Bijdragen aan Berghapedia? Klik hier om je aan te melden !

Stuers, Joseph Pierre Adrien Louis de

Uit Berghapedia
Versie door Verre neef (overleg | bijdragen) op 7 okt 2019 om 14:19 (Opmaak aangepast, wapen toegevoegd)
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Ga naar: navigatie, zoeken
Het wapen
van Joseph de Stuers

Geboorte en huwelijk

Joseph Pierre Adrien Louis ridder de Stuers werd op 15 september 1783 geboren in Roermond als oudste zoon van Pierre Jean Joseph Bernard ridder de Stuers en Petronella Jeanna Louisa de la Court. Zijn ouders vestigden zich in 1801 met hun gezin op de Boetselaersborg in 's-Heerenberg. Of Joseph toen als 18-jarige nog met hen is meegekomen, is niet bekend.

Hij trouwde op 2 juni 1810 in Amsterdam met Sina Frederica Alexandra Saportas, geboren op 20 februari 1784 als dochter van David Saportas en Adriana Gordijn. Uit dit huwelijk werden drie kinderen geboren, van wie het oudste, een zoon, al na een jaar overleed.

In Hollandse en Franse dienst

De intocht van Napoleon te Amsterdam op 9 oktober 1811, door de Antwerpse schilder Mattheus Ignatius van Bree. De Stuers is de vierde persoon van rechts, iets achter de dominees in hun zwarte toog met befje.

De Stuers maakte carrière als hoge ambtenaar. Hij begon zijn loopbaan als auditeur bij de staatsraad van het Koninkrijk Holland, de Franse vazalstaat waarvan Napoleons broer Lodewijk Napoleon koning was. Dit betekent dat hij niet voor 1806 in dienst kan zijn getreden. Op 25 september 1809 werd hij bevorderd tot auditeur des Konings, en op 28 februari 1810 tot secretaris van het kabinet des Konings. Kort daarop lijfde keizer Napoleon het Koninkrijk Holland in, en De Stuers kwam in Franse dienst als secretaris van het kabinet van de keizer.

Al gauw werd hij benoemd tot secretaris-generaal van het departement der Zuiderzee, dat de huidige provincies Noord-Holland en Utrecht omvatte. Zijn standplaats werd Amsterdam, waar hij op 9 oktober 1811 aanwezig was bij de intocht van keizer Napoleon. Deze gebeurtenis is door de Antwerpse schilder Mattheus Ignatius van Bree vastgelegd op een schilderij met de titel "De intocht van Napoleon te Amsterdam". De Stuers is de vierde persoon van rechts, iets achter de dominees in hun zwarte toog met befje. Het schilderij is na een recente restauratie te zien in de Schuttersgalerij van het Amsterdam Museum in de Klaverstraat in Amsterdam.

In 1812 verhief Napoleon hem tot baron de l'Empire. Nadat Nederland in 1813 zijn onafhankelijkheid had teruggekregen, trad De Stuers in Nederlandse dienst. Koning Willem I verhief hem in 1824 in de Nederlandse adelstand met de titel ridder. Die had hij in feite al als Oostenrijkse titel van zijn vader geërfd.

Consul in Columbia

In het voorjaar van 1826 benoemde koning Willem I hem tot consul-generaal in Bogota, de hoofdstad van Columbia. Dit land werd van 1819 tot 1830 ook wel aangeduid als "de noordelijke republieken van Zuid-Amerika" en omvatte toen ook Venezuela, Ecuador, Panama en delen van Peru, Guyana en Brazilië.

De Stuers heeft het einde van Groot-Columbia niet meer meegemaakt, want hij overleed een jaar na aankomst op 30 oktober 1827 in Santa Fé de Bogota. Hij was 47 jaar oud. Latere bronnen vermelden alleen dit simpele feit, maar dagbladen uit die tijd berichtten dat hij was omgekomen bij een duel met een adjudant van de Colombiaanse president Simón Bolivar.

De Stuers' vrouw overleed in Brussel op 18 maart 1865, 81 jaar oud.

Bronnen

  • Nieuw Nederlandsch biografische woordenboek, Deel 7 (1927), blz. 1188–1189
  • Op Delpher
    • 's-Gravenhaagsche Courant van 7 april 1826
    • Dagblad van 's-Gravenhage van 15 februari 1828
    • Middelburgsche Courant van 16 februari 1828
    • Journal de la Province de Limbourg van 17 februari 1828
    • Java-bode van 29 april 1865
    • Amstelodamum; orgaan van het Genootschap Amstelodamum, elfde jaargang (1924), blz. 38
  • Artikel over De Stuers van 30 oktober 2011 op Het hart van Amsterdam