Bijdragen aan Berghapedia? Klik hier om je aan te melden !

Lukkezen, Johannes Josephus

Uit Berghapedia
Versie door BenninkR (overleg | bijdragen) op 1 okt 2020 om 08:42 (cat)
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Ga naar: navigatie, zoeken
Jan Lukkezen Uitvaart.jpg

Jan Lukkezen werd geboren op 18 februari 1934 in Vinkwijk als zoon van Hermanus Antonius Lukkezen en Everdina Geertruida Stienissen. Hij was een broer van Henk, Bertus en Theo Lukkezen. Hij overleed op 9 april 2011. Hij was bestuurslid van de Heemkundekring Bergh van 1984 tot 2004 en schreef artikelen over Bergh in Standaardnederlands en Barghs dialect voor Old Ni-js en Montferland Nieuws.

In februari 1991 kreeg hij een koninklijke onderscheiding. De eremedaille in zilver behorende bij de Orde van Oranje-Nassau werd hem opgespeld door burgemeester A.J.A. Jansen van de gemeente Gendringen. Hij kreeg de medaille voor zijn 40-jarig dienstverband bij de overheid.

Lukkezen werkte vanaf 1952 tot oktober 1959 in de gemeente Bergh op de afdeling sociale zaken. Sedert eind oktober 1959 was hij in dienst bij de afdeling sociale zaken van de gemeente Gendringen, waar hij een leidinggevende functie had als groepsleider binnendienst.

Naast zijn dagelijks werk maakte Lukkezen zich ook verdienstelijk binnen het verenigingsleven in Gendringen en Bergh. Hij was onder andere consul van de voetbalvereniging Gendringen en bestuurslid van de Heemkundekring Bergh. Daarnaast was hij collectant bij de St. Martinusparochie Gendringen en secretaris-penningmeester van de Stichting Zwembad Gendringen.

Gedeeltelijke tekst uit het bidprentje van Jan

Jan is geboren en getogen in de Vinkwijk in Zeddam als vierde kind van Herman en Dina Lukkezen. Hij was de jongste van de vier broers. In 1960 trouwde Jan met Riky Dijker uit 's-Heerenberg.

Hij was dol op het Huis Bergh en op het dialect, zat maar liefs 20 jaar in het bestuur van de Heemkundekring Bergh en ook in de redactie van het lijfblad Old Ni-js.

Vaste prik was op maandagavond het Heemkundehuus, elke dinsdag dook hij in de archiefstukken van het Huis Bergh en een keer in de maand in het St. Oswaldus Archief in Zeddam.

Zie ook

Bronnen