Bijdragen aan Berghapedia? Klik hier om je aan te melden !

Snor, De: verschil tussen versies

Uit Berghapedia
Ga naar: navigatie, zoeken
(revisie)
k (Replica van wind vaantje geplaatst.: redactie)
Regel 66: Regel 66:
 
<br clear="all"/>
 
<br clear="all"/>
  
==Replica van wind vaantje geplaatst.==
+
==Replica van windvaantje geplaatst ==
 
[[Bestand:Windvaan 17-12-2024.jpg|300px|thumb|left|Het windvaantje gemaakt door Willy Spekking]] ‎  
 
[[Bestand:Windvaan 17-12-2024.jpg|300px|thumb|left|Het windvaantje gemaakt door Willy Spekking]] ‎  
 
Op een foto uit [[1909]] in het archief van Benny Schuurman staat en windvaantje afgebeeld op het kruis op de [[steekkap]] van de Snor. Benny wilde dat hij graag weer op zijn ouderlijk huis zien pronken, waarop onder anderen [[Hegman, Hans|Hans Hegman]] contact heeft opgenomen met de heer Fons van Pul, de huidige eigenaar van de Snor. Dit heeft tot een gunstig resultaat geleid. Op dinsdag 17 december [[2024]] is het vaantje weer boven op het kruis geplaatst door de medewerkers.
 
Op een foto uit [[1909]] in het archief van Benny Schuurman staat en windvaantje afgebeeld op het kruis op de [[steekkap]] van de Snor. Benny wilde dat hij graag weer op zijn ouderlijk huis zien pronken, waarop onder anderen [[Hegman, Hans|Hans Hegman]] contact heeft opgenomen met de heer Fons van Pul, de huidige eigenaar van de Snor. Dit heeft tot een gunstig resultaat geleid. Op dinsdag 17 december [[2024]] is het vaantje weer boven op het kruis geplaatst door de medewerkers.
Regel 79: Regel 79:
 
Bestand:4 Wind vaantje met succes geplaatst..jpg|Het windvaantje met succes geplaatst door Chris Wachtendonk.‎
 
Bestand:4 Wind vaantje met succes geplaatst..jpg|Het windvaantje met succes geplaatst door Chris Wachtendonk.‎
 
Bestand:Hans Hegman en Benny Schuurman.jpg |Hans Hegman en Benny Schuurman voor de Snor met het nieuwe windvaantje ‎
 
Bestand:Hans Hegman en Benny Schuurman.jpg |Hans Hegman en Benny Schuurman voor de Snor met het nieuwe windvaantje ‎
</gallery>  
+
</gallery>
  
 
==Foto's en documentatiegalerie==
 
==Foto's en documentatiegalerie==

Versie van 21 dec 2024 om 13:58

Grand Café De Snor

Geschiedenis

Grand Café De Snor, in de volksmond kortweg De Snor, is een café met groot terras aan de Molenstraat 2 in 's-Heerenberg. Het grand café is er sinds 2006. Op de eerste oude prenten krijgt u een beeld van de locatie van wat thans De Snor is.

In 1896 kocht het Sint Antoniusgilde de grond waarop een oude schuur stond van de weduwe Thuis. G.W. Schuurman kocht het latere gildehuis met erf van het St. Antoniusgilde.

Sinds 18 juni 2002 is het pand een gemeentelijk monument (nr. 49).


Tijdens Open Monumentendag in 2006 stond de horeca in de schijnwerpers. Navolgende tekst stond bij de fietsroute:

Dit pand werd rond de vorige eeuwwisseling in Jugendstil gebouwd en gepacht door Frans Bernards en Hanne Derksen. Na het overlijden van Frans hertrouwde Hanne met Gerrit Schuurman, een man met een zeer sierlijke snor. Naar hem is het café genoemd. Hanne en Gerrit kochten vervolgens het pand van het Sint Antoniusgilde. In die tijd was in het voorgedeelte een café met aan de rechterzijde een bazaar het achterste gedeelte was een concertzaal/danszaal, waar van alles te koop was. Voor de sinterklaastijd verkocht men veel speelgoed. Vanaf 1913 kwam er in de achterzaal ook een bioscoop. In de vasten- en adventstijd verbood de pastoor van 's-Heerenberg echter het vertonen van films. De familie Schuurman heeft zich daar lange tijd aan gehouden. In 1986 verdween de bioscoop en werd er een nieuwe zaal gebouwd. De huidige uitbater is een kleinzoon van Gerrit Schuurman, Marcel Schuurman.

Voor het een Grand Café met zaal de Foyer werd, is er heel veel aan voorafgegaan. Het huis werd gebouwd in 1897 voor het St. Antoniusgilde, waar ook de Sint Janscompagnie een onderdeel van was. De timmerman Jan Noestheden bediende de 'tap' in het voorgebouw die hij gepacht had van het Gilde. In 1903 vertrok Noestheden naar Arnhem en werd opgevolgd door J.F. Bernards, die in 1893 gehuwd was met Johanna Christina Derksen.

De familie Bernards

Frans Bernards

[[Bestand:Rekening otten 1908 (Large).JPG|250px|right|thumb|Een rekening voor de weduwe Bernards van brouwerij De Star in Duiven Frans Bernards was oprichter van de Harmonie tevens dirigent, leidekker, metselaar, barbier, slachter, winkelier en pachter van het gebouw van het St. Antoniusgilde. Hij overleed in februari 1907 op 36-jarige leeftijd. Dit en hoe hij naar zijn laatste rustplaats, achter de Goede Herder is gebracht, staat in de 's-Heerenbergsche Courant van zaterdag 16 februari 1907.

Johanna Derksen (Hanne) dochter van Hendricus Derksen (Hent) de pauselijke zoeaaf, hertrouwde in 1909 Gerhardus Wilhelmus Schuurman, Gerrit bijgenaamd de Snor. Uit dit huwelijk kwamen vier kinderen, en uit het voorgaande huwelijk ook vier. Nadat zij het Gildegebouw gepacht hadden werd het op 8 mei 1915 eigendom van de familie Schuurman.

In dit pand werden in de loop de jaren verschillende diensten en beroepen uitgeoefend, namelijk café, restaurant, pension (Antonius), biljarten, kegelen, schietbanen, concertzaal, winkel, slijterij en bioscoop. Tevens postbestellingen van expresse (spoedbestellingen) en telegrammen. De alarmknop van de brandweer was er ook.

Hendrik Bernards

Hendrik Bernards, een halfbroer van Anton Schuurman, heeft ook in dit pand gewoond. Hij had een horlogerie en verkocht sieraden, eerst aan de Molenpoortstraat en later aan de Zeddamseweg.

Later ging zijn zoon Frans er mee verder, in de Molenpoortstraat, ook als opticien.

De familie Schuurman

Willem Schuurman

Willem Schuurman, een broer van Anton, zette de bazaar van G.W. Schuurman voort aan de Molenpoortstraat, (waar eerst kapper Wolters en Hendrik Bernards hun zaken hadden) en later in de Klinkerstraat met een speelgoedwinkel.

Anton Schuurman

V.l.n.r.: Hent Heuveling, Theo Huls, Annie Kniest Ebbing, Tonny Welling, Herbert van Leeuwen, Annie Welling Spekking, Willemien van Leeuwen, Hendrik Kniest.
Hendrik Jansen en Riek Jansen Giezenaar, Mevr. Giezenaar Migchelbrink, Bernard Giezenaar, Anton schuurman en Leida Schuurman-Schut (eigenaren van het pand, waarin de spaarkas zich bevond) Tonny Hakfoort, Bennie Meijer, Dolf Heuveling, Tiny Heuveling, Helmink, Annie Kupers-Wissenburg, Wim Kupers, Zus Teunissen-Menting, Wim Teunissen, Freek Mensink,
Hans Maandag, Annie Maandag, Bernard Maandag, Mientje Maandag-Derksen, Mia Mensink-Derksen, Wilma Ruikes-Hakfoort, Joep Ruikes, Annie Derksen-Soeter, Henk Derksen,
Gerard Kupers, Theo kuhlman, Bart van der Heijden, Frits Wensink, Gerrit Heuveling, Loed Jurriens, Tony Heuveling-Kuster, Lies Voortjes-Heuveling en Eef Voortjes.
Foto genomen in de zaal van de bioscoop.

In 1997 heeft een ingrijpende verbouwing plaats gevonden, de bioscoop werd gesloopt en er kwam een totaal andere zaal voor terug (de Foyer), echter wel met een interieur dat je weer doet denken aan de eens zo befaamde,Familiebioscoop. De trots van A.H.W. Schuurman (directeur en operateur van de bios) die dit alles nog heeft mogen beleven. Zaal de Foyer werd wel iets kleiner, maar kreeg daarvoor een sfeervol tuinterras terug, aan de voorkant kwam een mooie serre.

In november 2006 kreeg de voorkant weer een metamorfose, toen werden het cafégedeelte, de huiskamer en de serre compleet vernieuwd tot een Grand Café. Nu is er een florerend horecabedrijf dat tot maart 2021 in het bezit van een Schuurman is gebleven. De derde generatie "Schuurman", namelijk Marcel Schuurman heeft na 39 jaar in De Snor gewerkt te hebben het bedrijf per 31 maart 2021 overgedragen aan de nieuwe eigenaren: Robert en Steffie Lievers.

Spaarkas "het Schuurke" is in 1967 van het "St Jozef" naar Café Schuurman thans Grand Café de Snor verhuisd. Het is een vereniging waarvan de leden een keer per week een bedrag sparen (zo niet, dan krijgt men een boete) in het café, waarvan het geld naar de Rabobank gaat en van de rente en opgelegde boetes jaarlijks een feestje georganiseerd wordt. Het gespaarde geld wordt jaarlijks vrijdags voor carnaval uitgekeerd.

In 2021 werd het heel moeilijk om een spaarkas draaiende te houden door dat de banken de service niet meer verlenen en uit de plaats verdwijnen en tevens geen rente meer betalen.

Carnaval

In 1955 werd in de Foyer van de familie Schuurman de carnavalsvereniging van de Olde Waskupen opgericht. Met de carnaval weet men de Snor nog steeds te vinden; het is dan echter meer een carnavalspaleis dan een grand café.

In 2011 was de toenmalige eigenaar Marcel Schuurman Prins van d'Olde Waskupen, Prins Marcel I.

Replica van windvaantje geplaatst

Het windvaantje gemaakt door Willy Spekking

Op een foto uit 1909 in het archief van Benny Schuurman staat en windvaantje afgebeeld op het kruis op de steekkap van de Snor. Benny wilde dat hij graag weer op zijn ouderlijk huis zien pronken, waarop onder anderen Hans Hegman contact heeft opgenomen met de heer Fons van Pul, de huidige eigenaar van de Snor. Dit heeft tot een gunstig resultaat geleid. Op dinsdag 17 december 2024 is het vaantje weer boven op het kruis geplaatst door de medewerkers.

Het pand wat van oorsprong van de St. Antonius Broederschap was maar in 1915 nadat opa en oma het eerst pachtte in eigendom was van G.W. Schuurman, later zijn zoon A.H.W. Schuurman en de laatste Schuurman nl. Marcel heeft het verkocht aan de heer Fons van Pul.

Foto's en documentatiegalerie

Vergunningen

Vergunningaanvragen en weigering van vergunning aan de weduwe Bernards-Derksen, Gemeentearchief Bergh, nummer 422.


Adres

Molenstraat 2
7041 AE
's-Heerenberg
Telefoon: 0314-661266

Kaart

Bezig met het laden van de kaart...

Externe links

Bron

  • Archief Benny Schuurman (B.C.J.A)