards reis) werd de Kensington geleased aan de Belgisch-Amerikaanse rederij Red Star Line. Al in 1910 werd het schip in Italië gesloopt.

Op Ellis Island werden de namen van Bernard en zijn reisgenoten onder de nummers 25 t/m 29 genoteerd op een ontschepingslijst. Onderstaande tabel geeft hiervan een uittreksel. De spelling onder "Vermeld als" is die van de Amerikaanse ambtenaar of van de transcriptie waarop online gezocht kan worden. Bernard en Hendrik Berendsen hadden volgens de ontschepingslijst van 1892 tot 1898 in New Hampton, Iowa, gewoond. Ze waren beide al Amerikaans staatsburger geworden, maar nog ongetrouwd. Maria Berendsen was Hendriks zus. Ze was Nederlandse, maar de ontschepingslijst kan zo gelezen worden dat ze al zes jaar in Amerika had gewoond. Er zijn geen onafhankelijke aanwijzingen dat dit klopt; volgens de beschikbare gegevens was dit haar eerste reis naar Amerika

Nr. Achternaam Vermeld als Voornaam Leeftijd Woonplaats Nationaliteit Uitgeschreven
25 Berendsen Berendsen Hendrik 30 New Hampton, Iowa Staatsburger VS -
26 Berendsen Berendsen Maria 26 - Nederlandse -
27 Peters Peters Bernard 25 Gendringen Nederlandse 27 februari 1899
28 Ten Have Howe Herman 27 Doetinchem Nederlandse 23 februari 1899, naar New Hampton
29 Verhey Verhey Bernard 32 New Hampton, Iowa Staatsburger VS 28 februari 1899

De naam Bernard Verheij komt na 1899 een aantal keren voor in Amerikaanse akten van de burgerlijke stand en volkstellingen, maar het gaat daarbij nooit eenduidig om onze Bernard. Wel lijkt de conclusie gerechtvaardigd dat hij na die ene keer in 1899 nooit meer terug is geweest in Nederland.

Bronnen