Bijdragen aan Berghapedia? Klik hier om je aan te melden !

Godfried II van Verdun

Uit Berghapedia
Ga naar: navigatie, zoeken
Dit portret van Godfried is volgens de bron een detail van een groter schilderij waar ook zijn vrouw op staat. Dat moet Adilla van Hamaland zijn. Het schilderij bevindt zich in de collectie van Le Gallerie degli Uffizi in Florence, maar er is helaas geen afbeelding van gevonden.

Godfried II van Verdun, zoon van Godfried I van Verdun en Mathilde van Saksen, werd rond 965 geboren. Hij trouwde in een onbekend jaar met van Adilla van Hamaland, een kleindochter van Adela van Hamaland. Door zijn huwelijk werd hij graaf van Hamaland.

In 1012 werd Godfried door de Duitse keizer Hendrik II benoemd tot hertog van Neder-Lotharingen, in welke hoedanigheid hij bekend staat als Godfried I van Neder-Lotharingen. Zijn bijnaam was Godfried de Kinderloze, waaruit blijkt dat er uit zijn huwelijk met Adilla geen kinderen werden geboren.

Het hertogdom Neder-Lotharingen was een van de delen waarin het Frankische Rijk van Karel de Grote was uiteengevallen en omvatte globaal het huidige Nederland, het Rijnland en België zonder het graafschap Vlaanderen.

Van Godfried is bekend dat hij aan meerdere veldtochten heeft deelgenomen, maar er zijn geen aanwijzingen dat hij zich ooit actief met Hamaland heeft bemoeid. Toen hij op 26 september 1023 overleed, volgde zijn jongere broer Gozelo I van Verdun hem op als hertog van Neder-Lotharingen en daarmee ook als graaf van Hamaland.

Bronnen