Bijdragen aan Berghapedia? Klik hier om je aan te melden !

Hiëronyma Catharina van Spaur-Flavon

Uit Berghapedia
Ga naar: navigatie, zoeken

Korte levensloop

Hiëronyma Catharina van Spaur-Flavon was de tweede echtgenote van Hendrik van den Bergh. Zij werd geboren in 1600 als dochter van Georg Frederik van Spaur-Flavon en Barbara Elisabeth van Lodron.

Uit haar huwelijk, gesloten in 1629, werden vijf dochters geboren:

Na haar mans overlijden in 1638 is zij waarschijnlijk in Opper-Gelre blijven wonen. Haar man was tot zijn dood stadhouder van dit Spaanse gewest geweest. Zij wordt genoemd als vrouwe van Ghoor, Meijel, en Pol en Panheel, plaatsen die allemaal in het toenmalige Opper-Gelre liggen. Ze had deze waardigheden geërfd van haar man in diens hoedanigheid van stadhouder van Opper-Gelre. Deze plaatsen gelden niet als Berghse bezittingen, hoewel ook haar stiefzoon Herman Frederik als heer van Ghoor vermeld wordt.

  • In 1652 verkocht zij twee derde van Meijel.
  • In 1663 kocht zij de heerlijkheid Pol en Panheel van de familie Van Milendonck, om die in 1683 voor 2.600 rijksdaalders te verkopen aan baron Gerard Assuerus de Horion.
  • In 1679 kocht zij de heerlijke rechten van Buggenum, toen dit dorp door de prins-bisschop van Luik tot heerlijkheid werd verheven. Het ligt vlak bij Roermond, maar viel net buiten het toenmalige Opper-Gelre en behoorde tot het prinsbisdom Luik.

Hiëronyma Catharina overleed op 14 december 1683 op Slot Ghoor (Aldenghoor) bij Horn.

Haar gebrandschilderde raam

Het gebrandschilderde raam dat Hiëronyma Catharina van Spaur-Flavon schonk aan het karmelietenklooster in Boxmeer

Hiëronyma Catharina van Spaur-Flavon heeft in 1655 een van de gebrandschilderde ramen in het karmelietenklooster in Boxmeer geschonken. Het raam is gewijd aan de Engelse karmeliet Simon Stock, die in het midden van de dertiende eeuw prior-generaal van de kloosterorde was. Dit viel hem erg zwaar, tot Maria op een dag aan hem verscheen. Deze gebeurtenis is in het raam uitgebeeld.

Het wapen bovenin het raam is een combinatie van het wapen van de graven van Bergh en dat van de graven van Spaur en Valeer. De rode leeuw met een gouden beker in de klauwen is van Spaur, het blauw-zilver geblokte schild met rode dwarsbalk is van Valeer, een graafschap dat ook tot het familiebezit behoorde. Hiëronyma Catharina's geslachtsnaam komt dan ook voor als Spaur zu Flavon und Valer en vergelijkbare vormen. Onder de afbeelding van Simon Stock staat zij als volgt vermeld:

Jeronima Catharina Grauinne ende Douagere vanden Bergh geboorne Grauinne van Spaurs en Valeer &c. Anno 1655

Haar schoonzoon Bernhard van Sayn-Wittgenstein, de man van haar jongste dochter Wilhelmina Juliana, heeft (in hetzelfde jaar?) ook een raam geschonken.

Bronnen