Bijdragen aan Berghapedia? Klik hier om je aan te melden !

Wilhelmina Juliana van den Bergh: verschil tussen versies

Uit Berghapedia
Ga naar: navigatie, zoeken
k (interne link)
k (Bronnen: cat)
 
Regel 18: Regel 18:
 
*Diverse genealogische websites
 
*Diverse genealogische websites
  
[[Categorie:Graven van den Bergh]] [[Categorie:Huis van der Leck]]
+
[[Categorie:Graven van den Bergh|B]] [[Categorie:Huis van der Leck|B]]

Huidige versie van 6 jun 2022 om 06:18

Wilhelmina Juliana van den Bergh werd op 20 januari 1638 geboren in Zutphen als jongste dochter van Hendrik van den Bergh en diens tweede vrouw Hiëronyma Catharina van Spaur-Flavon. Haar vader overleed op 12 mei, vier maanden na haar geboorte.

Zij droeg de namen van haar tantes Wilhelmina en Juliana, die op 15 november 1591 bij kasteel Ulft zijn verdronken.

Rond 1650 wilde zij stiftdame worden in het Stift Thorn maar werd afgewezen, waarschijnlijk omdat de eisen voor toelating tot een damesstift in de loop der tijd steeds strenger werden. Waar Ermgard van den Bergh in 1334 nog abdis van het Stift Elten kon worden, en haar tante Elisabeth van den Bergh in 1605 abdis van het Stift Essen, werd haar adellijke afkomst als te laag gewaardeerd.

Zij trouwde op een onbekende datum na 1665 met Bernhard van Sayn-Wittgenstein (16201675). Op een onbekende datum voor 27 september 1680 hertrouwde zij met de dertien jaar jongere Charles Eugène de Croÿ, die als hoge officier in verschillende Europese legers heeft gediend.

Het is de vraag of Wilhelmina Juliana haar tweede man veel heeft gezien. Toen hij trouwde, diende in het Deense leger, maar stapte in 1682 over naar het leger van het Duitse Rijk, waarmee hij tegen de Turken vocht. In 1697 trad hij als veldmaarschalk in dienst van tsaar Peter de Grote, maar werd in 1700 door de Zweden gevangengenomen. Hij overleed op 22 januari 1702 in krijgsgevangenschap in Tallinn.

Wilhelmina Juliana overleed in oktober 1714, 76 jaar oud.

Bronnen

  • Het archief van het Huis Bergh (boek), blz. 65
  • R.W. Tadama in Verslag over het oud grafelijk-Berghse archief te 's-Heerenberg, uitgeverij I.A. Nijhoff, Arnhem (1846), blz. 11
  • Anmerkungen zum Selbstverständnis des hohen Adels - Katholische Hochadelsstifte als genossenschaftliche Kontrollinstanzen für Ebenbürtigkeit und Missheirat, Ute Küppers-Braun, Zeitenblicke 4 (2005), Nr. 3
  • Charles Eugène de Croÿ op Wikipedia
  • Diverse genealogische websites