Bijdragen aan Berghapedia? Klik hier om je aan te melden !
Probat
De Emmerikse metaalfabriek Probat werd als Nederlandse N.V op 5 april 1923 per notariële akte opgericht en maakte onder meer heetwaterovens voor bakkerijen.
Voor 1930 was de Probat gevestigd in de Oudste Poortstraat te 's-Heerenberg. Op de voorgevel van het pand stond, naast het logo, de tekst "Heetwaterovens en Kneedmachines".
Vanaf de start was Willem Lodewijk Kok directeur, die toen tevens vertegenwoordiger was in Nederland van de Emmericher Maschinenfabrik & Eisengiesserei.
Procuratiehouder sinds 1930 was W.J.M. Bruins.
In 1945 trad o.a. Wilhelm Botzen in dienst als boekhouder en correspondent. In 1945 tot eind 1948 was Antoon Eijkholt door de overheid aangesteld als tijdelijke directeur.
In 1930 vestigde zich een filiaal aan de Dahliastraat 2 in 's-Heerenberg, waar toen 39 mannen werkten. Het bedrijf staat met telefoonnummer 26 in het adresboek 1935 in de rubrieken Machines Fabrieken en Bakkerijmachines fabrieken. In topjaren werden er tot 350 ovens gebouwd en geplaatst en had men 90 man personeel.
Op 3 januari 1959 werd het 30-jarig jubileum van toenmalig directeur G. van Onzenoord gevierd.
Na de sluiting in 1978 zette Jazo BV het onderhoud aan ovens nog even voort. Het Probatgebouw is inmiddels verdwenen.
Kantoorpersoneel Probat. Boven vlnr: Marinus Maandag (miste een arm), Mimi te Dorsthorst (Azewijn), dhr. Eggink, ?, Gerrit van Onzenoord, J. Kinnaer, Bernard Derksen, ?, Jan Rutten en Hans Maandag. Zittend midden Wim Botzen.
Personeel van de Probat aan de Dahliastraat in 1956. Staand v.l.n.r.: Bart Beverlo, Henk Jansen, Fons Kortboyer, Ben Linnenbank, Jan Friezen en Bernard Maandag. Zittend v.l.n.r.: Jan Balduk, Joop Kaak en Wim Keurentjes
De sloop in 1987
Luchtfoto oude kerkhof voordat de busbaan er kwam. Rechts de Probat
Bronnen
- Nijver in het groen - drs Hans de Beukelaer - 1990 - uitgave Staring instituut
- Werken in Bergh en daarbuiten - Henk Harmsen en Ton Bekker - 1992 - uitgave FNV
- Handelsregister van de Kamer van Koophandel en Fabrieken in het Gelders Archief