Bijdragen aan Berghapedia? Klik hier om je aan te melden !

Diederik van Hamaland

Uit Berghapedia
Ga naar: navigatie, zoeken

Diederik van Hamaland werd omstreeks 970 geboren als oudste zoon van Immed IV van Hamaland en Adela van Hamaland. Zijn naam komt ook voor als Dirk, Dietrich, Dietricus, Theoderich, Theoderik, Thiedericus en verwante spellingen.

Hij volgde zijn vader op als graaf van Hamaland en diens andere bezittingen. Genoemd worden Veluwe, Betuwe, Duffelgouw en Hettergouw. Wanneer hij zijn vader opvolgde blijft onduidelijk, omdat niet bekend wanneer die is overleden. Het was in elk geval voor 995, omdat zijn moeder toen hertrouwde. Zijn moeder heeft zilveren munten laten slaan met het opschrift "gravin Adela", zodat het aannemelijk is dat zij enige tijd als regentes is opgetreden. In dat geval was Diederik nog erg jong toen zijn vader overleed.

Diederik heeft zijn bezit uitgebreid met het graafschap Teisterbant, mogelijk door een huwelijk met een dochter van graaf Unruoch van Teisterbant. Dit graafschap lag in het westelijk deel van de huidige Betuwe. Hoewel niet met zekerheid bekend is wie Diederiks vrouw was, heeft hij wel minstens twee dochters gehad.

De 12e-eeuwse kroniek Vita Meinwerci episcopi Patherbrunnensis over het leven van Diederiks broer Meinwerk, bisschop van Paderborn, verhaalt dat Diederik in 1017 of 1018 door zijn moeder bij de burcht Uplade is vermoord. Aangezien er geen andere bronnen zijn die dit bevestigen, wordt aangenomen dat de kroniekschrijver zich hier vergiste met de moord op Wichman van Vreden.

Wel schijnt het zo te zijn dat Diederik in 1017 of 1018 is overleden. Hij werd opgevolgd door zijn stiefvader Balderik van Duffelgouw.

Bronnen