Bijdragen aan Berghapedia? Klik hier om je aan te melden !

Bakkers: verschil tussen versies

Uit Berghapedia
Ga naar: navigatie, zoeken
k (link Gasthuis (boek))
Regel 25: Regel 25:
  
 
==Bronnen==
 
==Bronnen==
*Gasthuis Sint Gertrudis 's-Heerenberg, hoofdstuk: Cost en cleer in het Gasthuis blz 151 (in [[bibliotheek Heemkundekring]])
+
*[[Gasthuis Sint-Gertrudis (boek)|Gasthuis Sint Gertrudis 's-Heerenberg]], hoofdstuk: Cost en cleer in het Gasthuis blz 151 (in [[bibliotheek Heemkundekring]])
 
*Jan van Onna: Genealogie Van Onna Nederland / Duitsland blz 390 (in [[bibliotheek Heemkundekring]])
 
*Jan van Onna: Genealogie Van Onna Nederland / Duitsland blz 390 (in [[bibliotheek Heemkundekring]])
  
 
{{Onderwerp|Beroepen}}
 
{{Onderwerp|Beroepen}}

Versie van 2 jul 2008 om 10:43

Sjabloon:Beg Vooral bij boerderijen waren vroeger eigen bakovens voor het bakken van broden. Accijns op het gemaal die pas in 1856 werd afgeschaft, heeft de prijs van brood hoog gehouden, zodat het voor velen goedkoper was aardapelen te eten. Toen de heffing op het gemaal werd opgeheven, kon er continue gemalen worden, waardoor het brood een stuk goedkoper kon worden.
In het begin van de 20e eeuw verbouwden de boeren zelf de rogge en lieten die door de molenaar malen. De beste rog werd naar de bakker gebracht die er roggebrood van moest bakken. dat gebeurde in een trog, met de voeten werd het net zo lang heen en weer gestampt tot het deeg was.
Voor de komst van broodfabrieken had elke dorp en stad meestal meerdere bakkers. Bij veel huizen kwamen ook meer dan één bakker met een bakfiets vol broden of op een fiets met voorop een broodmand.


Bakkers in Bergh (zie ook Adresboek 1935):


Bronnen

Sjabloon:Onderwerp