Bijdragen aan Berghapedia? Klik hier om je aan te melden !

Halteren, Engelbartus van: verschil tussen versies

Uit Berghapedia
Ga naar: navigatie, zoeken
k (Halteren, Engelbertus van hernoemd naar Halteren, Engelbartus van: zoals in de akten)
(aanvulingen uit genoemde bronnen)
Regel 1: Regel 1:
'''Engelbert van Halteren''' werd geboren te [['s-Heerenberg]] op 12 augustus [[1789]] als zoon van Albert van Halteren en Johanna Wouters. Hij trouwde op 19 april [[1823]] met Theodora de Greef (Greeven) uit [[Elten]]. Hij overleed in zijn geboorteplaats op 23 augustus [[1847]]. Zijn vrouw overleed aldaar op 5 augustus [[1855]].
+
'''Engelbartus van Halteren''' is soldaat geweest in de [[Militairen uit de tijd van Napoleon|''Grande Armée'' van Napoleon Bonaparte]] en daarna in het Nederlandse leger. Hij werd op 4 augustus [[1791]] rooms-katholiek gedoopt in [['s-Heerenberg]] als zoon van Albert van Halteren en Johanna Wolters.
  
Van Halteren werd bij Koninklijk Besluit no.17 van 11 augustus [[1815]] onderscheiden met de [[Onderscheidingen#Militaire Willemsorde (1815)|Militaire Willemsorde 4e klasse]]. Dit betekent zo goed als zeker dat hij aan de Slag bij Quatre Bras (16 juni 1815) of bij Waterloo (18 juni 1815) heeft deelgenomen. Details hierover ontbreken, maar het was een mooi verjaardagscadeau.
+
== Zijn militaire loopbaan ==
 +
=== in Franse dienst ===
 +
Van Halteren heeft onder stamboeknummer 719 gediend bij het 11e Regiment Huzaren. Over zijn diensttijd bij dit regiment zijn geen bijzonderheden bekend, omdat het stamboek daarvan nog niet online beschikbaar is.
  
In het Besluit wordt Van Halteren aangeduid als ''flankeur''. Een flankeur was een infanteriesoldaat van een flankcompagnie, dus een compagnie die op de linker- of rechterflank van een bataljon opereerde. De flankcompagnieën waren beter (en breder) opgeleid dan de middencompagnieën, en daardoor beweeglijker. Bij veldslagen werden ze vaak vooruit gestuurd om de vijandelijke bevelstructuur te ontregelen door gericht op officieren, tamboers en vaandeldragers te schieten. Van flankeurs werd dus veel eigen intiatief verlangd.
+
Bij het 11e Regiment Huzaren hebben ook gediend:
 +
*[[Bos, Jan|Jan Bos]]
 +
*[[Kramer, Gerard|Gerard Kramer]]
 +
*[[Sweep, Johannes|Jan Sweep]]
  
Flankcompagnieën bestonden vaak uit vrijwilligers. Aangezien Van Halteren in juni 1815 al bijna 26 was (ver boven de dienstplichtige leeftijd), is het aannemelijk dat hij zich vrijwillig aangemeld had.
+
=== In Nederlandse dienst ===
 +
Na het vertrek van de Fransen in [[1813]] heeft Van Halteren dienst genomen in het heropgerichte Nederlandse leger. Bij Koninklijk Besluit no. 17 van 11 augustus [[1815]] werd hij, met een groot aantal andere Nederlandse militairen, onderscheiden met de [[Onderscheidingen#Militaire Willemsorde (1815)|Militaire Willemsorde 4e klasse]] voor zijn optreden tijdens de Slag bij Waterloo (18 juni 1815). Details over deze toekenning ontbreken, maar het was een mooi verjaardagscadeau.
 +
 
 +
Wel is bekend dat Van Halteren in het Besluit wordt aangeduid als ''flankeur''. Een flankeur was een infanteriesoldaat van een flankcompagnie, dus een compagnie die op de linker- of rechterflank van een bataljon opereerde. De flankcompagnieën bestonden vaak uit vrijwilligers en waren beter (en breder) opgeleid dan de middencompagnieën, en daardoor beweeglijker. Bij veldslagen werden ze vaak vooruit gestuurd om de vijandelijke bevelstructuur te ontregelen door gericht op officieren, tamboers en vaandeldragers te schieten. Van flankeurs werd dus veel eigen initiatief verlangd.
  
 
In het Franse leger, waar van [[1810]] tot [[1813]] ook Nederlanders dienden, werden flankeurs voltigeurs genoemd. [[Visser, Wilhelmus|Willem Visser]] was zo'n voltigeur.
 
In het Franse leger, waar van [[1810]] tot [[1813]] ook Nederlanders dienden, werden flankeurs voltigeurs genoemd. [[Visser, Wilhelmus|Willem Visser]] was zo'n voltigeur.
  
 +
== Zijn verdere leven ==
 +
Van Halteren trouwde op 19 april [[1823]] in 's-Heerenberg met Theodora de Greef, gedoopt in [[Elten|Neder-Elten]] op 22 juli [[1789]] als dochter van Gerardus de Greef en Sibella Himmelmans. Bij de huwelijksakte is een extract uit het rooms-katholieke doopboek van 's-Heerenberg gevoegd, waaruit blijkt dat Van Halteren op 4 augustus 1791 is gedoopt. Volgens de ''Databank Nederlandse militairen in het leger van Napoleon'' (zie bronnen) is hij geboren op 15 augustus [[1789]]. Het r.-k. doopboek van 's-Heerenberg voor de periode tussen [[1777]] en [[1806]] is echter niet meer aanwezig, zodat de doopdatum niet geverifieerd kan worden. De datum genoemd in het extract uit het doopboek is evenwel het waarschijnlijkst.
 +
 +
{|
 +
|valign=top width=400 |
 +
Een andere bijlage bij de huwelijksakte is een certificaat van de Nationale Militie, afgegeven op 3 april 1823 namens de gouverneur van [[Gelderland]]. Volgens dit certificaat was Van Halteren van de lichting van [[1814]], maar omdat hij was uitgeloot, had hij geen dienst hoeven te doen. Dit betekent dat hij in 1815 niet als dienstplichtige, maar als vrijwilliger tegen Napoleon heef gevochten.
 +
 +
Het certificaat vermeldt ook nevenstaand signalement. Het litteken heeft hij wellicht in Franse of Nederlandse dienst opgelopen.
 +
|valign=top width=100 |
 +
|valign=top width=310 |
 +
*Lengte: 1 el, 810 strepen [= 1,81 m]
 +
*Gezicht: ovaal
 +
*Voorhoofd: rond
 +
*Ogen: bruin
 +
*Neus: gewoon
 +
*Mond: klein
 +
*Kin: rond
 +
*Haar: rood
 +
*Wenkbrauwen: rood
 +
*Bijzondere kenmerken: een litteken aan de linkerzijde van de neus
 +
|}
 +
[[Bestand: Halteren overlijden 18470823.png|right|550px|thumb|'''Van Halterens overlijdensakte vermeldt dat hij Ridder van de Militaire Willemsorde was.''' <br>Klik op de afbeelding voor een vergroting.]]
 +
 +
Het echtpaar Van Halteren–De Greef kreeg  twee zonen:
 +
*Albertus, geboren op 5 mei [[1823]]
 +
*Johannes, geboren op 7 november [[1827]]
 +
 +
Van Halteren overleed in zijn geboorteplaats op 23 augustus [[1847]], 56 jaar oud. In zijn overlijdensakte staat vermeld dat hij ''Ridder der Militaire Willems Orde'' was. Zijn vrouw overleed acht jaar later op 5 augustus [[1855]].
 +
<br clear=all/>
 
== Bronnen ==
 
== Bronnen ==
 
*[[Bevolkingsregister|Bevolkingsregister Bergh]]
 
*[[Bevolkingsregister|Bevolkingsregister Bergh]]
 +
*''Databank Nederlandse militairen in het leger van Napoleon'', toegankelijk via [http://www.archieven.nl Archieven.nl] en het [http://www.defensie.nl/nimh Nederlands Instituut voor Militaire Historie]
 
*[http://www.onderscheidingen.nl Erik Müller, www.onderscheidingen.nl]
 
*[http://www.onderscheidingen.nl Erik Müller, www.onderscheidingen.nl]
 
*[http://nl.wikipedia.org/wiki/Flankeur Flankeur]
 
*[http://nl.wikipedia.org/wiki/Flankeur Flankeur]

Versie van 17 mrt 2017 om 11:46

Engelbartus van Halteren is soldaat geweest in de Grande Armée van Napoleon Bonaparte en daarna in het Nederlandse leger. Hij werd op 4 augustus 1791 rooms-katholiek gedoopt in 's-Heerenberg als zoon van Albert van Halteren en Johanna Wolters.

Zijn militaire loopbaan

in Franse dienst

Van Halteren heeft onder stamboeknummer 719 gediend bij het 11e Regiment Huzaren. Over zijn diensttijd bij dit regiment zijn geen bijzonderheden bekend, omdat het stamboek daarvan nog niet online beschikbaar is.

Bij het 11e Regiment Huzaren hebben ook gediend:

In Nederlandse dienst

Na het vertrek van de Fransen in 1813 heeft Van Halteren dienst genomen in het heropgerichte Nederlandse leger. Bij Koninklijk Besluit no. 17 van 11 augustus 1815 werd hij, met een groot aantal andere Nederlandse militairen, onderscheiden met de Militaire Willemsorde 4e klasse voor zijn optreden tijdens de Slag bij Waterloo (18 juni 1815). Details over deze toekenning ontbreken, maar het was een mooi verjaardagscadeau.

Wel is bekend dat Van Halteren in het Besluit wordt aangeduid als flankeur. Een flankeur was een infanteriesoldaat van een flankcompagnie, dus een compagnie die op de linker- of rechterflank van een bataljon opereerde. De flankcompagnieën bestonden vaak uit vrijwilligers en waren beter (en breder) opgeleid dan de middencompagnieën, en daardoor beweeglijker. Bij veldslagen werden ze vaak vooruit gestuurd om de vijandelijke bevelstructuur te ontregelen door gericht op officieren, tamboers en vaandeldragers te schieten. Van flankeurs werd dus veel eigen initiatief verlangd.

In het Franse leger, waar van 1810 tot 1813 ook Nederlanders dienden, werden flankeurs voltigeurs genoemd. Willem Visser was zo'n voltigeur.

Zijn verdere leven

Van Halteren trouwde op 19 april 1823 in 's-Heerenberg met Theodora de Greef, gedoopt in Neder-Elten op 22 juli 1789 als dochter van Gerardus de Greef en Sibella Himmelmans. Bij de huwelijksakte is een extract uit het rooms-katholieke doopboek van 's-Heerenberg gevoegd, waaruit blijkt dat Van Halteren op 4 augustus 1791 is gedoopt. Volgens de Databank Nederlandse militairen in het leger van Napoleon (zie bronnen) is hij geboren op 15 augustus 1789. Het r.-k. doopboek van 's-Heerenberg voor de periode tussen 1777 en 1806 is echter niet meer aanwezig, zodat de doopdatum niet geverifieerd kan worden. De datum genoemd in het extract uit het doopboek is evenwel het waarschijnlijkst.

Een andere bijlage bij de huwelijksakte is een certificaat van de Nationale Militie, afgegeven op 3 april 1823 namens de gouverneur van Gelderland. Volgens dit certificaat was Van Halteren van de lichting van 1814, maar omdat hij was uitgeloot, had hij geen dienst hoeven te doen. Dit betekent dat hij in 1815 niet als dienstplichtige, maar als vrijwilliger tegen Napoleon heef gevochten.

Het certificaat vermeldt ook nevenstaand signalement. Het litteken heeft hij wellicht in Franse of Nederlandse dienst opgelopen.

  • Lengte: 1 el, 810 strepen [= 1,81 m]
  • Gezicht: ovaal
  • Voorhoofd: rond
  • Ogen: bruin
  • Neus: gewoon
  • Mond: klein
  • Kin: rond
  • Haar: rood
  • Wenkbrauwen: rood
  • Bijzondere kenmerken: een litteken aan de linkerzijde van de neus
Van Halterens overlijdensakte vermeldt dat hij Ridder van de Militaire Willemsorde was.
Klik op de afbeelding voor een vergroting.

Het echtpaar Van Halteren–De Greef kreeg twee zonen:

  • Albertus, geboren op 5 mei 1823
  • Johannes, geboren op 7 november 1827

Van Halteren overleed in zijn geboorteplaats op 23 augustus 1847, 56 jaar oud. In zijn overlijdensakte staat vermeld dat hij Ridder der Militaire Willems Orde was. Zijn vrouw overleed acht jaar later op 5 augustus 1855.

Bronnen