Bijdragen aan Berghapedia? Klik hier om je aan te melden !

Frank, Isaäk

Uit Berghapedia
Ga naar: navigatie, zoeken

Isaäk Frank was slager in 's-Heerenberg. Hij werd daar op 4 augustus 1762 gedoopt als zoon van Meijer Israël Frank en Sibilla Sanders. Hij was een oom van Sara Frank.

Uit zijn huwelijk met Anna Rosendaal werd op 15 maart 1810 zijn dochter Flora geboren. Die trouwde met Heijman Wertheim, uit welk huwelijk twee dochters (Isaäks kleindochters) geboren werden die trouwden met Hartog Hijmans. Dit waren Zila Wertheim (18441877) en Sebilla Wertheim (18461933).

Moeder Anna Rosendaal wordt genoemd in de huwelijks- en in de overlijdensakte van dochter Flora. Verder is deze naam nergens aangetroffen, maar wel de naam Hanneke David. Mogelijk is Anna Rosendaal gestorven, waarna Isaäk Frank met Hanneke David getrouwd kan zijn. Uit de huwelijksakte van dochter Flora blijkt echter dat Anna Rosendaal op de trouwdag nog leefde. Bij nadere beschouwing kunnen Anna Rosendaal en Hanneke David inderdaad een en dezelfde persoon zijn. Anna en Hanneke zijn allebei een vorm van Johanna, en David kan een patroniem zijn (Anna's vaders naam). Haar volledige naam was dan Anna David Rosendaal. Zij werd op 6 juni 1766 geboren in Perleberg, een stad in het huidige Bundesland Brandenburg.

Isaäk Frank woonde vanaf 1833 in een huis in de Kellenstraat. Hij overleed daar op 7 oktober 1845, 83 jaar oud. Het ligt voor de hand dat hij begraven werd op de Joodse begraafplaats in 's-Heerenberg, maar daar is geen bewijs voor. Zijn grafsteen is dan in de loop der tijd verloren gegaan. Van zijn broer Nathan is wel een grafsteen aanwezig; de oudste op deze begraafplaats.

Zijn weduwe heeft nog tot 27 oktober 1853 ingewoond bij het gezin van dochter Flora in de Kellenstraat. Op die dag werd zij uitgeschreven naar Pruisen. Mogelijk is zij naar haar geboorteplaats Perleberg teruggegaan.

Bronnen