Bijdragen aan Berghapedia? Klik hier om je aan te melden !

Jansen, Wilhelmus Albertus

Uit Berghapedia
Versie door Verre neef (overleg | bijdragen) op 29 apr 2023 om 10:43 (Bronnen: cat)
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Ga naar: navigatie, zoeken

Wilhelmus Albertus Jansen werd op 15 februari 1920 geboren in 's-Heerenberg als zoon van Carl Anton Jansen en Geeske Kinnaer. Zijn moeder was een kleindochter van de Belg Jacobus Kinnaer. Hij was acht jaar toen zijn vader op 31 oktober 1928 overleed. Toen hij dertien jaar was, is hij met zijn moeder op 27 mei 1933 uitgeschreven uit de gemeente Bergh wegens vertrek naar Arnhem.

Jansen trouwde op 12 april 1944 met Johanna Maria van Zanten, geboren in Arnhem op 24 augustus 1919. Van beroep was hij fruitkoopman.

Op 13 juli 1944, slechts drie maanden na zijn huwelijk, werd hij in Arnhem gearresteerd. Hij zat daarna van 26 augustus tot 8 september 1944 gevangen in Kamp Amersfoort. Daarna werd hij overgebracht naar het concentratiekamp Neuengamme bij Hamburg. Hij overleed op 6 mei 1945 op 25-jarige leeftijd in Sandbostel, een buitenkamp van concentratiekamp Neuengamme.

De reden voor zijn arrestatie is niet bekend, maar het feit dat hij via Amersfoort in Neuengamme is terechtgekomen, wijst er op dat hij van verzetsdaden werd verdacht.

Zijn dood werd op 7 juli 1950 aangegeven bij de burgerlijke stand van Arnhem.

Jansen werd in Sandbostel begraven in een massagraf. Dit en andere massagraven in Sandbostel en het nabijgelegen Husum werden in 1958 geopend onder leiding van de Franse Opgravingsmissie. Aangezien er namenlijsten waren van wie er in welk massagraf begraven lag, werd alles in het werk gesteld de stoffelijke resten te identificeren. Zo kwam het dat Jansens weduwe, die na de oorlog was hertrouwd, in december 1958 een brief ontving van de Oorlogsgravenstichting met de mededeling dat de stoffelijke resten van haar eerste man mogelijk gevonden waren. Om identificatie mogelijk te maken werd haar verzocht een vragenlijst in te vullen en die, zo mogelijk met een foto, terug te sturen naar de Oorlogsgravenstichting. Haar medewerking zou ook aan de identificatie van de overige stoffelijke resten kunnen bijdragen.

Over het verloop van het identificatieproces zijn geen gegevens voorhanden, maar Jansens stoffelijke resten konden worden geïdentificeerd. Een aantal Nederlandse slachtoffers is na identificatie overgebracht van Sandbostel naar het Ereveld Loenen. Anderen, waaronder Jansen, liggen nu begraven op de Kriegsgräberstätte Sandbostel, niet ver van het toenmalige buitenkamp Sandbostel .

Bronnen