Bijdragen aan Berghapedia? Klik hier om je aan te melden !

Coenders, Wilhelmina

Uit Berghapedia
Versie door Verre neef (overleg | bijdragen) op 3 aug 2023 om 04:31 (Nieuwe pagina aangemaakt met 'thumb|right|250px '''Wilhelmina Coenders''', roepnaam Mina, was religieuze. Zij werd op 17 juni...')
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Ga naar: navigatie, zoeken
Zuster Ursulina Coenders.jpg

Wilhelmina Coenders, roepnaam Mina, was religieuze. Zij werd op 17 juni 1885 geboren in Kilder als dochter van Theodorus Lodewijkes Coenders en Theodora Wilhelmina Bosch.

Mina was dienstbode bij Hotel Bosman in 's-Heerenberg toen zij op 12 februari 1906 werd uitgeschreven uit het bevolkingsregister van de gemeente Bergh wegens vertrek naar Amsterdam. Daar trad zij in bij de congregatie van de Arme Zusters van het Goddelijk Kind en nam de kloosternaam Ursulina aan. In de loop van de vorige eeuw heeft de congregatie haar naam veranderd in Zusters van "De Voorzienigheid", naar de naam van het huis aan de Lauriergracht in Amsterdam waar in 1856 de eerste zusters hun professie hebben afgelegd.

Zuster Ursulina had al in een aantal huizen van de Arme Zusters gewerkt toen zij in 1921 naar het huis in Scheveningen ging. De belangrijkste functie van dit huis was de verpleging van de eigen zusters. Het is niet bekend of zuster Ursulina toen al opgenomen werd, maar zij leed aan een geestelijke ziekte. Haar vader was van huis uit protestant en was katholiek geworden om met haar moeder te kunnen trouwen. Als man van eenvoudige protestantse komaf vond hij dat zijn dochters als religieuze een te hoge levensstaat zouden krijgen. Maar ook Mina's zussen Bertha en Stina zijn ondanks hun vaders afkeuring religieuze geworden.

Zuster Ursulina leed erg onder haar vaders afwijzing. In een bewaard gebleven brief naar huis schreef zij: Ik zou u nog eens zo gaarne willen zien en spreken. In de familie gaat het verhaal dat de kloosteroversten haar op een gegeven moment naar het klooster Sint Lidwina in Etten hebben gestuurd, zodat haar ouders, broers en zussen haar zouden kunnen bezoeken. In het bevolkingsregister van de gemeente Gendringen is haar naam echter niet gevonden, dus het de vraag is of zij inderdaad in het klooster in Etten heeft gewoond.

Haar vader is haar blijven afwijzen als "ongehoorzame dochter". Dit heeft haar zo belast dat ze als psychiatrisch patiënte werd verpleegd in Scheveningen. Daar overleed zij op 4 april 1958, 72 jaar oud.

Bronnen