Bijdragen aan Berghapedia? Klik hier om je aan te melden !

Brenninkmeyer, Franciscus Antonius

Uit Berghapedia
Ga naar: navigatie, zoeken
Kapelaan Brennikmeyer.JPG

Frans Brenninkmeyer werd geboren te Sneek op 6 juni 1918 als zoon van Franciscus Josephus Brenninkmeyer en Elisabeth Maria Anna van der Hoeven. Hij werd op 19 juli 1942 priester gewijd en was daarna kapelaan in Breukelen.

Op 19 februari 1946 werd hij door aartsbisschop De Jong benoemd tot “vicaris substitutes” van Azewijn en tijdelijk belast met het bestuur van de parochie. Als zodanig verving hij pater Gommers, die sinds april 1943 de plaats van de zieke pastoor Büter had ingenomen.

Na het overlijden van pastoor Büter op 9 februari 1948 en de komst van de nieuwe pastoor Heinink op 27 februari, werd hij per 9 april 1948 benoemd tot kapelaan van de Sint Lambertusparochie in Hengelo (O). Op zijn afscheidsavond werd hem warme hulde gebracht voor zijn twee jaren werk. Hierbij waren ook burgemeester Nederveen en gemeentesecretaris Helmink aanwezig.

Hij heeft in Hengelo (O) gestaan tot hij op 21 september 1962 werd benoemd tot pastoor van de parochie Antonius van Padua in Nieuw-Dijk. Zijn pastoraat daar duurde kort, want in 1966 volgde zijn benoeming tot pastoor in Arnhem-Zuid. Zijn gouden priesterjubileum vierde hij in 1992 als pastoor van Weerselo. Daar overleed hij op 20 november 2000, 82 jaar oud, en werd daar begraven. In Weerselo is een straat naar hem vernoemd.


Bronnen