Bijdragen aan Berghapedia? Klik hier om je aan te melden !

The Final Push: verschil tussen versies

Uit Berghapedia
Ga naar: navigatie, zoeken
k (redactie)
Regel 6: Regel 6:
 
Op 1 april [[2015]] was het precies 70 jaar geleden dat [['s-Heerenberg]] bevrijd werd.
 
Op 1 april [[2015]] was het precies 70 jaar geleden dat [['s-Heerenberg]] bevrijd werd.
  
Er is een [[bevrijding|bevrijdingstocht]] georganiseerd met militaire voertuigen onderdeel van The Final Push van Keep Them Rolling die met een tocht vanaf Groesbeek tot Groningen de bevrijding van Oost en Noord Nederland herdenkt.
+
Er werd die dag een [[bevrijding|bevrijdingstocht]] georganiseerd met militaire voertuigen als onderdeel van ''The Final Push'' van [http://www.ktr.nl/''Keep Them Rolling''], die met een tocht van Groesbeek naar Groningen de bevrijding van Oost- en Noord-Nederland herdacht. Op 27 maart begon deze bevrijdingsroute.
op 27 maart is deze bevrijdingsroute gestart.
 
's-Heerenberg was de eerste stad in oost Nederland die op 1 april [[1945]] werd bevrijd.
 
In het centrum naast Grand Café de Snor waar vroeger het sociëteit gebouw heeft gestaan (in de oorlog gebombardeerd) heeft de herdenking en kranslegging plaatsgevonden.
 
Aanwezig waren naast de 12 oud militaire uit Canada en de 48ste High Landers of Holland Pipes and Drums, burgemeester Ina Leppink (speech en kranslegging), Rob van 't Oost en Mariel Ruesink legden een krans namens Keep Them Rolling en de organisatie van De Final Push. Een van de sprekers is Ernest Beno generaal BD van het Canadese leger, ook hij legde een krans.
 
De kransleggers werden bij gestaan  door de leerlingen van de negen [[scholen|basisscholen]] van de voormalige [[gemeente Bergh]].
 
  
De herdenking op [[Canadees kanon op de Bleek|de Bleek]] wordt na de kransleggingen voortgezet met de Last Post, gevolgd met twee minuten stilte. De ceremoniemeester geeft het commando present arms, de eren groet wordt gebracht en de vlag wordt gehesen onder begeleiding van de trompetter (speelt, reveille).
+
's-Heerenberg was op 1 april [[1945]] de eerste stad in Oost-Nederland die door Canadese troepen werd bevrijd. De herdenking met kransleggingen vond plaats in het centrum van de stad naast [[Snor, De|Grand Café de Snor]]. Het [[Sociëteit De Vriendschap|sociëteitsgebouw]] dat daar heeft gestaan is in de [[Tweede Wereldoorlog|oorlog]] gebombardeerd.
Het Wilhelmus en een complicatie van het Canadees en Engels volkslied wordt gespeeld.
 
Om 14:00 uur vertrekken de militairen via [[Zeddam]] en [[Kilder]] naar [[Doetinchem]].
 
  
'''Dit alles werd mede mogelijk gemaakt door de organisatoren van de festiviteiten in de stad, de heren Wilco Bosch en Henk Groote en vele vrijwilligers.
+
Aanwezig waren twaalf oud-militairen uit Canada en de [http://48th-highlanders.nl/nl-NL/ ''48th Highlanders of Holland Pipes and Drums'']. [[Politiek#Burgemeesters|Burgemeester]] [[Leppink-Schuitema, Ina|Ina Leppink]] hield een toespraak en legde een krans. Rob van 't Oost en Mariel Ruesink legden een krans namens ''Keep Them Rolling'' en de organisatie van ''The Final Push''. Een van de sprekers was Ernest Beno, generaal b.d. van het Canadese leger; ook hij legde een krans. De kransleggers werden bij gestaan door leerlingen van de negen [[scholen|basisscholen]] in de voormalige [[gemeente Bergh]].
'''
 
<gallery>
 
  
 +
De herdenking op [[Canadees kanon op de Bleek|de Bleek]] werd na de kransleggingen voortgezet met de ''Last Post'', gevolgd met twee minuten stilte. De ceremoniemeester gaf daarna het commando "presenteer geweer" en werd de eregroet gebracht. De vlag werd gehesen onder begeleiding van de trompetter, die het  reveille speelde. Daarna werden het Wilhelmus en een complicatie van het Canadeese en Engelse volkslied gespeeld. Om twee uur vertrokken de militairen via [[Zeddam]] en [[Kilder]] naar [[Doetinchem]].
  
 +
'''Dit alles werd mede mogelijk gemaakt door de organisatoren van de festiviteiten in de stad, de heren Wilco Bosch en Henk Groote, en vele vrijwilligers.'''
 +
<gallery>
 
Bestand:P1010985.jpg ‎  
 
Bestand:P1010985.jpg ‎  
 
Bestand:P1020018.jpg
 
Bestand:P1020018.jpg
Regel 31: Regel 25:
 
Bestand:P1020156.jpg  
 
Bestand:P1020156.jpg  
 
Bestand:P1020172.jpg ‎   
 
Bestand:P1020172.jpg ‎   
 
 
Bestand:P1020174.jpg ‎   
 
Bestand:P1020174.jpg ‎   
 
Bestand:P1020239.jpg ‎   
 
Bestand:P1020239.jpg ‎   
Regel 42: Regel 35:
 
Bestand:Waardering Henk.jpg
 
Bestand:Waardering Henk.jpg
 
Bestand:Henk bleek 3.jpg ‎
 
Bestand:Henk bleek 3.jpg ‎
 
‎ 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
</gallery>
 
</gallery>
 +
{{Onderwerp|Tweede Wereldoorlog|Bevrijding}}

Versie van 3 apr 2015 om 16:47

Wiu2.gif Werk in uitvoering.
Aan dit artikel wordt de komende dagen nog (druk) gewerkt.

The Final Push 's-Heerenberg 1 april 2015

foto AHW Schuurman
Foto Benny Schuurman

Op 1 april 2015 was het precies 70 jaar geleden dat 's-Heerenberg bevrijd werd.

Er werd die dag een bevrijdingstocht georganiseerd met militaire voertuigen als onderdeel van The Final Push van Keep Them Rolling, die met een tocht van Groesbeek naar Groningen de bevrijding van Oost- en Noord-Nederland herdacht. Op 27 maart begon deze bevrijdingsroute.

's-Heerenberg was op 1 april 1945 de eerste stad in Oost-Nederland die door Canadese troepen werd bevrijd. De herdenking met kransleggingen vond plaats in het centrum van de stad naast Grand Café de Snor. Het sociëteitsgebouw dat daar heeft gestaan is in de oorlog gebombardeerd.

Aanwezig waren twaalf oud-militairen uit Canada en de 48th Highlanders of Holland Pipes and Drums. Burgemeester Ina Leppink hield een toespraak en legde een krans. Rob van 't Oost en Mariel Ruesink legden een krans namens Keep Them Rolling en de organisatie van The Final Push. Een van de sprekers was Ernest Beno, generaal b.d. van het Canadese leger; ook hij legde een krans. De kransleggers werden bij gestaan door leerlingen van de negen basisscholen in de voormalige gemeente Bergh.

De herdenking op de Bleek werd na de kransleggingen voortgezet met de Last Post, gevolgd met twee minuten stilte. De ceremoniemeester gaf daarna het commando "presenteer geweer" en werd de eregroet gebracht. De vlag werd gehesen onder begeleiding van de trompetter, die het reveille speelde. Daarna werden het Wilhelmus en een complicatie van het Canadeese en Engelse volkslied gespeeld. Om twee uur vertrokken de militairen via Zeddam en Kilder naar Doetinchem.

Dit alles werd mede mogelijk gemaakt door de organisatoren van de festiviteiten in de stad, de heren Wilco Bosch en Henk Groote, en vele vrijwilligers.

Sjabloon:Onderwerp