Bijdragen aan Berghapedia? Klik hier om je aan te melden !
's-Heerenberg
's-Heerenberg is de grootste kern van de voormalige gemeente Bergh. 's-Heerenberg kreeg op 8 september 1379 stadsrechten van Willem, heer Van Den Bergh, die het graafschap Bergh bestierde. Anno 2007 telt 's-Heerenberg ongeveer 8000 inwoners.
Bezienswaardigheden
De stad 's-Heerenberg is interessant voor toeristen om te bezoeken. In 's-Heerenberg bevindt zich Huis Bergh waar de Heren van den Bergh zetelden. In het kasteel zijn schilderijen van tal van Italiaanse meesteres te bezichtigen. Ook het oude stadscentrum en met ondermeer de stadsomwalling en De Plantage (een soort bostuin welke toehoort aan Huis Bergh) trekken veel toeristen. In de directe omgeving ligt het natuurgebied Montferland, een heuvelachtig bosgebied dat door veel natuurliefhebbers bezocht wordt.
's-Heerenberg staat bekend om carnaval, boven de rivieren is dit (samen met het Twentse Oldenzaal) 'het Mekka van de carnaval'. De diverse optochten zijn meer dan de moeite waard te bekijken. Tijdens carnaval is 's-Heerenberg bekend onder de naam Waskupenstad. Leuke details zijn dat zowel Burgers' Zoo als het Afrika museum (tegenwoordig in Berg en Dal) hun oorsprong in 's-Heerenberg hebben. Het Afrika museum is begonnen in het voormalig klooster Don Rua waar tot 1999 het bekende creativiteitscentrum Gouden Handen gevestigd was. De toenmalige paters, die naar Afrika reisden, besloten een museum op te richten.
Door het boek "Pim Pandoer en de Heks van 's-Heerenberg" genoot de stad in de vorige eeuw van enige bekendheid. Het verhaal is gebaseerd op een oude weduwe met de naam Mechteld ten Ham die van verschillende zaken door de toenmalige 's-Heerenbergse bevolking beschuldigd werd. Dit vrouwtje werd op 26 juli 1605 op de brandstapel gezet bij De Laak in Azewijn. Algemeen wordt aangenomen dat Mechteld ten Ham de laatste heks van Nederland is. In 's-Heerenberg wordt rond augustus elk jaar een feest gevierd ter ere van de oude weduwe (het Mechteld Ten Ham-feest).
Het Neije Raethuys werd in 1531 gebouwd ter vervanging van het Ailde Raethuys aan de Kellenstraat. Van oudsher is het Raadhuis is het bestuurscentrum van zowel de stad als van het Land van den Berghe. Vergaderingen van de magistraat en van de geerfden van het Graafschap van den Bergh hebben hier plaatsgevonden. Daarnaast werd er recht gesproken. In de kelder bevond zich een gevangenis, en heden ten dage staat er ter herinnering aan de geschiedenis nog steeds een schandpaal voor het stadhuis. De raadhuisklok uit 1526 werd in vroeger tijden gebruikt om de burgers bijeen te roepen voor vergaderingen en bijvoorbeeld bij rampen. Het raadhuis werd tijdens de Eerste Wereldoorlog, waarin Nederland neutraal was, gerestaureerd.
Verder is er nog de Boetselaersborg, een klein kasteeltje aan het Kattenburg. Dit kasteeltje behoort tot de bezittingen van Huis Bergh, en is van binnen helaas niet te bezichtigen.
Uitgaansleven
's-Heerenberg kent een levendig uitgaansleven voor een plaats van dergelijke grootte. Er zijn meerdere cafes en restaurants, alsmede enkele hotels te vinden. Zie ook horeca voor dit onderwerp.
De plaats kent een rijke geschiedenis waaraan enkele markante gebouwen nog herinneren, waaronder, uiteraard, kasteel Huis Bergh. Maar ook bijvoorbeeld De Munt, Het Gasthuis en het Raadhuis. De stad werd ommuurd en was via twee stadspoorten te bereiken. Hieraan herinneren de namen de Molenpoortstraat en de Oudste Poortstraat.
De bebouwing oostwaarts buiten de vroegere stadsmuren kwam pas in de vorige en deze eeuw tot stand.
Het parkbos de Plantage bij het kasteel is eind 18e eeuw aangelegd. Tussen de Plantage en de wal bevindt zich het gebouw van de Kaatsbaan, vroeger gebruikt voor het vermaak van de hoge lieden, inmiddels omgebouwd tot enkele woningen.
Begin 20e eeuw begon slager Jan Burgers een dierentuin, Burgers Dierenpark.
's-Heerenberg heeft een monument voor oorlogsslachtoffers. Er staan ook scholen.
Old Ni-js nummer 38 is een thema-nummer over de Pancratiuskerk en nummer 60 is een thema-nummer over het in 1909 gebouwde Patersklooster in 's-Heerenberg, dat achtereenvolgens St. Bonifatiushuis en Huize Don Rua heette. Tussen 1974 en 1999 was er een hobbycentrum, Gouden Handen genaamd, in gevestigd. Een toelichting op de inhoud staat op de site van de Heemkundekring Bergh bij de knop Lijfblad.
Van 1799 tot 1842 was er een seminarie in 's-Heerenberg in Huis Bergh gevestigd.