Bijdragen aan Berghapedia? Klik hier om je aan te melden !

Groep Cappetti

Uit Berghapedia
Ga naar: navigatie, zoeken

De Groep Cappetti was in de Tweede Wereldoorlog een verzetsgroep in Ulft die onder leiding stond van Harry Cappetti.

Harry Cappetti studeerde bij het uitbreken van de oorlog in Nijmegen. Via zijn contacten daar, heeft hij zijn verzetsgroep in 1943 aangesloten bij de Landelijke Organisatie voor hulp aan onderduikers, de LO, die dat jaar werd opgericht. Door overlappen in de organisatie viel de Groep Cappetti zowel onder de LO Limburg als onder de LO Gelderland. In de Gelderse LO waren er contacten op hoger niveau met Winterswijk en met Doetinchem. Het ligt voor de hand dat het contact in Doetinchem bestond uit Jan Houtsma en zijn groep, maar hierover geeft de bron geen nadere gegevens. Dit is op zich niet vreemd, omdat een verzetsman uit veiligheidsoverwegingen nooit meer wist dan strikt noodzakelijk was.

Na aansluiting bij de LO werd de Groep Cappetti aangeduid als LO District Ulft en omstreken. Hierin werkten verzetsgroepen samen uit (delen van) de toenmalige gemeenten Gendringen, Wisch, Bergh, Didam, Duiven, Herwen en Aerdt en Pannerden.

In diverse plaatsen was er een duikhoofd, een leider die met zijn groep onderduikadressen zocht en op allerlei wijze zorgde voor bonkaarten, geld en valse papieren. Dit waren de hoofdtaken van de LO. In Bergh waren twee duikhoofden: Ettema in Zeddam en Kempers in Azewijn.

Met Pinksteren 1944, in de nacht van 27 op 28 mei, werd een groot aantal leden van de Groep Cappetti opgepakt door de Sicherheitsdienst. Zij waren verraden door een plaatselijk NSB-lid. Behalve Harry Cappetti, zijn vader en drie van zijn broers, werden er nog twaalf mensen gearresteerd. Zij werden opgesloten in het huis van bewaring in Arnhem. Na verhoor werd een deel van de gevangenen vrijgelaten, waaronder vader Cappetti en twee van zijn zoons. Anderen kwamen via Kamp Vught of Kamp Amersfoort terecht in Duitse concentratiekampen. Harry Cappetti en zijn broer Jan behoorden tot degenen die naar Kamp Vught werden overgebracht. Beide Cappetti's hebben de oorlog in de kampen overleefd. Toen zij na de bevrijding op weg naar huis waren, is hun broer Charlie hen tegemoet gereden op een motor. Hij is toen bij een verkeersongeluk om het leven gekomen. Vader Cappettti heeft ook nog ondergedoken gezeten bij dokter Blom in Wehl. Als dokter Janssen deed hij er nuttig werk, begroef kisten glas en aardewerk en opereerde dokter Buijen aan een negenoog[1].

Helaas hadden de Duitsers tijdens de razzia een tas van Cappetti gevonden met een grote verscheidenheid aan belastend materiaal: blanco persoonsbewijzen, een grote hoeveelheid illegaal drukwerk, aantekeningen van de organisatie, een stempel van de gemeente Gendringen en uitrustingsstukken van geallieerde piloten. Waarschijnlijk heeft de Sicherheitsdienst op grond van dit materiaal duikhoofd Ettema in Zeddam kunnen ontmaskeren als verzetsman. Hij werd niet lang daarna, op 14 juni, gearresteerd. Een dag later waren de Duitsers in Azewijn op zoek naar duikhoofd Kempers, maar hij heeft kunnen ontsnappen.

Nadat de Groep Cappetti was opgerold, heeft Mieke Cappetti samen met enkele andere verzetsmensen een nieuwe LO District Ulft en omstreken opgezet. Uiteindelijk was de nieuwe groep in een groter gebied actief dan de oude, met name in de Liemers.

Ook in de nieuwe groep zaten mensen uit Bergh. Dit waren Broer Hieltjes en pater Serrarens in 's-Heerenberg, Berendsen in Beek (nog niet achterhaald wie dit was. red.) en wederom Leo Kempers in Azewijn. Ook Herman Ankoné en kapelaan Schaepman worden genoemd.

Bronnen

  • Verzet in de Achterhoek
  • Oorlog over ons dorp. Gedenkboek van Ulft 1940-1945, IJsselstroom, Ulft, 1947, blz. 11-71
  • [1] Th. A. Blom: Bommen op Wehl (De clandestiene Brasem, Kortenhoef 1945), blz 49-50