Bijdragen aan Berghapedia? Klik hier om je aan te melden !
Slachten: verschil tussen versies
Regel 1: | Regel 1: | ||
{{Beg}} | {{Beg}} | ||
+ | |||
+ | Gedurende een groot deel van de twintigste eeuw , tot zeker in de jaren 60, werd veelal gebruik gemaakt van een zg. [[huisslachter]]. | ||
+ | De meestal gehouden mestvarkens werden op de boerderij of huis geslacht en op een [[leer]] opgehangen. Daarna kwam de [[keurmeester]] om het vlees te keuren. Hij maakte daarbij gebruik van blauwe stempels die op de verschillende onderdelen werden gezet. Er werden ,meestal voor eigen gebruik, [[bloedworst]] , [[leverworst]], [[karbonades]] , [[balkenbrij]] en [[smalt]] gemaakt. | ||
+ | |||
+ | |||
*[http://www.heemkunde.nl/varia/varia-montferland-nieuws/balkenbrij.html Recept balkenbrij] ([[Dialect]]) | *[http://www.heemkunde.nl/varia/varia-montferland-nieuws/balkenbrij.html Recept balkenbrij] ([[Dialect]]) | ||
*[[Hutspötje]] | *[[Hutspötje]] | ||
*[[Zwaardemaag]] | *[[Zwaardemaag]] | ||
+ | *[[Smalt]] | ||
{{Onderwerp|Folklore}} | {{Onderwerp|Folklore}} |
Versie van 26 nov 2007 om 13:15
Gedurende een groot deel van de twintigste eeuw , tot zeker in de jaren 60, werd veelal gebruik gemaakt van een zg. huisslachter. De meestal gehouden mestvarkens werden op de boerderij of huis geslacht en op een leer opgehangen. Daarna kwam de keurmeester om het vlees te keuren. Hij maakte daarbij gebruik van blauwe stempels die op de verschillende onderdelen werden gezet. Er werden ,meestal voor eigen gebruik, bloedworst , leverworst, karbonades , balkenbrij en smalt gemaakt.