Bijdragen aan Berghapedia? Klik hier om je aan te melden !

Dorsthorst, Gerardus Wilhelmus te

Uit Berghapedia
Versie door Verre neef (overleg | bijdragen) op 27 sep 2010 om 09:45 (Bronnen: link hersteld)
Ga naar: navigatie, zoeken

Gerard te Dorsthorst werd geboren op 6 januari 1927 in Azewijn als zoon van Gradus te Dorsthorst en Wilhelmina Elisabeth van Diek. Het huidige adres van de ouderlijke woning is Marssestraat 33.

Gerard is nummer 17 op de Azewijnse schoolfoto uit 1937.

Nederlands-Indië

Bij de Militaire Politie

Gezellig in een betjak in Trenggalek, Oost-Java, 14 augustus 1949. Gerard (links) met zijn plaatsgenoot Louis Delleman.

Gerard heeft uitstel van militaire dienst gehad, zodat hij in Nijmegen de kweekschool kon afmaken. Daarna werd hij onderwijzer in Terborg. Normaal gesproken had hij in de zomer van 1947 moeten opkomen, maar dat werd nu een klein jaar later. Aldus is hij pas op 1 september 1948 als dienstplichtig marechaussee met de Sibajak in Nederlands-Indië aangekomen. In Indië werkte de Koninklijke Marechaussee samen met de Militaire Politie van het KNIL, en was laatstgenoemde naam gangbaar; ook kortweg op z'n Engels em-pie.

De aankomst was vlak voor de troonsbestijging van koningin Juliana, zodat de meeste militairen toen een paar vrije dagen hadden. Zo niet de marechaussee, die het toen juist extra druk had. Maar omdat Gerard nog maar net was gearriveerd, werd hij niet voor de stadsdienst ingezet, maar ingedeeld om een geldtransport naar Bandoeng te helpen bewaken.

Na twee dagen was Gerard terug uit Bandoeng, waarna zijn diensttijd als marechaussee pas echt begon. Als eerste kreeg hij een kantoorbaan op het Hoofdkwartier van de Generale Staf in Batavia, met vaste werktijden van 7 uur 's morgens tot 2 uur 's middags.

Met de vrije tijd die hij daarna had, had hij geen moeite. Hij had zo niet alleen gelegenheid om voor de hoofdakte te leren, maar ook voor ontspanning. Begin 1949 is hij in het Militair Hospitaal in Batavia op bezoek geweest bij zijn aanstaande zwager Antoon Berentsen, die daar herstelde van verwondingen.

Ook heeft hij, blijkens bovenstaande foto, kans gezien naar Oost-Java te reizen (waarschijnlijk voor dienstaangelegenheden). In augustus 1949 werd hij overgeplaatst naar de Fotodienst van de Militaire Politie in Batavia. Het werk daar beviel hem goed; er werden de hele dag foto's van allerlei soorten en formaten afgedrukt.

Het valt op dat Gerard in zijn brieven regelmatig aandacht besteedt aan de stand van de onderhandelingen tussen Nederland en Indonesië. Misschien was hij meer politiek bewust dan de anderen, maar het feit dat hij een geregelde dienst met vaste werktijden in Batavia had, en niet op een buitenpost in de rimboe zat, zal hierbij ook een rol hebben gespeeld.

Het is (nog) niet bekend wanneer Gerard precies is teruggekomen.

Zie ook

Zijn verdere leven

Gerard trouwde op 22 november 1955 met Johanna Theodora Maria Berentsen uit Zeddam (een zus van Antoon Berentsen). Zij kregen vier kinderen: M.A.W. (Marijke) *1956, W.A.M. (Mieke) *1958, M.Th.M. (Monique) *1961, G.J.P.M. (Ger-Jan) *1965.

Hij was onderwijzer van beroep; zijn laatste functie was directeur van een basisschool in Utrecht. In die stad overleed hij op 3 augustus 2004.

Bronnen

Sjabloon:Onderwerp