Bijdragen aan Berghapedia? Klik hier om je aan te melden !
Burgers, Johannes Gerhardus Hendrikus
Johannes Gerhardus Hendrikus (Jan) Burgers was de oprichter van Burgers Dierenpark. Hij werd op 31 januari 1870 geboren in 's-Heerenberg als zoon van Johannes Burgers en Theodora Wezendonck. Hij was slager toen hij op 29 april 1895 in 's-Heerenberg trouwde Maria Franciska Theodora Erwig, geboren in 's-Heerenberg op 5 november 1873 als dochter van Johann Heinrich Erwig en Johanna Wilhelmina Burgers. In het bevolkingsregister is met potlood achter zijn beroep van Jan Burgers ingevuld: Artis!
Jan Burgers begon zijn dierenpark in 1913 in 's-Heerenberg op de hoek van de Peeskesweg en de Vossenweg met de openstelling van zijn Faisantarie Buitenlust. Dit dierenpark is de oorsprong van het huidige Koninklijke Burgers' Zoo in Arnhem, dat sinds het 100-jarig bestaan in 2013 het predicaat koninklijk mag voeren. Ter gelegenheid van dit eeuwfeest werd in 's-Heerenberg het beeld Leeuwtje Bergha onthuld.
Op verschillende plaatsen in 's-Heerenberg hebben bordjes gestaan hebben met het opschrift Zum Tierpark. Bij de ingang stonden twee stenen leeuwgestalten. De entree bedroeg toentertijd tien cent voor kinderen en twintig cent voor ouderen. Er liepen buldoggen rond, die bij de bewaking van het uitgestrekte terrein hielpen. Er waren eenden- en zwanenvijvers.
Burgers was een bekwaam dierfokker: hij fokte een fazanten en pauwen die volgens kenners de mooiste van de wereld moest zijn. Veel dierparken betrokken regelmatig sier- en pluimgevogelte uit 's-Heerenberg. Andere vogels waren bonte pauwen, witte, Javaanse, blauwvleugelige en blauwe, flamingo's en Egyptische nijlganzen. Verder waren er wilde zwijnen, vossen, wolven, lama's, moeflons, kamelen, bizons, antilopen, zeboes, dassen, tedalschapen, beren, leeuwen en leeuwinnen. Voor het tedalschaap waren 'rotsen' gebouwd. Men experimenteerde er met kruisingen en acclimatiseerproeven.
Oorspronkelijk hield Jan Burgers achter zijn slagerij in de Oudste Poortstraat allerlei vreemde dieren. Hij fokte ermee verder en verkocht zijn winkel aan de firma Witte. Hij bouwde 'de Vogelweide', het bij het dierenpark horende woonhuis aan de Peeskesweg en betrok dat huis in 1907. Hij begon er een echte dierentuin en breidde die telkens uit. Hij trok veel bezoekers, vaak ook groepen. Toen hij de weg van 's-Heerenberg naar zijn complex niet verhard kon krijgen, vertrok hij in 1923 met zijn dieren naar Arnhem, van welke stad hij reeds een uitnodiging had ontvangen.
Jan Burgers overleed op 12 juni 1943 in Arnhem, 73 jaar oud. Op 3 augustus 2004 overleed Antoon van Hooff, directeur van Burgers Dierenpark, kleinzoon van Jan Burgers.
Bronnen
- Old Ni-js nr. 3 en nr. 15.
- Op Wikipedia:
- Burgers, Johannes Gerhardus Hendrikus (1870-1943) in het Biografisch Woordenboek van Nederland