Bijdragen aan Berghapedia? Klik hier om je aan te melden !

Dekenaat 's-Heerenberg: verschil tussen versies

Uit Berghapedia
Ga naar: navigatie, zoeken
(aanvulling)
(aanvuling uit meerdere bronnen)
Regel 1: Regel 1:
Het '''dekenaat 's-Heerenberg''' werd gevormd in ... en omvatte de dertien [[parochies]] in de plaatsen [[Azewijn]], [[Beek]], [[Braamt]], [[Doetinchem]], [['s-Heerenberg]], [[Kilder]], [[Nieuw-Wehl]], [[Stokkum]], [[Wehl]], [[Wijnbergen]] en [[Zeddam]].
+
== Het ontstaan ==
 +
Het '''dekenaat 's-Heerenberg''' werd ingesteld op 1 januari [[1958]] en omvatte toen de [[parochies]] in de gemeenten [[gemeente Bergh|Bergh]] en [[Rijnwaarden|Herwen en Aerdt]]. In [[1967]] werden de grenzen gewijzigd, waarna het dekenaat bestond uit de dertien parochies in de gemeenten Bergh, [[Doetinchem]] en [[Wehl]].
  
Bij een herindeling van het aartsbisdom Utrecht in de periode [[1993]]-[[1995]] werd het samen met de dekenaten [[Terborg]] en [[Zevenaar]] samengevoegd tot het '''dekenaat Montferland'''. Dit was de eerste stap in een proces van reorganisatie dat leidde tot de opheffing van de dekenaten in het aartsbisdom.
+
De dekenale herindeling van 1958 was de tweede die het aartsbisdom Utrecht in de twintigste eeuw doorvoerde, en tevens de laatste waarbij het aantal dekenaten werd uitgebreid. Tot [[1922]] bestond het aartsbisdom uit zeventien dekenaten, waaronder die van [[Doesburg]] en [[Zutphen]]. Vijf van de zeven toenmalige Berghse parochies vielen onder Doesburg, terwijl de parochies [[St. Jan de Doper|Kilder]] en [[St. Martinus Wijnbergen|Wijnbergen]] bij Zutphen hoorden.
  
Per 1 januari [[2004]] fuseerde het dekenaat Montferland met het dekenaat Berkelland tot het dekenaat Gelderland-Oost. Het dekenaat Berkelland was tegelijk met dat van Montferland ontstaan door samenvoeging van de dekenaten [[Zutphen]] en [[Groenlo]]. In het voorjaar van [[2009]] gingen de dekenaten Gelderland-Oost, [[Arnhem]] en Veluwe op in het Regiovicariaat Arnhem.
+
Het dagblad ''Het Centrum'' van 31 december [[1921]] meldde dat per 1 januari 1922 het aantal dekenaten werd uitgebreid tot 22. Voor Bergh betekende dit dat de parochies [[H. Mattheus|Azewijn]], Kilder en Wijnbergen onder het nieuwe dekenaat [[Terborg]] kwamen te vallen. De overige parochies bleven bij het dekenaat Doesburg, maar de naam hiervan werd gewijzigd in dekenaat [[Zevenaar]]. Deze situatie bleef bestaan tot op 1 januari 1958 het dekenaat 's-Heerenberg ontstond.
  
[[Tersteeg, A.J.|Pastoor Tersteeg]] van de [[Sint Oswalduskerk|parochie Zeddam]] was de laatste deken van het dekenaat 's-Heerenberg. Hij heeft dit ambt veertien jaar bekleed.
+
== De opheffing ==
 +
Het dekenaat 's-Heerenberg heeft maar relatief kort bestaan. Bij de herindeling van het aartsbisdom Utrecht in de periode [[1993]]-[[1995]] werden de dekenaten 's-Heerenberg, Terborg en Zevenaar samengevoegd tot het '''dekenaat Montferland'''. Het totale aantal dekenaten kromp van 23 naar negen. Dit was de eerste stap in een proces van reorganisatie dat leidde tot de opheffing van de dekenaten in het aartsbisdom.
  
Ook [[Dijk, Thomas Wilhelmus van|pastoor Van Dijk]] van de [[Pancratiuskerk|parochie 's-Heerenberg]] was deken van dit dekenaat.
+
Per 1 januari [[2004]] werd het aantal dekenaten verder teruggebracht tot vijf. Hierbij fuseerden de dekenaten Montferland en Berkelland tot het dekenaat Gelderland-Oost. Het dekenaat Berkelland was eerder tegelijk met dat van Montferland ontstaan door samenvoeging van de dekenaten [[Zutphen]] en [[Groenlo]]. Vijf jaar later, per 2 februari [[2009]], werden de vijf dekenaten opgeheven en vervangen door drie regiovicariaten: Utrecht, Deventer en Arnhem. De voormalige Berghse parochies behoren tot het regiovicariaat Arnhem.
  
== Bron ==
+
== Dekens van 's-Heerenberg ==
 +
*[[Dijk, Thomas Wilhelmus van|pastoor Van Dijk]] van de [[Pancratiuskerk|parochie 's-Heerenberg]] (de eerste)
 +
*...
 +
*[[Tersteeg, A.J.|Pastoor Tersteeg]] van de [[Sint Oswalduskerk|parochie Zeddam]] (de laatste)
 +
 
 +
== Bronnen ==
 +
*[http://aartsbisdom.nl Aartsbisdom Utrecht]
 +
*[[Bergh; Heren, Land en Volk]], blz. 418
 +
*[http://kranten.kb.nl Historische kranten]
 +
*[http://www.archiefleeuwardercourant.nl Leeuwarder Courant] van 8 januari 1958
 
*[http://www.deverrijzenisparochie.nl De Verrijzenisparochie]
 
*[http://www.deverrijzenisparochie.nl De Verrijzenisparochie]
  
 
{{Onderwerp|Godsdienst|Parochies}}
 
{{Onderwerp|Godsdienst|Parochies}}

Versie van 27 nov 2010 om 15:48

Het ontstaan

Het dekenaat 's-Heerenberg werd ingesteld op 1 januari 1958 en omvatte toen de parochies in de gemeenten Bergh en Herwen en Aerdt. In 1967 werden de grenzen gewijzigd, waarna het dekenaat bestond uit de dertien parochies in de gemeenten Bergh, Doetinchem en Wehl.

De dekenale herindeling van 1958 was de tweede die het aartsbisdom Utrecht in de twintigste eeuw doorvoerde, en tevens de laatste waarbij het aantal dekenaten werd uitgebreid. Tot 1922 bestond het aartsbisdom uit zeventien dekenaten, waaronder die van Doesburg en Zutphen. Vijf van de zeven toenmalige Berghse parochies vielen onder Doesburg, terwijl de parochies Kilder en Wijnbergen bij Zutphen hoorden.

Het dagblad Het Centrum van 31 december 1921 meldde dat per 1 januari 1922 het aantal dekenaten werd uitgebreid tot 22. Voor Bergh betekende dit dat de parochies Azewijn, Kilder en Wijnbergen onder het nieuwe dekenaat Terborg kwamen te vallen. De overige parochies bleven bij het dekenaat Doesburg, maar de naam hiervan werd gewijzigd in dekenaat Zevenaar. Deze situatie bleef bestaan tot op 1 januari 1958 het dekenaat 's-Heerenberg ontstond.

De opheffing

Het dekenaat 's-Heerenberg heeft maar relatief kort bestaan. Bij de herindeling van het aartsbisdom Utrecht in de periode 1993-1995 werden de dekenaten 's-Heerenberg, Terborg en Zevenaar samengevoegd tot het dekenaat Montferland. Het totale aantal dekenaten kromp van 23 naar negen. Dit was de eerste stap in een proces van reorganisatie dat leidde tot de opheffing van de dekenaten in het aartsbisdom.

Per 1 januari 2004 werd het aantal dekenaten verder teruggebracht tot vijf. Hierbij fuseerden de dekenaten Montferland en Berkelland tot het dekenaat Gelderland-Oost. Het dekenaat Berkelland was eerder tegelijk met dat van Montferland ontstaan door samenvoeging van de dekenaten Zutphen en Groenlo. Vijf jaar later, per 2 februari 2009, werden de vijf dekenaten opgeheven en vervangen door drie regiovicariaten: Utrecht, Deventer en Arnhem. De voormalige Berghse parochies behoren tot het regiovicariaat Arnhem.

Dekens van 's-Heerenberg

Bronnen

Sjabloon:Onderwerp