Bijdragen aan Berghapedia? Klik hier om je aan te melden !

Munt, De: verschil tussen versies

Uit Berghapedia
Ga naar: navigatie, zoeken
k (Kaart: foutje, stukje tekst laten staan van oude maps)
k (interne link)
Regel 1: Regel 1:
'''De Munt''', [[Muntwal]] 1-3 in [['s-Heerenberg]] is een [[monumenten | rijksmonument]].  
+
'''De Munt''', [[Muntwal]] 1-3 in [['s-Heerenberg]] is een [[monumenten | rijksmonument]].
Het muntrecht dat de heren van den [[Bergh]] in leen hielden van de bisschop van Keulen, werd in [[1346]] van [[Gendringen]] overgeplaatst naar 's-Heerenberg. Reeds in [[1473]] stond  de ''nije monte'' op de plaats waar hij nu nog staat. In [[1582]] werd de muntslag in de Munt gestopt.
+
 
 +
Het [[muntrecht]] dat de heren van den [[Bergh]] in leen hielden van de bisschop van Keulen, werd in [[1346]] van [[Gendringen]] overgeplaatst naar 's-Heerenberg. Reeds in [[1473]] stond  de ''nije monte'' op de plaats waar hij nu nog staat. In [[1582]] werd de muntslag in de Munt gestopt.
  
 
<gallery>
 
<gallery>

Versie van 11 feb 2019 om 06:22

De Munt, Muntwal 1-3 in 's-Heerenberg is een rijksmonument.

Het muntrecht dat de heren van den Bergh in leen hielden van de bisschop van Keulen, werd in 1346 van Gendringen overgeplaatst naar 's-Heerenberg. Reeds in 1473 stond de nije monte op de plaats waar hij nu nog staat. In 1582 werd de muntslag in de Munt gestopt.

Nadat de muntslag in 1582 beëindigd was, raakte De Munt in verval. Daarna heeft het gebouw zeer uiteenlopende bestemmingen gehad.

In de jaren 1968-1974 werd De Munt gerestaureerd. Momenteel zijn het oude archief en bibliotheek van Huis Bergh hier opgeslagen. Dit archief is, op dat van het Koninklijk Huis na, het grootste huisarchief dat ons land kent.


Munten

Onderstaand enkele fotos '(voor en achterkant) van Berghse munten. De munten hebben alle een diameter van 4,2 centimeter.

Kaart

Bezig met het laden van de kaart...