Bijdragen aan Berghapedia? Klik hier om je aan te melden !

Müller, Johannes

Uit Berghapedia
Versie door Verre neef (overleg | bijdragen) op 23 mrt 2016 om 07:27 (Bronnen: ON)
Ga naar: navigatie, zoeken
Johannes Müller met wellicht zijn moeder
Een bladzijde uit het Soldbuch van Müller

Grenadier Johannes Müller was een Duitse soldaat die werd geboren op 15 maart 1923 in het toenmalige Petershagen, een dorp bij Danzig. Tegenwoordig ligt dit dorp op Pools grondgebied en heet Pęciszewko.

De Heemkundekring Bergh is in het bezit van een kopie van het Soldbuch (soldijboek) van Müller. Waarschijnlijk is het origineel rond de bevrijding van Bergh in Zeddam gevonden. Dit hoeft niet te betekenen dat Müller toen zelf in (de buurt van) Zeddam was, want Duitse Soldbücher waren geld waard, en er werd dan ook mee gefraudeerd en gehandeld.

Uit Müllers Soldbuch blijkt dat hij diende bij de Infanterie-Nachrichten-Ersatz-Kompanie 522. In het systeem van de Volksbund Deutsche Kriegsgräberfürsorge staat hij vermeld als zijnde sinds 19 januari 1945 vermist te Schiedam. Nadien heeft hij nog voor de periode 16 maart – 31 maart 1945 van de Wehrmachtskommandantur in Rotterdam 36 Nederlandse guldens uitbetaald gekregen. Hoe het Soldbuch daarna in Bergh is terechtgekomen, zal wel altijd een vraag blijven.

Van Müller en Huber en Rühl werd aangenomen dat zij de drie gesneuvelde Duitsers waren die meester Helmes op 1 april 1945 heeft gevonden, 's morgens vlak voor de Canadezen Zeddam bereikten. Dit waren echter naar alle waarschijnlijkheid Dorn, Elmshäuser en Schindler.

De Suchdienst van het Duitse Rode Kruis heeft in juli 2010 desgevraagd meegedeeld dat Müller al vele jaren als vermist geregistreerd staat en dat alle pogingen hem te vinden zonder resultaat zijn gebleven. Dit is vastgelegd in een rapport dat op 19 maart 1981 over zijn verdwijnen werd opgesteld. Hierin staat dat Müller hoogstwaarschijnlijk tussen midden februari en eind maart 1945 is omgekomen bij gevechten aan de Rijn tussen Duisburg en Arnhem-Nijmegen. Dit sluit niet uit dat hij in Bergh is omgekomen, maar het lijkt er meer op dat hij verder naar het zuiden is gesneuveld. Mogelijk is hij ergens als onbekende soldaat begraven, maar daarover kan, zoals dat met onbekende soldaten het geval is, niets naders gezegd worden.

In het rapport is verder te lezen dat Müller zijn laatste brief (letzte eigene Nachricht) in januari 1945 heeft geschreven. Hij behoorde toen tot de 1. Fallschirm-Armee. Bovengenoemde eenheid maakte hiervan mogelijk deel uit, of anders was Müller wellicht overgeplaatst.

Hoewel Müller in 1983 door de rechter in Braunschweig officieel dood werd verklaard, blijft zijn dossier open tot een mogelijke opheldering van zijn lot.

Bronnen

Old Ni-js nr. 32, blz. 60-61