Bijdragen aan Berghapedia? Klik hier om je aan te melden !

Liemers Museum

Uit Berghapedia
Versie door Berghfanaat (overleg | bijdragen) op 7 nov 2010 om 15:36 (Kilder: laatste week)
Ga naar: navigatie, zoeken

Het Liemers Museum is een streekmuseum, dat het verhaal van de Liemers en haar bewoners vertelt.

Het gebied de Liemers ligt tussen de Rijn, IJssel, Oude-IJssel en de Duitse grens. De volgende (grotere) plaatsen liggen in het gebied: Angerlo, Beek, Didam, Duiven, 's-Heerenberg, Herwen, Aerdt, Lobith, Tolkamer, Spijk, Westervoort, Zeddam, Zevenaar en zelfs Ulft en Gendringen kunnen tot het gebied worden gerekend.

De geïsoleerde ligging tussen de rivieren had een eigen ontwikkeling tot gevolg. De streek onderscheidt zich daardoor van de Achterhoek/Graafschap, Arnhem en Veluwe en zelfs van de Betuwe die ten zuiden van de Rijn ligt. Dat gevoel van ‘anders zijn’ heeft, na een lange periode van voorbereiding, in 1979 geleid tot de oprichting van het Liemers Museum in Zevenaar.

Dialectwand

Het Liemers Museum in Zevenaar gaat meer doen met de Liemerse streektaal. In het nieuwe museum aan de Kerkstraat komt een dialectwand en er volgen dialectavonden met oudheidkundige verenigingen.

In de koffiekamer daagt het museum de bezoekers straks uit om eens lekker ‘plat te praoten’.

Het Liemers dialect toevoegen aan het werkterrein van het museum is al een oude wens, zegt directeur Ingrid Mens. De gelegenheid doet zich voor nu deze zomer het nieuwe museum aan de Kerkstraat open gaat.

Besloten is om te beginnen met een dialectwand, maar het streven is om ook een ‘wetenschappelijk’ tintje aan het project te geven. Dat gaat gebeuren door uitgesproken woorden en zinnen in het Liemers dialect op te nemen, af te spelen en te bewaren voor het nageslacht. Daarvoor volgt een samenwerking met het Staring Instituut in Doetinchem.

Voor de opnameapparatuur zijn enkele duizenden euro’s nodig. Inmiddels is subsidie aangevraagd en loopt er een inzamelingsactie rond de officiële opening van het vernieuwde museum op zondag 13 juni.

Museum was tot 2010 dicht

Het Liemers Museum in Zevenaar blijft voor publiek zeker tot 2010 dicht. Terwijl het bestuur een jaar geleden zo vurig had gehoopt dat de expositieruimte helemaal niet dicht zou hoeven.

Het museum staat er qua huisvesting slecht voor. Het depot is weliswaar goed ondergebracht in een oude school aan de Molenstraat. Maar met de verbouwing van de voormalige sportschool Bent aan de Kerkstraat is nog steeds niet gestart. Er is ook nog geen bouwer geselecteerd.

"We hebben nog niet eens een huurcontract", zegt voorzitter Joop de Leuw. "En dan te weten dat het gebouw in een belabberde staat verkeert, er moet veel aan gebeuren." De Leuw sprak in mei, toen het oude museumgebouw Huize Mathena op slot ging, nog de wens uit dat de sluiting van korte duur zou zijn, uiterlijk tot oktober. Dit omdat anders de loop naar het museum zou verdwijnen. Het museum moest Huize Mathena, dat eigendom is van BAT, verlaten. Omdat BAT, nu de sigarettenproductie in Zevenaar is gestopt, alle gebouwen wil verkopen.

De gemeente slaagde er niet in een geschikt pand te vinden. Vandaar dat werd gekozen het depot en de expositieruimte te splitsen over twee gebouwen, waar makkelijker een alternatief voor te vinden is. Het werden de Kerkstraat en Molenstraat. Voor het depot is het goed gekomen. Maar eer de expositieruimte naar de Kerkstraat kan, moet er nog veel gebeuren. De gemeenteraad moet formeel nog besluiten de jaarlijkse subsidie, voor wat het Zevenaarse aandeel betreft, met 8.000 euro op te krikken. Dan worden de verbouwing en huur betaalbaar. Voor de vakantie was al duidelijk dat de raad akkoord gaat. Er is alleen niets in gang gezet om de vaart erin te houden. Niet alleen Zevenaar moet meer doen. Dit geldt ook voor Montferland, Duiven en Rijnwaarden. Samen betalen deze gemeenten nu jaarlijks 80.000 euro.

Exposities worden ook via de Digitale nieuwsbrief van de Heemkundekring Bergh aangekondigd.

Het verdwenen verleden van Kilder

In het Liemers Museum te Zevenaar is van 3 oktober tot en met 14 november de tentoonstelling ‘Het verdwenen Verleden van Kilder’ te zien.

In de tentoonstelling zijn oude foto’s te zien van Kilder, vergroot op A4 formaat. De foto’s dateren van het begin 1900 tot en met 1965. Beelden van verdwenen gebouwen en zelfs hele straatgezichten, maar ook groepsportretten uit lang vervlogen tijden en gebeurtenissen die reeds lang tot het verleden behoren, geven een beeld van deze plaats. Er worden onder andere foto’s getoond van molen de Rembrandt, kerk Sint Jan de Doper, het hagelkruis en van schutterij Sint Jan.
De tentoonstelling is samengesteld uit foto’s uit de collectie van diverse mensen waaronder de heer H. Elshof uit Kilder, de heer H. Harmsen uit Stokkum en mevrouw T. Jansen uit Kilder, die zij speciaal voor deze tentoonstelling beschikbaar hebben gesteld. Ook wordt er een film getoond van Kilder eind vijftiger jaren. Naast de foto’s en de film worden er ook voorwerpen getoond afkomstig van Schutterij Sint Jan en van de kerk Sint Jan de Doper. Vooral voor (oud)-inwoners van Kilder is deze tentoonstelling een mooie gelegenheid om nostalgische herinneringen op te halen.

Het museum is open op di t/m zo van 14.00 tot 17.00 uur.
Bezoekadres: Kerkstraat 16, Zevenaar, Tel. 0316-581830

Bron

Gelderlander editie Liemers i.z. 'gesloten tot 2010' en 'Dialectwand'

Externe link

Sjabloon:Onderwerp