Bijdragen aan Berghapedia? Klik hier om je aan te melden !

Wentink, Berendina Hendrika

Uit Berghapedia
Versie door Verre neef (overleg | bijdragen) op 11 dec 2020 om 13:12 (Nieuwe pagina aangemaakt met 'thumb|530px|<center>''' Dina Wentink met haar oom Bernard Kersjes in [[1928<br>in de tuin van d...')
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Ga naar: navigatie, zoeken
Dina Wentink met haar oom Bernard Kersjes in 1928
in de tuin van diens woning in Laren (Gld.)

Berendina Hendrika Wentink werd op 2 november 1892 geboren in Braamt als dochter van Johan Herman Wentink en Jacoba Johanna Kersjes. Haar moeder was een zus van Bernard Kersjes.

Dina Wentink studeerde aan de Nieuwe Huishoudschool aan de Gabriël Metsustraat in Amsterdam van oktober 1915 tot juli 1919, toen zij slaagde als lerares in koken en voedingsleer. Kort daarop werd zij benoemd tot lerares aan de Vakschool voor Meisjes in Brielle. In juli 1923 vertrok zij naar Groningen.

Uit De Graafschabode van 22 juli 1919
Uit De Graafschabode van 5 augustus 1919

In oktober 1930 vestigde Dina Wentink zich op het adres Reijnier Vinkeleskade 3 III in Amsterdam. Dit was ook het adres van het secretariaat van de Nederlandsche Vereeniging van Werkende Vrouwen (NVWV), die dat jaar werd opgericht. Door de jaren heen is de naam een aantal keren gewijzigd, en sinds 1990 heet de nog steeds bestaande vereniging Vrouwen in Bedrijf en Beroep. Zij behartigt in ruime zin de belangen van werkende vrouwen, en is aangesloten bij de International Federation of Buisness and Professional Women.

In deze brief van 7 januari 1933 vertelt Dina Wensink in het Engels over de Nederlandsche Vereeniging van Werkende Vrouwen

Dina Wentink was meerdere jaren secretaresse van deze vereniging. Hoelang zij dit werk heeft gedaan, kon nog niet worden achterhaald, maar waarschijnlijk tot 1935. Het is echter duidelijk dat zij zich, zelf een werkende vrouw, al in de jaren dertig heeft ingezet voor gelijkberechtiging van werkende vrouwen. Als secretaresse van de vereniging onderhield zij contacten met vergelijkbare organisaties in binnen- en buitenland. Uit de correspondentie blijkt dat zij in elk geval Engels en Frans beheerste.

Zij heeft het archief van de NVWV over de jaren 1931– 1935 overgedragen aan het Internationaal Archief voor de Vrouwenbeweging (IAV). Dit archief bevond zich in Amsterdam, maar is in de Tweede Wereldoorlog door de Duitsers geconfisqueerd. Na de oorlog was het jarenlang onvindbaar, tot een journalist van de NRC het in 1990 bij toeval vond in Moskou. Een deel is in 2003 na lang onderhandelen door Rusland teruggegeven aan Atria, kennisinstituut voor emancipatie en vrouwengeschiedenis in Amsterdam, de rechtsopvolger van de NVWV. Hiertoe behoren de microfilms die in Moskou van het archief zijn gemaakt. Deze zijn via Atria's website te raadplegen.

In oktober 1935 verhuisde Dina Wensink naar de Amstelkade 36 III in Amsterdam. Deze verhuizing is tevens een aanwijzing dat zij toen is gestopt met haar werk als secretaresse van de NVWV. Zij woonde nog op de Amstelkade toen zij op 5 november 1947 overleed, drie dagen na haar 55e verjaardag. Zij werd begraven in het graf naast dat van haar oom Bernard Kersjes op de protestantse begraafplaats aan de Kilderseweg in Zeddam.

Bronnen