Bijdragen aan Berghapedia? Klik hier om je aan te melden !

Wim Moormanstraat

Uit Berghapedia
Versie door Verre neef (overleg | bijdragen) op 11 apr 2025 om 08:11 (Onthulling van het straatnaam bord op 1 april 2025)
Ga naar: navigatie, zoeken
Wim Moormanstraat (definitieve versie).jpg

De Wim Moormanstraat is een nog aan te leggen straat in Beek. Het college van B&W van de gemeente Montferland gaf in maart 2024 zijn goedkeuring aan deze naam. De straat wordt een zijstraat van de Sint Jansgildestraat, ten noorden van de Arnhemseweg tussen de huisnummers 43 en 47. Op hetzelfde perceel wordt de Smachthoek aangelegd. De uitvoering van de werkzaamheden zal in 2025 beginnen.

De naam Wim Moormanstraat werd voorgesteld door Henk Ankoné, een zoon van marechaussee Herman Ankoné die samen met onder anderen Wim Moorman in de Tweede Wereldoorlog in het Beekse verzet actief was. Wim Moorman werd op 22 januari 1945 door de Duitse bezetter gefusilleerd. Dit gegeven staat op het straatnaambord vermeld. Wim Moorman is de enige Berghenaar die in de oorlog op deze wijze het leven heeft verloren.

Op 1 april 2025, tachtig jaar na de bevrijding van Bergh, werd het straatnaambord van de Wim Moormanstraat officieel onthuld. Op die dag werden elders in de voormalige gemeente Bergh in acht al bestaande straten vernieuwde straatnaamborden geplaatst. Op deze borden is onder de straatnaam in kleinere letters een informatieve regel toegevoegd. De straatnamen houden net als de Wim Moormanstraat verband met de Tweede Wereldoorlog. Aan de paal van elk van deze straatnaamborden is een bordje met een QR-code bevestigd, die doorverwijst naar de Berghapedia-pagina van de betreffende persoon.

Het programma van de onthulling, dat hieronder is afgebeeld, werd samengesteld door Henk Ankoné, die ook als ceremoniemeester optrad.
Het bestond uit:

  • een welkomstwoord door Henk Ankoné zelf.
  • een toespraak door Marcel Messing.
  • een muzikaal intermezzo door de groep Rose-île.
  • de eigenlijke onthulling door drie generaties nabestaanden van Wim Moorman, die de Nederlandse vlag van het bord trokken.
  • het eresaluut The Last Post gespeeld door Miriam Braam van Muziekvereniging Volharding.
  • het in werking stellen van de QR-code door Wim Moormans achterkleinneef.
  • een informele nazit in het Dorpshuis Beek-Loerbeek, waar een scène uit de rockopera FREYHEYT werd vertoond.
De uitnodiging
Het programma
Klik meermaals op de afbeeldingen voor een vergroting.

Beeldmateriaal

REGIO8 was bij de ceremonie aanwezig en maakte daarvan dit verslag: Verzetsheld Wim Moorman geëerd met straatnaam in Beek