Bijdragen aan Berghapedia? Klik hier om je aan te melden !

Hieltjes, Wilhelmus Henricus

Uit Berghapedia
Ga naar: navigatie, zoeken
FB IMG 1567503445300.jpg

Wim Hieltjes (bijgenaamd Broer) werd op 29 april 1918 geboren in 's-Heerenberg als oudste zoon van Arnoldus Hendrikus Hieltjes, molenaar op de molen achter het Jodenkerkhof, en Maria Willemina Gerritsen.

Na het overlijden van zijn vader in september 1939 hielp hij zijn moeder om het bedrijf voort te zetten. In juni 1947 nam hij het bedrijf over onder de naam W.H. Hieltjes, Graan- en Meelhandel en Korenmalerij, gevestigd aan de Molenpoortstraat 31 in 's-Heerenberg. Van april 1956 tot januari 1967 werkte hij samen met zijn broer Henricus Petrus Franciscus Hieltjes als firma Gebroeders Hieltjes. Hierna is hij tot juni 1973 weer zelfstandig verdergegaan onder de naam W.H. Hieltjes Veevoeders.

Wim heeft in mei 1940 als dienstplichtig militair op de Grebbeberg gevochten. Bij welk onderdeel is nog niet bekend. De Duitsers hadden hem en makkers vastgenomen, en hadden een begin gemaakt met het doodschieten. Toen Wim bijna aan de beurt was, kwam er een vliegtuig overgevlogen, waarna de Duitsers stopten. Hij werd afgevoerd naar Duitsland, waar hij enkele maanden in Neubrandenburg bij Berlijn in een krijgsgevangenenkamp heeft gezeten.

Na terugkomst werd hij actief in het verzet. Hij regelde onder andere onderduikadressen in Stokkum. Ook was hij betrokken bij een geheime zender. Daarmee werd een keer aan de geallieerden doorgeseind, dat er een Duitse colonne op de Grindweg (nu Drieheuvelenweg) stond of reed. Die werd toen vanuit de lucht beschoten.

Er is sprake van dat voornoemde zender verstopt was in de molen van Wims vader. Dat is dan een tijdelijke ofwel een heel vernuftige verstopplaats geweest, want de Duitsers hadden boven in de molen een observatiepost. Ze hadden daartoe een raam in de kap gemaakt.

Na de bevrijding heeft Wim het verzetswerk achter zich gelaten. Hij is na de oorlog nooit naar reünies van verzetsmensen gegaan, en hij heeft ook niet het Verzetsherdenkingskruis aangevraagd.

Wim was getrouwd met Aleida Martina Maria Hooijman, geboren op 29 oktober 1920 in Duiven. Hij woonde met zijn gezin in de Molenpoortstraat in 's-Heerenberg, telefoonnummer 317.

Wim overleed op 20 februari 2002. Zijn vrouw volgde hem op 5 april 2004. Beide waren bij hun dood 83 jaar oud en werden begraven op de Algemene Begraafplaats in 's-Heerenberg.

Bronnen