Bijdragen aan Berghapedia? Klik hier om je aan te melden !

Gendringen: verschil tussen versies

Uit Berghapedia
Ga naar: navigatie, zoeken
(De brand van 1830: stoffelijke resten graaflijke familie)
k (De brand van 1830: juliana)
Regel 9: Regel 9:
 
Op 18 mei [[1830]] werd het centrum van Gendringen getroffen door een grote [[brand]]. Daarbij werd ook het gemeentehuis met al zijn akten en archieven in de as gelegd. Stamboomonderzoekers en heemkundigen ondervinden heden ten dage nog de gevolgen van deze ramp.
 
Op 18 mei [[1830]] werd het centrum van Gendringen getroffen door een grote [[brand]]. Daarbij werd ook het gemeentehuis met al zijn akten en archieven in de as gelegd. Stamboomonderzoekers en heemkundigen ondervinden heden ten dage nog de gevolgen van deze ramp.
  
Ook de kerk ging in vlammen op. Hier waren de stoffelijke resten bijgezet van [[Willem IV van den Bergh]] zijn vrouw [[Maria van Nassau]], zijn dochters [[Juliana van den Bergh|Juliana]] en [[Wilhelmina van den Bergh|Wilhelmina]], en zijn zonen [[Oswald van den Bergh (1561-1586)|Oswald]], [[Adam van den Bergh (±1570-1590)|Adam]] en mogelijk ook [[Lodewijk van den Bergh|Lodewijk]]. Oorspronkelijk waren zij bijgezet in de kelder van een toren van [[kasteel Ulft]]. Toen die in [[1761]] gesloopt werd, zijn de doodskisten overgebracht naar de kerk in Gendringen. In [[1955]] zijn bij opgravingen ter plekke menselijke beenderen gevonden, maar die konden niet aan de graaflijke familie worden gerelateerd.
+
Ook de kerk ging in vlammen op. Hier waren de stoffelijke resten bijgezet van [[Willem IV van den Bergh]] zijn vrouw [[Maria van Nassau]], zijn dochters [[Juliana van den Bergh (1571-1591)|Juliana]] en [[Wilhelmina van den Bergh|Wilhelmina]], en zijn zonen [[Oswald van den Bergh (1561-1586)|Oswald]], [[Adam van den Bergh (±1570-1590)|Adam]] en mogelijk ook [[Lodewijk van den Bergh|Lodewijk]]. Oorspronkelijk waren zij bijgezet in de kelder van een toren van [[kasteel Ulft]]. Toen die in [[1761]] gesloopt werd, zijn de doodskisten overgebracht naar de kerk in Gendringen. In [[1955]] zijn bij opgravingen ter plekke menselijke beenderen gevonden, maar die konden niet aan de graaflijke familie worden gerelateerd.
 
{|
 
{|
 
|- valign="top"
 
|- valign="top"

Versie van 21 jan 2018 om 17:58

De heerlijkheid Gendringen was ooit Berghs gebied dat een leengoed was van de bisschop van Keulen. Frederik II van den Bergh heeft het tussen 1312 en 1331, waarna zijn zoon zoon Adam in 1341 als leenopvolger werd aangewezen. Het muntrecht werd in 1346 van Gendringen overgeplaatst naar 's-Heerenberg.

Kapelaan Charles Schaepman die later pastoor werd in Wijnbergen heeft er goed werk verricht voor dwangarbeiders uit Kamp Rees, net als heel veel andere inwoners uit Gendringen en omgeving.

Berghse Kei

Stichting De Zonnebloem staat bekend als een geweldige instelling. In de regio werd voor deze organisatie erg veel werk verzet door Annelies Cornelissen-Roemaat uit Gendringen, die dan ook terecht in 1997 de versierselen behorende bij het Ridderschap van de Berghse Kei door president Hans Stein omgehangen kreeg.

De brand van 1830

Op 18 mei 1830 werd het centrum van Gendringen getroffen door een grote brand. Daarbij werd ook het gemeentehuis met al zijn akten en archieven in de as gelegd. Stamboomonderzoekers en heemkundigen ondervinden heden ten dage nog de gevolgen van deze ramp.

Ook de kerk ging in vlammen op. Hier waren de stoffelijke resten bijgezet van Willem IV van den Bergh zijn vrouw Maria van Nassau, zijn dochters Juliana en Wilhelmina, en zijn zonen Oswald, Adam en mogelijk ook Lodewijk. Oorspronkelijk waren zij bijgezet in de kelder van een toren van kasteel Ulft. Toen die in 1761 gesloopt werd, zijn de doodskisten overgebracht naar de kerk in Gendringen. In 1955 zijn bij opgravingen ter plekke menselijke beenderen gevonden, maar die konden niet aan de graaflijke familie worden gerelateerd.

Uit de Arnhemsche Courant van 22 mei 1830
Klik op de knipsels voor een vergroting.
Uit het Algemeen Handelsblad van 22 mei 1830

Zie ook

Bron o.a.