Bijdragen aan Berghapedia? Klik hier om je aan te melden !

Nispen, Gneomar Adalbert van: verschil tussen versies

Uit Berghapedia
Ga naar: navigatie, zoeken
 
(broers toegevoegd)
Regel 1: Regel 1:
Jonkheer '''Gneomar Adalbert van Nispen''' werd geboren te [[gemeente Bergh|Bergh]] op 28 maart [[1839]] als zoon van Lodewijk Karel Jacob Christiaan Frans van Nispen en Eulalie Louise Bender. Hij was getrouwd met Maria Paulina barones Sloet. Hij overleed te [[Arnhem]] op 23 januari [[1921]].
+
Jonkheer '''Gneomar Adalbert van Nispen''' werd geboren te [['s-Heerenberg]] op 28 maart [[1839]] als zoon van [[Nispen, Lodewijk Carel Jacob Christiaan Frans van|Lodewijk Carel Jacob Christiaan Frans van Nispen]] en Eulalie Louise Bender.  
  
Van Nispen was aanvankelijk luitenant ter zee en later adjudant-intendant van de gouverneur-generaal van Oost-Indië. Bij Koninklijk Besluit van 4 september [[1869]] werd hij met ingang van 1 oktober 1869 benoemd tot burgemeester van [[Doetinchem|Stad-Doetinchem]]. Met ingang van 15 maart [[1879]] werd hij eervol ontslagen wegens benoeming tot lid van Gedeputeerde Staten van Gelderland. Hij bekleedde deze funktie tot [[1890]] en was vervolgens tot [[1912]] wethouder van de gemeente Arnhem, hoofdzakelijk belast met onderwijsaangelegenheden. Hij bekleedde de funktie van curator van het (pro-)gymnasium te Doetinchem van [[1878]] tot [[1897]].
+
Hij was getrouwd met Maria Paulina barones Sloet van de Beele, geboren te [[Zutphen]] rond [[1843]] als dochter van Ludolf Anne Jan Wilt baron Sloet van de Beele en Maria Jacoba Visscher. Hij overleed te [[Arnhem]] op 23 januari [[1921]].
 +
 
 +
Van Nispen was aanvankelijk luitenant ter zee en later adjudant-intendant van de gouverneur-generaal van Oost-Indië. In die tijd werd in Buitenzorg (tegenwoordig Bogor) zijn zoon Louis Ludolf geboren. Bij Koninklijk Besluit van 4 september [[1869]] werd hij met ingang van 1 oktober 1869 benoemd tot burgemeester van [[Doetinchem|Stad-Doetinchem]]. Met ingang van 15 maart [[1879]] werd hij eervol ontslagen wegens benoeming tot lid van Gedeputeerde Staten van Gelderland. Hij bekleedde deze funktie tot [[1890]] en was vervolgens tot [[1912]] wethouder van de gemeente Arnhem, hoofdzakelijk belast met onderwijsaangelegenheden. Hij bekleedde de funktie van curator van het (pro-)gymnasium te Doetinchem van [[1878]] tot [[1897]].
  
 
In Doetinchem is een straat naar hem vernoemd.
 
In Doetinchem is een straat naar hem vernoemd.
 +
 +
Ook zijn broers [[Nispen, Oscar Emil van|Oscar Emil]] en [[Nispen, Willibald Dagobert van| Willibald Dagobert]] hebben posten in Nederlands-Indië bekleed.
  
 
== Bronnen ==
 
== Bronnen ==
 +
*[http://www.achterhoeksarchief.nl/index.php/onderzoek/bevolkingsregister.html Bevolkingsregister Bergh]
 
*[http://www.genlias.nl Genlias]
 
*[http://www.genlias.nl Genlias]
 +
* Nederlands Adelsboek 1949,  blz. 252-283
 
*A.K. Kisman: Straatnamen in Doetinchem in woord en beeld
 
*A.K. Kisman: Straatnamen in Doetinchem in woord en beeld
 +
 
{{Onderwerp|Indiëgangers}}
 
{{Onderwerp|Indiëgangers}}

Versie van 30 nov 2008 om 11:41

Jonkheer Gneomar Adalbert van Nispen werd geboren te 's-Heerenberg op 28 maart 1839 als zoon van Lodewijk Carel Jacob Christiaan Frans van Nispen en Eulalie Louise Bender.

Hij was getrouwd met Maria Paulina barones Sloet van de Beele, geboren te Zutphen rond 1843 als dochter van Ludolf Anne Jan Wilt baron Sloet van de Beele en Maria Jacoba Visscher. Hij overleed te Arnhem op 23 januari 1921.

Van Nispen was aanvankelijk luitenant ter zee en later adjudant-intendant van de gouverneur-generaal van Oost-Indië. In die tijd werd in Buitenzorg (tegenwoordig Bogor) zijn zoon Louis Ludolf geboren. Bij Koninklijk Besluit van 4 september 1869 werd hij met ingang van 1 oktober 1869 benoemd tot burgemeester van Stad-Doetinchem. Met ingang van 15 maart 1879 werd hij eervol ontslagen wegens benoeming tot lid van Gedeputeerde Staten van Gelderland. Hij bekleedde deze funktie tot 1890 en was vervolgens tot 1912 wethouder van de gemeente Arnhem, hoofdzakelijk belast met onderwijsaangelegenheden. Hij bekleedde de funktie van curator van het (pro-)gymnasium te Doetinchem van 1878 tot 1897.

In Doetinchem is een straat naar hem vernoemd.

Ook zijn broers Oscar Emil en Willibald Dagobert hebben posten in Nederlands-Indië bekleed.

Bronnen

Sjabloon:Onderwerp